شاخص داوجونز چیست؟
شاخص داوجونز یا میانگین صنعتی داوجونز، یک شاخص بازار سهام است که 30 شرکت از بزرگترین شرکت های ایالات متحده آمریکا را دنبال می کند. این شاخص که در سال 1896 ایجاد شد، یکی از قدیمی ترین شاخص های سهام است و عملکرد آن به طور گسترده به عنوان یک شاخص مفید برای سلامت کل بازار سهام ایالات متحده در نظر گرفته می شود. شاخص میانگین صنعتی داوجونز توسط نهاد S&P Dow Jones Indices مدیریت می شود. این نهاد یک سرمایه گذاری مشترک است که اکثریت آن توسط شرکت اطلاعات مالی و تجزیه و تحلیل S&P Global کنترل می شود.
میانگین صنعتی داوجونز فقط سهم های صنعتی را شامل نمی شود. بلکه سهام اکثر بخش ها و صنایع را نیز در بر می گیرد. با این حال، شرکت های آب و برق و حمل و نقل نیز در داوجونز نیستند. زیرا آنها با شاخص های دیگری که مختص آن حوزه ها هستند اندازه گیری می شوند.
بر اساس گزارش S&P Global، میانگین صنعتی داوجونز یک “معیار جهانی از بازار سهام ایالات متحده” شناخته می شود. اکثر شرکت های بورسی داوجونز در بورس اوراق بهادار نیویورک معامله می شوند.
تاریخچه مختصری از شاخص داوجونز
میانگین صنعتی داوجونز در 26 می 1896 توسط چارلز داو که Dow Jones & Company را بنا نهاد ایجاد شد. شرکت Dow Jones & Company، شرکت مادر “وال استریت ژورنال” است که در سال 1882 با روزنامه نگاران همکار، ادوارد جونز و چارلز برگسترسر، تأسیس شد.
در ابتدا، میانگین صنعتی داوجونز، شاخصی از 12 شرکت بود. بیشتر شرکت ها مانند جنرال الکتریک، صنعتی بودند. با گذشت زمان، تمرکز شاخص از اندازه گیری عملکرد بخش صنایع سنگین، تغییر کرد و به معیار سنجش سلامت کل بازار سهام ایالات متحده تبدیل شد. بدین ترتیب، تعداد سهام در این شاخص افزایش یافت. این شاخص از سال 1928 تاکنون 30 شرکت را ردیابی کرده است.
شاخص داوجونز چگونه محاسبه می شود؟
بیشتر شاخصهای بازار سهام به صورت وزنی محاسبه می شوند. یعنی ارزش بازار هر شرکت بورسی که برابر با قیمت سهام ضربدر تعداد سهام موجود آن شرکت است، مد نظر قرار گرفته می شود. اما میانگین صنعتی داوجونز براساس قیمت، وزندهی میشود. رقم میانگین صنعتی داوجونز با تعیین میانگین ارزش سهام 30 شرکت بورسی محاسبه می شود. با این حال، محاسبه این مقدار متوسط، به سادگی جمع کردن قیمت 30 سهم و تقسیم بر 30 نیست.
ادغام ها، جدا شدن واحدها، تجزیه سهام و سایر تحولات، محاسبات را پیچیده می کند و کمیته ای را ملزم می کند تا به طور رسمی یک مخرج کسر را تعیین کنند که مجموع قیمت 30 سهم بر آن تقسیم شود.
مطابق با دیدگاه اصلی چارلز داو، هرگونه تغییر در قیمت سهام هر شرکتی که در فهرست داو قرار دارد بر ارزش شاخص، تأثیر می گذارد. اما درک این نکته مهم است که بر اساس درصد، حرکت سهام با قیمت های بالاتر تأثیر بیشتری را بر ارزش شاخص دارد.
برای مثال، اگر یک سهام 200 دلاری، یک درصد رشد کند، تاثیر بیشتری نسبت به سهام 50 دلاری دارد که با درصد مشابه رشد کرده است.
شاخص داوجونز در مقابل اس اند پی 500 و نزدک
میانگین صنعتی داوجونز تنها یکی از سه شاخص اصلی است که سرمایه گذاران برای سنجش عملکرد بازار سهام از آن استفاده می کنند. دو مورد دیگر شاخص S&P 500 و شاخص ترکیبی نزدک می باشند.
S&P 500 شاخصی از 500 سهم با سرمایه کلان است که با استفاده از معیارهای خاصی مانند ارزش بازار و سودآوری یک شرکت، توسط کمیته شاخص های S&P Dow Jones انتخاب می شوند. شاخص نزدک بیش از 2500 سهم یا تقریباً هر سهام معامله شده در بورس نزدک را دنبال می کند.
برخلاف داو جونز، وزن و اهمیت در S&P 500 و Nasdaq بر اساس ارزش بازار سهام شرکت ها است. بنابراین هر سهمی که ارزش بازاری بیشتری دارد، تأثیر بیشتری نیز بر رقم شاخص می گذارد. هر دو شاخص اس اند پی 500 و نزدک نسبت به داوجونز، وزن بیشتری به سهام فناوری می دهند. در بین این سه شاخص، نزدک بیشترین وزن و تاثیر را از صنعت فناوری می گیرد.
سهام غولهای فناوری مانند آمازون، Alphabet ،(فیسبوک سابق) Meta و تسلا در شاخص داوجونز گنجانده نشدهاند. اما آنها اجزای اصلی S&P 500 و Nasdaq هستند. داو جونز در بخش فناوری وزن کمتری دارد و نسبت به همتایان خود نسبت به بخش های چرخه ای مانند خدمات مالی و صنایع سنگین وزن بیشتری دارد. علیرغم تفاوت ها، داوجونز و اس اند پی 500 عملکرد مشابهی دارند.
بیشتر سرمایهگذاران حرفهای بر عملکرد S&P 500 تمرکز میکنند. زیرا طیف گستردهای از سهام را شامل میشود و ارزش بازاری هر سهم بعنوان وزن در نظر گرفته می شود. بدین ترتیب، روش دقیقتری برای اندازهگیری سلامت کلی بازار سهام است. میانگین صنعتی داوجونز ممکن است به اندازه S&P 500، قابل درک یا دقیق نباشد و مانند شاخص کل Wilshire 5000 جامع نباشد. اما این شاخص قدیمی همچنان به عنوان یک شاخص خوب برای سهام عمل می کند که با لیست کوتاهی از برخی قدرتمندترین شرکت ها در ایالات متحده، جهت گیری کلی بازار و عملکرد آن را بخوبی نشان می دهد.
همبستگی داوجونز با بازار فارکس
فارکس، بازار خرید و فروش جفت ارزها است. به طور کلی، جفت ارزها به دو دسته جفت ارزهای اصلی و فرعی تقسیم می شوند. در حالیکه داو جونز، نرخ رشد اقتصاد ایالات متحده را دنبال می کند.
بازار فارکس بازتابی از وضعیت اقتصادها در سراسر جهان است. همبستگی بین داوجونز و فارکس معمولاً به دلیل شاخص های اقتصادی مانند نرخ رشد، تولید ناخالص داخلی، نرخ بهره و نرخ بیکاری است که بر بازار سهام و ارز تأثیر می گذارد.
به عنوان مثال، زمانی که اقتصاد ایالات متحده قوی می شود، سرمایه گذاران بین المللی اغلب دارایی های بیشتری از ایالات متحده، از جمله سهام موجود در شاخص داوجونز را خریداری می کنند. این افزایش تقاضا برای دارایی های ایالات متحده معمولاً منجر به تقویت دلار آمریکا می شود.
زیرا سرمایه گذاران خارجی برای خرید این دارایی ها نیاز به خرید دلار دارند. تقویت ارزش دلار منجر به افزایش نرخ جفت ارزهایی می شود که واحد پول پایه آنها دلار است (مانند USD/CAD) و جفت ارزهایی که ارز مقابل آنها دلار است کاهش می یابد (مانند EUR/USD). با این حال، بایستی به این نکته توجه داشت که همبستگی بین داو جونز و فارکس همیشه مستقیم نیست. عوامل مختلفی مانند رویدادهای ژئوپلیتیک، سیاست های اقتصادی و غیره می توانند بر همبستگی بین شاخص داوجونز و فارکس تأثیر بگذارند.
همبستگی داوجونز با سایر بازارهای مالی
شاخص داوجونز همچنین پیوند پیچیده ای با سایر بازارهای مالی مانند بازار اوراق قرضه و کالا دارد.
به عنوان مثال، زمانیکه داوجونز صعودی می شود، نشان دهنده افزایش فعالیت اقتصادی است که منجر به تورم بالقوه می شود. برای کنترل تورم، بانک مرکزی ممکن است نرخ های بهره را افزایش دهد که این امر باعث جذابیت بیشتر اوراق قرضه و سایر اوراق با درآمد ثابت برای تجارت می شود. این می تواند منجر به فروش در بازار سهام شود و رابطه معکوس بین داوجونز و بازار اوراق قرضه ایجاد کند.
به طور مشابه، بازارهای کالا نیز به شاخص داو جونز مرتبط هستند. در یک اقتصاد پر رونق، تقاضا برای کالاهایی مانند نفت، فلزات و محصولات کشاورزی اغلب افزایش می یابد و باعث افزایش قیمت آنها می شود. این می تواند بر سهام داوجونز، به ویژه آنهایی که با کالاهایی مانند شرکت های تولیدی و انرژی مرتبط هستند، تأثیر بگذارد.
نماد داوجونر چیست و چگونه آن را در پلتفرم فارکس معامله کنیم؟
شما می توانید شاخص داوجونز را بصورت CFD از طریق پلتفرم های معاملاتی بروکر های فارکس، معامله کنید. همانطور که می دانید معاملات سی اف دی صرفا برای نوسانگیری است.
هر بروکر فارکس ممکن است این شاخص با نماد متفاوتی در پلتفرم متاتریدر نشان دهد. برای مثال، نماد داوجونز در بروکر آلپاری، DJI می باشد. با این حال ممکن است در بروکرهای دیگر، شاخص داوجونز را با نمادهای DJI30، US30، USA30 ، DJIA و 30 Dow مشاهده کنید.
اندازه یک لات شاخص داوجونز برابر با 10 قرارداد می باشد که البته ممکن است در بروکرهای مختلف اندکی متفاوت باشد. همچنین تیک سایز یا هر پیپ آن برابر 0.1 است که ممکن است برخی بروکرها آنرا تا 0.01 نیز نشان دهند.
ارزش هر پیپ (0.1) داوجونز در یک قرارداد (10 تایی) برابر با 10 سنت یا 0.1 دلار است.