اگر شما می خواهید بطور حرفه ای وارد بازار بورس تهران و بطور کلی بازار سرمایه شوید و سمتی را تصدی کنید نیاز به گواهینامه های حرفه ای دارید. این گواهینامه های حرفه ای توسط سازمان بورس طراحی و صادر می شوند. در حال حاضر تعداد هفت گواهینامه حرفه ای وجود دارد که دارندگان آنها می توانند متناسب با مدرک خود سمتی را در کارگزاری های بورس، شرکتهای تامین سرمایه و بطور کلی نهادهای مالی بازار سرمایه داشته باشند. در نظر داشته باشید که دارا بودن این گواهینامه ها تضمینی برای فعالیت در بازار سرمایه نیست. بلکه پس از قبولی در آزمون ها و دریافت گواهینامه های حرفه ای می بایستی با سایر دارندگان مدارک برای بدست آوردن شغل مورد علاقه تان رقابت کنید.
برای بدست آوردن گواهینامه های سازمان بورس نیاز به شرکت در دوره خاصی ندارید و تنها با قبولی در آزمون می توانید مدارک مورد نظر را اخذ کنید. این گواهینامه ها عبارت اند از:
1-اصول بازار سرمایه
2-معامله گری بازار سرمایه
3-کارشناسی عرضه و پذیرش
4-مدیریت نهادهای بازار سرمایه
5-تحلیلگری بازار سرمایه
6-مدیریت سبد اوراق بهادار
7-ارزشیابی اوراق بهادار
تنها نیاز شما جهت شرکت در آزمون گواهینامه های حرفه ای دارا بودن حداقل مدرک کارشناسی یا معادل آن است. بنابراین نیازی نیست که مدرک کارشنارسی شما صرفا در زمینه مالی باشد. همچنین لازم است بدانید که قبولی در آزمون اصول بازار سرمایه، پیش نیاز جهت شرکت در سایر آزمونهاست. به همین ترتیب پیش نیاز آزمون های مدیریت سبد اوراق بهادار و ارزشیابی اوراق بهادار، قبولی در آزمون تحلیلگری بازار سرمایه است. متاسفانه آزمون های بازار سرمایه منابع مشخصی ندارند و داوطلب باید از منابع مختلف مباحث مربوط به هر آزمون را جمع آوری و مطالعه کند. حال به جزئیات تک تک آزمون ها می پردازیم.
آزمون اصول بازار سرمایه
با قبولی در این آزمون شما نمی توانید هیچ سمتی در نهادهای مالی بازار سرمایه داشته باشید. بلکه با داشتن این گواهینامه نشان می دهید که به کلیات بازار و مفاهیم مالی آشنایی نسبی دارید. همینطور راه برای شما هموار می شود تا بتوانید در سایر آزمونها شرکت کرده و جایگاه حرفه ای خود را ارتقاء دهید.
مواد آزمون اصول بازار سرمایه به شرح زیر می باشد:
1-فهم و تحلیل صورتهای مالی
2-مقدمات بازارها، ابزارها و نهادهای مالی
3-مقدمات امور مالي شرکتي
4-مقدماتي بر اقتصاد
5-روش هاي کمي مقدماتي
6-اصول بازار سرمايه اسلامي و اخلاق حرفه اي
7-مقررات اصول بازار سرمايه
هر مبحث شامل 20 سوال چهار گزینه ای است. ضرایب همه مباحث آزمون 4 می باشد غیر از مبحث “مقدماتی بر اقتصاد” و “روش های کمی مقدماتی” که دارای ضریب 3 می باشند.
جهت قبولی در آزمون گواهینامه اصول بازار سرمایه می بایستی داوطلب حداقل 35 درصد سوالات هر درس و 50 درصد کل سوالات را پاسخ صحیح داده باشد.
آزمون معامله گری بازار سرمایه
دو دسته از افراد می توانند در این آزمون شرکت کنند. یکی افرادی که دارای گواهینامه اصول بازار سرمایه اند و دیگری افرادی که دوره کارشناسی خود را در رشته های مالی با معدل بالای 15 دریافت کرده اند.
این آزمون تنها دارای 60 سوال تستی قوانین و مقررات است. جهت قبولی در این آزمون می بایستی داوطلب حداقل 40 درصد از سوالات را پاسخ صحیح بدهد. البته باید در نظر گرفته شود که جهت قبولی در این آزمون تعداد بسیاری از دستورالعمل ها و مصوبات بازار سرمایه باید مطالعه شود.
دارنده این گواهینامه می تواند در کارگزاری های بورس سمت هایی از جمله معامله گر اوراق بهادار، معامله گر کالا، معامله گر بورس انرژی و معامله گر ابزار مشتقه را تصدی کند.
آزمون کارشناسی عرضه و پذیرش
در این آزمون تعداد 40 سوال مقررات از داوطلب آزمون گرفته می شود که باید حداقل 50 درصد پاسخ صحیح به سوالات داده شود. همچنین مدت این آزمون 50 دقیقه است.
دارنده این گواهینامه می تواند در نهادهای بازار سرمایه جهت پذیرش و درج یک اوراق جدید مانند پذیرش و عرضه سهام یک شرکت فعالیت کند.
مدیریت نهادهای بازار سرمایه
این آزمون شامل 70 سوال می باشد. تعداد 30 سوال در موضوع اصول راهبری شرکتی و 40 سوال از مدیریت نهادهای بازار سرمایه مورد پرسش قرار می گیرد. این دو سرفصل ضریبی ندارند. حداقل درصد پاسخگویی در مبحث اصول راهبری شرکتی 40 و در مبحث مدیریت نهادهای بازار سرمایه 50 می باشد.
این گواهینامه برای افراد با سطح مدیریت و هیئت مدیره مناسب است. گرچه دارا بودن گواهینامه ها برای همه فعالان بازار امتیاز محسوب می شود و موقعیت های بیشتری را برای آنها فراهم می کند.
تحلیلگری بازار سرمایه
یکی از مشکل ترین آزمون های بازار سرمایه آزمون تحلیل گری می باشد. گستره موضوعات همانند آزمون اصول بازار سرمایه وسیع است با این تفارت که سوالات آزمون در سطح پیشرفته طرح می شوند.
مباحث گواهینامه مذکور به قرار زیر است:
1-زبان تخصصی شامل درک مطلب متون مالی
2-مباحث پيشرفته در فهم و تحليل صورتهاي مالي
3-مباحث پيشرفته در امور مالي شرکتي
4-مباحث پيشرفته سرمايه گذاري
5-اقتصاد پيشرفته
6-روشهاي کمي پيشرفته
7-مقررات تحليلگري بازار سرمايه
نمره قبولی در این آزمون همانند آزمون اصول بازار سرمایه 35 درصد هر مبحث و 50 درصد کل سوالات می باشد.
آزمون مدیریت سبد اوراق بهادار
این آزمون شامل دو سرفصل مدیریت سبد اوراق بهادار و مقررات سبد اوراق بهادار می باشد. این آزمون مجموعا شامل 70 سوال می باشد. دارندگان این گواهینامه بعنوان سبدگردان و مدیران صندوق های سرمایه گذاری مشغول به فعالیت هستند.
آزمون ارزشیابی اوراق بهادار
در این آزمون تعداد 100 سوال در مدت زمان 125 دقیقه باید پاسخ داده شود. سرفصل های آزمون شامل مباحث پيشرفته در ارزش گذاري سهام، مباحث پيشرفته در ارزش گذاري اوراق بهادار با درآمد ثابت و مباحث پيشرفته در ابزار مشتقه و ارزش گذاري آنها می باشد.
تمامی آزمون ها دارای نمره منفی هستند و اعتبار گواهینامه های سازمان بورس که در بالا شرح داده شدند مدت دو سال می باشد. بنابراین لازم است بعد از دو سال با شرکت در دوره های بخصوص نسبت به تمدید گواهینامه ها اقدام شود.
همچنین دارندگان مدارک دکترا، CFA و CIIA دارای معافیت هایی در برخی سرفصل های آزمون ها هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام در آزمون ها می توانید به وبسایت اداره امور گواهینامه های حرفه ای سازمان بورس به آدرس اینترنتی www.icmc.seo.ir مراجعه کنید.