بازار فارکس (ارز) بزرگترین و نقدشونده ترین بازار روی زمین است. ما فهرستی از آمارهای مهم و کاربردی در مورد معاملات فارکس را گردآوری کردهایم تا بدانید وارد چه بازاری شده اید.
این آمار از وب سایت های موثق و معتبر و همچنین نظرسنجی های بین المللی، بانک های مرکزی و سایر موسسات مالی تهیه شده است. این داده ها از منابع زیر گردآوری شده اند:
- نظرسنجی سه ساله بانک بین المللی پایایای که در 2019 منتشر شد
- نظرسنجی فارکس در سال 2019، مجله یورومانی
- بانک فدرال رزور نیویورک
- بانک مرکزی انگلستان
- کمیته بازار ارز استرالیا، از زیر مجموعه های بانک مرکزی استرالیا
- بانک مرکزی ژاپن
این اطلاعات مربوط به زمانی است اقتصاد جهان در حالت نرمال خود بوده است. یعنی قبل از همه گیری کرونا، مسایل ژئوپلیتیکی و جنگ های اخیر که به روابط بین ارزها تاثیر قابل توجهی گذاشته است. با اینکه این آمارها مربوط به سالیان قبل است اما هنوز می توان چیزهای زیادی از آن یاد گرفت. همچنین بررسی مواردی مانند جمعیت شناسی معامله گران فارکس قابل تامل است.
تاریخچه معاملات فارکس
معاملات فارکس به شکل امروزی، در سال 1973 و پس از فروپاشی سیستم برتون وودز آغاز شد که به شدت نرخ های ارز را تنظیم می کرد. با این حال، تجارت ارز به اشکال مختلف برای مدت بسیار طولانی، تقریباً از زمانی که انسان ها از سکه استفاده کرده اند وجود داشته است.
شواهدی وجود دارد که تجارت فارکس به شکل اولیه آن در بابل باستان، مصر و امپراتوری بیزانس رخ داده است. در قرن پانزدهم، خانواده مشهور مدیچی در فلورنس، بانک هایی را در سرزمین های خارجی به طور خاص به منظور تسهیل تجارت و مبادله ارز افتتاح کردند. اولین بازار واقعی فارکس حدود 500 سال پیش در شهر آمستردام هلند تأسیس شد.
داستان معاملات مدرن فارکس با استاندارد طلا آغاز می شود. استاندارد طلا که در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم توسط کشورهای مختلف در سراسر جهان تصویب شد که ارزش پول ملی را تضمین می کرد. در آن زمان هر اسکناس می توانست با مقدار مشخصی طلا تعویض شود.
هزینههای جنگ جهانی اول به این معنی بود که کشورها مجبور بودند شروع به چاپ مقادیر زیادی پول بدون پشتوانه طلا کنند. این منجر به تورم و در نهایت کنار گذاشتن استاندارد طلا در سال 1931 شد.
پس از جنگ جهانی دوم، یک سیستم جدید بنام توافق برتون وودز ایجاد شد. دلار آمریکا با نرخ ثابت 35 دلار در هر اونس به طلا متصل شد. دلار به ارز ذخیره و ارز مرجع جهان تبدیل شد و سایر ارزهای ملی با یک نرخ ثابت به دلار میخکوب شدند.
در نهایت، کسری بودجه و کسری تجاری ایالات متحده و همچنین ذخایر رو به کاهش طلای ایالات متحده، باعث شد که رئیس جمهور ریچارد نیکسون سیستم برتون وودز را در سال 1971 کنار بگذارد. در سال 1973، شکل مدرن تجارت فارکس شکل گرفت.
اما این پایان داستان نیست. برای طولانیترین زمان، تجارت فارکس عرصهای بود که تنها در اختیار مؤسسات بزرگی مانند دولتها و بانکهای با سرمایه عظیم قرار داشت.
با این حال، دهه 1990 یک دوره فوق العاده برای تجارت فارکس بود. ده ها اقتصاد به سیستم سرمایه داری روی آورده بودند و فناوری، به ویژه اینترنت و شبکه های ارتباطی الکترونیکی، ارتباطات و تبادل اطلاعات را متحول کردند.
ناگهان موانعی که شما را بعنوان یک شخص عادی از انجام معاملات فارکس منع می کرد، از بین رفت. ظهور کارگزاران خرده فروشی فارکس، به معامله گران انفرادی فارکس اجازه داد مبالغ بسیار کمتری را سرمایه گذاری کنند و دیگر نیازی به داشتن ارتشی از بروکرها و معامله گران برای شرکت در این شکل از سرمایه گذاری نبود.
اما در آینده چه چیزی در انتظار شماست؟ البته که ما ادعا نمی کنیم به طور قطعی می دانیم، اما پیشرفت های تکنولوژیکی امروز در حال شروع به تأثیرگذاری بر بازار فارکس هستند. افزایش ارزهای دیجیتال و هوش مصنوعی، مطمئناً تا پایان این دهه تأثیر زیادی بر بازار ارز خواهد داشت.
اندازه بازار فارکس
- طبق نظرسنجی سه ساله بانک بین المللی تسویه (BIS) در سال 2019، معاملات در بازارهای FX به رقم باورنکردنی 6.6 تریلیون دلار در روز در آوریل 2019 رسید.
- تولید ناخالص داخلی جهانی در سال 2019 تقریباً 142 تریلیون دلار بود. گردش مالی سالانه بازار فارکس تقریباً 17 برابر بیشتر از مجموع تولید ناخالص داخلی در جهان بوده است.
- حتی بزرگ ترین بورس های جهان نیز در مقابل بازار فارکس، کوچک هستند. برای مثال، به طور میانگین، حجم معاملات روزانه بورس نزدک حدود 200 میلیارد دلار است.
- بیش از 170 ارز در بازار جهانی فارکس معامله می شود.
- بازار فارکس بزرگترین و نقدشونده ترین بازار دارایی روی زمین است.
- معاملات خرده فارکس، یعنی معاملاتی که توسط افراد انجام می شود، تنها 5.5٪ از کل بازار فارکس را تشکیل می دهد. مؤسسات بزرگ هنوز هم بزرگترین سهم از معاملات بازار را به خود اختصاص داده اند.
- بر اساس چهل و یکمین نظرسنجی سالانه فارکس مربوط به مجله Euromoney که در سال 2019 منتشر شد، پنج کسب و کار به شرح جدول زیر، سهم 40 درصدی از بازار جهانی فارکس را در اختیار دارند.
جمعیت شناسی و آمار معامله گران فارکس
- معامله گران فارکس شاید جوان تر از آن باشند که شما انتظار دارید. 27% از معامله گران فارکس در گروه سنی 18 تا 34 سال قرار دارند.
- گروه سنی 35 تا 44 سال 28% معامله گران را تشکیل می دهند. در حالیکه گروه سنی 45 تا 54 سال 21% معامله گران را تشکیل می دهند. تنها 24% از معامله گران، بزرگتر از 55 سال سن دارند و تنها 9% آنها مسن تر از 65 سال دارند.
اکثر معامله گران فارکس، مردان هستند که در دهه 30 و 40 زندگی خود قرار دارند.
- مردان 89.1% از معامله گران فارکس را تشکیل می دهند، به این معنی که تنها 10.9% از معامله گران فارکس، خانم هستند. (آیا زنان در معامله گری بهتر از مردان هستند؟)
- تنها حدود 15% از معامله گران فارکس سود می برند.
- 66% از معامله گران از نمودارهای روزانه استفاده می کنند.
- 41% از معامله گران به طور متوسط بین 9 تا 20 معامله در هر ماه انجام می دهند.
- 45% از تریدرهای فارکس، روزانه 1 تا 2 ساعت را صرف معاملات می کنند. در حالیکه تنها 14% بیش از 6 ساعت در روز را صرف می کنند.
- 31 % معامله گران کمتر از یک سال است که معامله می کنند و 39% نیز بین 1 تا 3 سال است که معامله می کنند. معامله گرانی که به مدت 4 تا 9 سال معامله کرده اند 23% را تشکیل می دهند. آنهایی که بیش از یک دهه در بازار فارکس معامله می کنند تنها 7% از کل معامله گران را تشکیل می دهند.
اکثر معامله گران فارکس کمتر از 3 سال تجربه معامله گری دارند.
- محبوب ترین پلتفرم معاملاتی همچنان MT4 کلاسیک است که 85% معامله گران از آن استفاده می کنند. دومین پلتفرم محبوب، MT5 است که تنها 6 درصد از معامله گران از آن استفاده می کنند.
- 70٪ از معاملات از یک حساب معاملاتی واقعی استفاده می کنند، در حالیکه 30٪ دیگر از حساب های آزمایشی استفاده می کنند.
- 72% از معامله گران فارکس هیچ تجربه قبلی در معامله گری بازارهای دیگر ندارند.
- حدود 10 میلیون معامله گر فارکس در جهان وجود دارد.
- از این 10 میلیون، 3.2 میلیون در آسیا و 1.5 میلیون در اروپا و آمریکای شمالی هستند.
- 3 میلیون تریدر در آفریقا، تقریبا یک میلیون در خاورمیانه و 600 هزار معامله گر در آمریکای جنوبی وجود دارد. آمریکای مرکزی حدود 335 هزار معامله گر دارد در حالیکه اقیانوسیه 190 هزار تریدر دارد.
- در مورد کشورهای خاص، انگلستان به عنوان قطب تجارت فارکس با داشتن بیش از 280 هزار معامله گر آنلاین، در این زمینه پیشتاز است.
آمار بروکرهای فارکس
- بزرگترین بروکر جهانی فارکس، IC Markets مستقر در استرالیا است که میانگین حجم معاملات روزانه آن 18.9 میلیارد دلار است.
- دومین بروکر بزرگ جهانی، گروه XM با میانگین حجم معاملات روزانه 13.4 میلیارد دلار می باشد.
- سومین بازیگر بزرگ در بازار جهانی فارکس، ساکسو بانک (Saxo Bank) است که میانگین حجم معاملات روزانه آن به ارزش 12.3 میلیارد دلار می رسد.
- بزرگترین بروکر مستقر در ایالات متحده forex.com است که متعلق به GAIN Capital Holdings inc می باشد. میانگین حجم معاملات روزانه آن 15.5 میلیارد دلار است.
- دومین کارگزار بزرگ ایالات متحده Oanda است که میانگین حجم معاملات روزانه آن 10.7 میلیارد دلار می باشد.
- Pepperstone، دومین بروکر بزرگ استرالیا، میانگین حجم معاملات روزانه 6.7 میلیارد دلاری دارد.
آمار ارزهای فارکس
- دلار آمریکا محبوب ترین ارز معاملاتی بازار فارکس است. بطوریکه 88.3٪ از معاملات جهانی شامل دلار می باشد.
- دومین ارز محبوب در بازار فارکس، یورو است که 32.3 درصد از معاملات را به خود اختصاص داده است.
- ین ژاپن با شرکت در 16.8 % از کل معاملات ارز، در جایگاه سوم قرار دارد.
- ارزهایی که به اقتصادهای بازارهای نوظهور تعلق دارند، 24.5% از کل معاملات فارکس را تشکیل می دهند. در مقایسه با آخرین نظرسنجی BIS که در سال 2016 انجام شد، تا سال 2019 افزایش 4 درصدی را نشان می دهد.
- پوند استرلینگ انگلیس 12.8% از کل معاملات را در سال 2019 به خود اختصاص داده است.
- سهم دلار استرالیا در معاملات جهانی فارکس در 6.8% ثابت باقی ماند.
- دلار کانادا و فرانک سوئیس هر کدام تقریباً 5 درصد از معاملات فارکس را در سال 2019 به خود اختصاص دادند.
- تجارت رنمینبی چین، افزایشی را تجربه کرده است که مطابق با رشد کل بازار بوده است. رنمینبی در 4.3% از کل معاملات فارکس، در طرف دیگر جفت ارز قرار داشته است.
- دلار هنگ کنگ در سه سال گذشته شاهد افزایش شگفت انگیزی در سهم کلی بازار فارکس بوده است. مشارکت HKD از 1.7% در سال 2016 به 3.5% در سال 2019 به دو برابر رسیده است.
- دلار نیوزیلند درصدی از بازار را بدون تغییر حفظ کرده است. 2.1٪ از کل معاملات مربوط به این ارز در سال 2016 و 2019 می باشد.
آمار جفت ارزهای فارکس
رایج ترین جفت ارزهای معامله شده در بازار فارکس به عنوان جفت ارزهای اصلی شناخته می شوند. اگرچه تعریف دقیقی از این اصطلاح وجود ندارد، اما معمولاً برای اشاره به 7 جفت ارز محبوب استفاده می شود – که همه آنها شامل دلار آمریکا در سمت پایه یا در سمت مظنه هستند.
- جفت های اصلی 67.4% از حجم روزانه بازار فارکس را تشکیل می دهند. 7 جفت اصلی عبارتند از: EUR/USD، USD/JPY، GBP/USD، AUD/USD، USD/CAD، USD/CNY، و USD/CHF.
- جفت EUR/USD، که عموماً فیبر(Fiber) نامیده میشود، بیشترین معامله را در بازار فارکس دارد و 24٪ از معاملات در سال 2019 را به خود اختصاص داده است.
- جفت ارز USD/JPY دو درصد از معاملات فارکس را در سال 2019 به خود اختصاص داده است. این جفت معمولاً به عنوان Gopher، Yen یا Ninja شناخته می شود. در سال 2016، 17.8% از معاملات را به خود اختصاص داده است.
- جفت GBP/USD که با نام مستعار کابل شناخته می شود، 9.6 درصد از معاملات فارکس را در سال 2019 تشکیل می داد. سهم آن از بازار نسبت به سال 2016 که 9.3 درصد بود، نسبتاً بدون تغییر باقی ماند.
- جفت AUD/USD که معمولاً با نام Aussie شناخته می شود، 5.4% از معاملات را در سال 2019 تشکیل می داد.
- جفت USD/CAD، با نام مستعار Loonie (لونی)، 4.4% از معاملات را در سال 2019 تشکیل می داد. سهم این جفت از بازار در سه سال گذشته تقریباً بدون تغییر باقی مانده است.
- جفت USD/CNY که دلار آمریکا را در برابر رنمینبی چین قرار می دهد، 4.1 درصد از معاملات روزانه را در سال 2019 به خود اختصاص داد.
- جفت USD/CHF که اغلب Swissy نامیده می شود، 3.6% از تراکنش های فارکس در سال 2019 را تشکیل می داد.
- اگر چه جفت USD/HKD یک جفت ارز اصلی نیست، اما هشتمین جفت ارز رایج است که دلار آمریکا را در برابر دلار هنگ کنگ قرار می دهد و در برابر سوئیس رقابت می کند. این جفت در سال 2019، 3.3% را به خود اختصاص داد.
- جفت ارزهایی که شامل دلار آمریکا نمی شوند به عنوان جفت ارزهای فرعی یا متقابل شناخته می شوند. برخی از محبوب ترین جفت های فرعی عبارتند از EUR/GBP، GBP/AUD، GBP/JPY، CAD/JPY، و EUR/NZD.
به جفت ارزهایی که از ارزهای اصلی و ارزهای اقتصادهای در حال توسعه یا نوظهور تشکیل شده اند، جفت های نامتعارف گفته می شود.
آمار بازار فارکس و کشورها
- میزهای فروش در پنج کشور بریتانیا، ایالات متحده، هنگ کنگ، سنگاپور و ژاپن، 79% از کل معاملات فارکس را به خود اختصاص داده اند.
- بریتانیا بزرگترین مرکز تجارت فارکس است که 43.1 % از گردش مالی ارز جهانی را در اختیار دارد.
- سهم ایالات متحده از گردش مالی جهانی فارکس 16.5٪ است.
- سنگاپور و هنگ کنگ هر کدام 7.6 % در گردش مالی جهانی فارکس سهم دارند.
- سهم ژاپن از گردش مالی جهانی فارکس 4.5 % است.
- بازار فارکس یک بازار الکترونیکی غیرمتمرکز است و یک مرکز مشخص ندارد.
بازار فارکس در ایالات متحده آمریکا
ارزهای بازار فارکس در ایالات متحده
- دلار آمریکا نقش اصلی را در معاملات ارز بازی می کند. 89 % از معاملات 2019 در بازار ایالات متحده شامل دلار آمریکا بوده است.
- یورو دومین ارز پرمعامله در بازار ایالات متحده است که 36 درصد از معاملات را به خود اختصاص داده است.
جفت ارزهای بازار فارکس ایالات متحده
- جفت ارز EUR/USD 27% از میانگین گردش مالی روزانه بازار را به خود اختصاص داده است.
- جفت GBP/USD کمی بیش از 12% از گردش مالی بازار را در سال 2019 به خود اختصاص داد.
- جفت USD/JPY که دلار آمریکا را در برابر ین ژاپن قرار می دهد، 11% از معاملات را به خود اختصاص داد.
- جفت ارز USD/CAD میزان 5% معاملات را در ایالات متحده در سال 2019 تشکیل می داد.
بازار فارکس در انگلستان
ارزهای بازار فارکس انگلستان
- بریتانیا با سهم 43% از کل گردش مالی جهانی در سال 2019، بزرگترین مرکز بازار فارکس است.
- میانگین خالص گردش مالی بازار ارز بریتانیا 3576 میلیارد دلار است.
- دلار آمریکا پرمعامله ترین ارز در بازار فارکس انگلستان است که 90% از کل معاملات شامل دلار آمریکا می شود.
- دومین ارز پرطرفدار در بازار بریتانیا، یورو است که 36% از کل معاملات را به خود اختصاص می دهد.
- واحد پول خود بریتانیا، پوند استرلینگ، در جایگاه سوم قرار دارد که در یک طرف 17% از معاملات قرار دارد.
- ین ژاپن در 15% از گردش مالی بازار بریتانیا نقش دارد.
- دلار استرالیا و فرانک سوئیس به ترتیب 6 و 5 درصد از معاملات را تشکیل می دهند.
جفت ارزهای بازار فارکس در انگلستان
- جفت EUR/USD میزان 28% از میانگین گردش مالی روزانه بریتانیا را تشکیل می دهد. این مبلغ به 1.009 تریلیون دلار در روز می رسد.
- 23 درصد از گردش مالی بازار شامل دلار آمریکا و ارزی غیر از EUR، JPY، GBP و AUD است. این مبلغ تقریباً 822 میلیارد دلار در روز معامله می شود.
- با قرار گرفتن در جایگاه سوم، جفت USD/JPY میزان 13% از گردش مالی بازار را به خود اختصاص داده است.
- جفت GBP/USD سیزده درصد از میانگین گردش مالی روزانه در بازار بریتانیا را تشکیل می دهد. سهم این جفت از بازار از 2009 تا 2019 بیش از 1٪ هم تغییر نکرده است و کاملا ثابت بوده است.
- جفتAUD/USD میزان 5% از میانگین گردش مالی روزانه در بریتانیا را به خود اختصاص داده است.
بازار فارکس استرالیا
آمار ارزهای بازار فارکس در استرالیا
- بیشترین معامله در بازار ارز استرالیا دلار آمریکا است که در 93 % معاملات یافت می شود.
- دلار استرالیا دومین ارز محبوب است که 52 % از معاملات را به خود اختصاص داده است.
- یورو با مشارکت در 13 درصد معاملات در جایگاه سوم قرار دارد.
- 42 % از معاملات در بازار استرالیا شامل ارزهای دیگری غیر از USD، AUD و EUR است.
جفت ارزهای بازار فارکس استرالیا
- جفت ارز AUD/USD، محبوب ترین جفت ارز در بازار استرالیا است که 47 % از متوسط گردش مالی روزانه را به خود اختصاص می دهد. این به طور متوسط روزانه 66.088 میلیارد دلار است.
- دومین جفت ارز محبوب در استرالیا EUR/USD است که 11% از گردش مالی را به خود اختصاص می دهد و میانگین گردش مالی روزانه آن 15.039 میلیارد دلار است.
- جفت USD/JPY میزان 10% از گردش مالی بازار استرالیا را تشکیل می دهد. این مبلغ به 14.174 میلیارد دلار می رسد.
- جفت USD/NZD همچنین 10 درصد از گردش مالی بازار را به خود اختصاص می دهد – با اندکی حجم معاملات کمتر که به 13.546 میلیارد دلار می رسد.
- جفت ارزهای شامل دلار آمریکا و ارزهای فرعی آسیایی 6 درصد از گردش مالی بازار را تشکیل می دهند که به طور میانگین روزانه 8.985 میلیارد دلار گردش مالی می شود.
- جفت GBP/USD میزان 5% از معاملات را با میانگین گردش مالی روزانه 6.322 میلیارد دلار نشان می دهد.
بازار فارکس در ژاپن
ارزهای بازار فارکس ژاپن
- ین ژاپن پرمعامله ترین ارز در بازار ارز ژاپن است. این ارز در 38.9% معاملات شرکت دارد و متوسط گردش مالی روزانه ین بالغ بر 292.3 میلیارد دلار می باشد.
- دلار آمریکا با ین یکسان است و در 38% معاملات شرکت دارد. میانگین گردش مالی روزانه آن 285.6 میلیارد دلار است.
- یورو سومین ارز رایج در بازار فارکس ژاپن است. این شرکت در 9.9 درصد معاملات شرکت دارد و گردش مالی روزانه آن 74.6 میلیارد دلار می باشد.
- پوند انگلیس در 3.4% معاملات بازار ارز ژاپن یافت می شود. گردش مالی آن بالغ بر 25.9 میلیارد دلار است.
- سایر ارزها 9.7% از معاملات را تشکیل می دهند و گردش مالی مشترک آنها به 72.6 میلیارد دلار می رسد.
جفت ارزها در بازار فارکس ژاپن
- محبوب ترین جفت ارز در بازار فارکس ژاپن، بدون تعجب، جفت ارز USD/JPY است. این در آوریل 2019، 55.8 درصد از متوسط گردش مالی روزانه بازار را به خود اختصاص داد.
- جفت EUR/JPY که در رتبه دوم قرار گرفت و 9.6% از معاملات را در سال 2019 به خود اختصاص داد.
- EUR/USD سومین جفت ارز رایج در بازار ژاپن است که 9.2 درصد از کل معاملات را شامل می شود.
- همه جفت ارزهای دیگر، اعم از اصلی و فرعی، 25.3 درصد از میانگین گردش مالی روزانه بازار ژاپن را تشکیل می دهند که بالغ بر 95 میلیارد دلار در روز است.