نرخ بهره یکی از محرک های اصلی بازار فارکس است. در واقع حرکت بازار فارکس بر اساس نرخ های بهره صورت می گیرد.
این همبستگی قوی موجب می شود تا معامله گران بازار ارز، نرخ بهره های کشورهای مختلف را به دقت بررسی کنند. بدین ترتیب آنها قادر خواهند بود حرکت های بعدی ارزها را پیش بینی کنند.
اما نرخ بهره چیست و چگونه بر بازار ارز تاثیر می گذارد؟
نرخ بهره های جهانی
زمانیکه درباره نرخ های بهره صحبت می کنیم معمولا بحث سیاست پولی بانک های مرکزی به میان می آید.
زمانیکه نرخ بهره مورد انتظار، تغییر می کند نرخ ارز مورد نظر نیز به دنبال آن تغییر می کند.
بانک های مرکزی ابزارهای مختلفی برای سیاستگذاری پولی دارند تا بتوانند بر تحرکات آن تأثیر بگذارند.
معمولا دو وظیفه مهم توسط بانک های مرکزی انجام می شود. این دو وظیفه شامل مدیریت تورم و حفظ ثبات نرخ ارز کشور است. نرخ ارزها معمولا منعکس کننده سلامت اقتصادها هستند.
در مواقعی که اقتصاد در حال رشد است بانک های مرکزی تمایل به افزایش نرخ بهره دارند تا بدین ترتیب تورم را کاهش دهند. همچنین در زمان هایی که اقتصاد در رکود است کاهش نرخ بهره بعنوان ابزاری جهت رونق بازار مورد استفاده قرار می گیرد.
اقتصادها همیشه در حرکت می باشند. گاهی در حال رشد و گاهی در حال انقباض هستند.
هدف اصلی بانک های مرکزی، تنظیم تورم و رشد پایدار اقتصاد است.
چرخه اقتصاد و نرخ های بهره
زمانیکه اقتصاد در حال رونق است و تولید ناخالص داخلی (GDP) رشد مثبت را تجربه می کند درآمد افراد افزایش می یابد. درآمد بیشتر نیز موجب مصرف بیشتر می شود که در نهایت این موضوع تورم را بالا می برد.
بانک مرکزی تلاش می کند تورم را تحت کنترل داشته باشد و در یک سطح قابل قبول حفظ کند. این کار با استفاده از بالا بردن نرخ بهره انجام می شود. در حال حاضر اغلب بانک های مرکزی سعی می کنند تورم را در سطح 2% نگه دارند.
اگر اقتصاد در رکود باشد و تولید ناخالص داخلی (GDP) رشد منفی را تجربه کند رکود نیز یک تهدید جدید خواهد بود. در این حالت، بانک مرکزی نرخ بهره ارز را کاهش می دهد تا مصرف و سرمایه گذاری تحریک شود.
نرخ بهره پایین موجب جذب سرمایه گذاران بیشتر می شود. آنها در پروژه های مختلف سرمایه گذاری می کنند که در نهایت موجب کمتر شدن بیکاری، افزایش رشد و تورم می گردد.
معامله گران بازار ارز بایستی تاثیر نرخ بهره بر روی ارزها را بررسی کنند. هر چه نرخ بهره یک ارز بیشتر باشد احتمال رشد آن نیز بیشتر خواهد بود.
یک چرخه اقتصادی معمول، شبیه به شکل زیر است.
نرخ بهره مورد انتظار
بازار هیچگاه استراحت نمی کند و دائما بر اساس پیش بینی وقایع مختلف، نوسان می کند. اغلب معامله گران فارکس بر روی نرخ بهره جاری، تمرکز نمی کنند. بلکه سعی می کنند حرکت آینده نرخ بهره را پیش بینی کنند.
همچنین معامله گران بایستی به خاطر داشته باشند که نرخ بهره همراه با سیاست های پولی بانک مرکزی حرکت می کند. بنابراین شرایط بازار به این بستگی دارد که نرخ بهره در ابتدای چرخه پولی است یا در انتهای چرخه پولی قرار دارد.
اگر نرخ بهره پایین و پایین تر برود، در نهایت به ناچار افزایش خواهد یافت. تغییر در انتظارات موجب تغییر در سرمایه گذاری ها می شود. این تغییرات دقیقا قبل از اعلام رسمی تغییر نرخ بهره اتفاق می افتد.
تفاضل نرخ های بهره
یک تکنیک که معمولا در معاملات فارکس از آن استفاده می شود مقایسه نرخ بهره دو ارز مختلف است. بدین ترتیب تعیین می کنند که آیا یک ارز در حال قدرت گرفتن است یا در حال ضعیف شدن.
زمانیکه نرخ بهره های 2 ارز مختلف در دو جهت مخالف حرکت می کنند بازار فارکس شاهد بزرگترین نوسانات خواهد بود. شدیدترین نوسانات یک جفت ارز، زمانی رخ می دهد که نرخ بهره یک ارز افزایش و نرخ بهره دیگر کاهش می یابد.
نرخ بهره واقعی و نرخ بهره اسمی
تفاوت بین نرخ بهره واقعی و اسمی چیست؟ نرخ بهره اسمی، نرخی است که معمولا بط.ر رسمی اعلام می شود و شما آن را می بینید.
ارتباط نرخ بهره اسمی و واقعی را می توانید در شکل زیر مشاهده کنید.
بازارها معمولا توجهی به نرخ بهره اسمی ندارند و بر اساس نرخ بهره واقعی حرکت می کنند.
استراتژی های معاملاتی نرخ بهره در فارکس
چگونه می توان نرخ های بانک مرکزی را پیش بینی کرد و تاثیر آن را بر بازار فارکس چیست؟
تریدرهایی که بر اساس نرخ بهره معامله می کنند ابتدا بایستی بدانند که بانک های مرکزی در حال رصد کردن چه فاکتورهایی هستند.
معمولا بانک های مرکزی، شفاف هستند و برای عموم مشخص است که بانکها چه عوامل اقتصادی را در نظر می گیرند. همچنین مشخص است که چه زمان انتظار افزایش نرخ بهره را دارند.
بانک های مرکزی، نرخ های بهره را بر اساس فاکتورهای مختلف، افزایش یا کاهش می دهند. جهت یادگیری بیشتر می توانید از یک تقویم اقتصادی استفاده کنید. در تقویم اقتصادی می توانید از وقایع اقتصادی پیش رو مطلع شوید.
معاله گران حرفه ای فارکس، اقدامات بانک مرکزی را قبل از اعلام عمومی پیش بینی می کنند. آنها این کار را از طریق پیگیری وقایع اقتصادی مانند تورم و نرخ بیکاری انجام می دهند.
اگر این رویکرد برای شما دشوار است، می توانید بر اساس تصمیمات منتشر شده بانک مرکزی معامله کنید. این استراتژی، معامله بر اساس اخبار نامیده می شود.
تفاوتی نمی کند که یک معامله گر چقدر تحقیق کرده است. بانک مرکزی گاهی اوقات با کاهش یا افزایش ناگهانی نرخ بهره، شما را غافلگیر می کند. زمانیکه این اخبار منتشر شد معامله گر بایستی بداند بازار ارز به کدام سمت حرکت خواهد کرد.
اگر نرخ بهره توسط بانک مرکزی بالاتر اعلام شد، ارزش آن ارز افزایش می یابد و تریدر وارد معامله خرید می شود. بالعکس اگر نرخ بهره کاهش یافت معامله گر، ارز مورد نظر را می فروشد و ارز دیگری با نرخ بهره بالاتر را خریداری می کند.