Nikkei 225 شاخص بازار سهام ژاپن است که برجسته ترین شرکت ها در اقتصاد ژاپن را نشان می دهد. در این مقاله، به بررسی آنچه که Nikkei 225 نشان میدهد، تاریخچه آن و شرکتهایی که این شاخص را تشکیل میدهند میپردازیم.
همچنین خوب است بدانید شاخص دیگری با نام Nikkei-JPX وجود دارد که یک شاخص بورس کالا در ژاپن است. این شاخص قیمت های بازار مشتقه (فیوچرز، سوآپ و …) انواع کالاها را بغیر از بازار اختیار معامله نشان می دهد.
شاخص NIKKEI 225 چیست؟
Nikkei 225 یک شاخص عمده بازار سهام است که 225 تا از بزرگترین شرکت ها را بر اساس وزن دهی قیمت در بورس اوراق بهادار توکیو فهرست می کند. بزرگی اقتصاد ژاپن، Nikkei 225 را به معیاری کلیدی در بازار سهام آسیا تبدیل میکند. بنابراین برای معاملهگران مهم است که Nikkei 225 را دنبال کنند تا مطمئن شوند که سهام ژاپن به کجا میرود و همچنین ایدهای از سنتیمنت و قیمتها در سراسر شرق آسیا به دست آورند.
شاخص 225 ژاپن، یک بار در سال در ابتدای اکتبر بازبینی می شود و بطور زنده هر 15 ثانیه محاسبه و به روز رسانی می شود.
چه شرکت هایی در شاخص NIKKEI هستند؟
شاخص Nikkei 225 علاوه بر شرکتهای الکترونیکی مانند سونی و پاناسونیک شامل غولهای خودروسازی مشهور جهان مانند تویوتا و هوندا می باشد. با این حال، طیف گسترده ای از صنایع را تحت پوشش دارد. این شاخص از کالاهای مصرفی گرفته تا خدمات آب و برق و حمل و نقل را در بر می گیرد.
تاریخچه NIKKEI 225
تاریخچه Nikkei 225 از سال 1950 شروع می شود. در ابتدا، این شاخص توسط بورس اوراق بهادار توکیو اداره می شد. اما در سال 1970 توسط روزنامه مالی Nikkei اداره شد.
این شاخص در دسامبر 1989 در اوج حباب قیمت دارایی ژاپن به بالاترین حد خود یعنی رقم تقریباً 39000 رسید. اما تا فوریه 2020 هرگز آن قله را به دست نیاورد. در واقع، از سال 2000 این شاخص هفت بار زیان سالیانه دو رقمی را تجربه کرده است. این در حالیست که این اتفاق برای داوجونز تنها دو بار رخ داده است. این نه تنها تفاوت عملکرد بلندمدت Nikkei 225 و سایر شاخصهای جهانی را نشان می دهد، بلکه بر سطح نوسانات شاخص سهام ژاپن نیز تأکید میکند.
نمودار زیر تاریخچه Nikkei 225 را در قرن بیست و یکم را نشان می دهد و رویدادهای اساسی که قیمت آن را شکل داده است، برجسته می کند.
چه چیزی بر قیمت NIKKEI 225 تأثیر می گذارد؟
قیمت Nikkei 225 با قیمت سهام شرکت های تشکیل دهنده آن تغییر می کند. برخی از تاثیر گذارترین محرک های این شاخص عبارتند از:
- قیمت ارز: با توجه به ماهیت اقتصاد صادراتی ژاپن، قدرت پول داخلی آن، عامل تعیین کننده اصلی قیمت سهام است. یک ین قوی به این معنی است که محصولات ژاپنی ممکن است در سطح بین المللی، قدرت رقابتی کمتری داشته باشند که این می تواند قیمت سهام را کاهش دهد. برعکس، ضعیفتر شدن ین، تقاضای خارج از کشور را تشویق میکند و میتواند درآمدها را افزایش دهد و نیکی 225 را تقویت کند. پس منطقی است که ارزش ین و نیکی یک رابطه معکوس با یکدیگر دارند.
- دادههای اقتصادی: مانند سایر شاخصها، هر رویدادی که بر پسزمینه سیاسی/اقتصادی تأثیر بگذارد، میتواند به شاخص اثر بگذارد. یکی از این معیارها، داده های حقوق و دستمزد غیرکشاورزی ایالات متحده (NFP) است که رابطه متقابل بین شاخص های نیکی 225 و داوجونز را نشان می دهد. همچنین، در زمان رشد و اشتغال بالا، مخارج مصرف کننده ممکن است افزایش یابد و سهام خاصی را شکوفا کند.
- بلایای طبیعی: وضعیت مساعد ژاپن برای درگیر شدن با بلایای طبیعی می تواند تأثیر قابل توجهی بر Nikkei 225 داشته باشد. به عنوان مثال، زلزله و سونامی توهوکو در سال 2011 باعث فروش عظیم در سهام و کاهش بیش از 7 درصدی شاخص در روزهای بعد شد.
- سیاستهای بانک مرکزی: سیاستهای بانک مرکزی ژاپن میتواند بر هزینههای استقراض و الگوهای مخارج کسبوکارها و مصرفکنندگان در ژاپن تأثیر بگذارد و بر درآمد شرکت و در نتیجه بر قیمت سهام آنها نیز تأثیرگذار باشد.
چرا شاخص NIKKEI 225 را معامله کنید؟
- نقدینگی: Nikkei 225 یک بازار نقدی با حجم معاملات بالا است. به این معنی که معامله گران بهتر می توانند با حداقل لغزش وارد معاملات شده و از آن خارج شوند و از اسپردهای فشرده بهره مند شوند.
- نوسانات: Nikkei 225 به عنوان یکی از بی ثبات ترین شاخص های سهام شناخته می شود. انتشارات اقتصادی کلان و محرک هایی مانند قیمت ین می توانند قیمت Nikkei 225 را به سرعت تغییر دهند. این به معنای فرصت های قابل توجه (و همچنین ریسک ها) برای فعالان بازار سهام است.
- همبستگی بین دارایی ها: گفته می شود که Nikkei 225 منعکس کننده رفتار سایر بازارها مانند داو جونز است. اما همچنین یک همبستگی منفی با ین ژاپن نشان می دهد که امکان تنوع بخشی به سبد سرمایه گذاری را فراهم می کند.