چرا چارتیست ها نمودار قیمت را تعدیل می کنند؟
همانگونه که می دانیم ابزار اصلی تحلیلگران تکنیکال، نمودار قیمتها است. زمانیکه یک معامله گر، نمودار قیمت مسکن، ارز، فولاد و یا هر دارایی دیگری را بررسی می کند صرفا تغییرات قیمتی را مشاهده می کند که ناشی عرضه و تقاضای بازار است. بنابراین معامله گر به راحتی می تواند در حد معلومات خود، نمودار را تحلیل کند.
اما زمانیکه صحبت از سهام است، موضوع کمی پیچیده تر می شود. علت این امر این است که گاهی اوقات عواملی علاوه بر عرضه و تقاضا موجب تغییرات قیمت سهم می شوند. نمونه هایی از این عوامل شامل تقسیم سود نقدی، افزایش سرمایه و تجزیه سهام هستند.
در این مواقع، قیمت سهم به دلایلی غیر از عرضه و تقاضا کاهش می یابد و معمولا موجب یک گپ (شکاف قیمتی) قابل توجه بر روی نمودار می گردد. اما این گپ قیمتی چه مشکلاتی ایجاد می کند؟
نمودار قیمت یک سهم غالبا بر روی یک روند مشخص حرکت می کند. بنابراین زمانیکه یک افت مصنوعی قیمت در آن رخ می دهد، خطوط روند نیز اعتبار خود را از دست می دهند و بیش از این قابل استفاده نخواهند بود. مشکل دیگری که این نوع تغییرات قیمت برای چارتیست ها به وجود می آورد استفاده از اندیکاتورهای تکنیکال است. هر اندیکاتور دارای فرمول ریاضی منحصر به فرد خود است که در اغلب موارد، یکی از فاکتورهای آن قیمت می باشد. زمانیکه قیمت، یکباره تغییر کند اندیکاتور نیز یک تغییر قابل توجه را بر روی نمودار نشان می دهد. این تغییرات، ناشی از عرضه و تقاضا و احساسات سرمایه گذاران نیست. بنابراین موجب تفسیر اشتباه تحلیلگر می شود.
تصویر بالا یک نمودار تعدیل نشده را نشان می دهد که یک شکاف قیمتی قابل توجه بعد از افزایش سرمایه بر روی نمودار ظاهر شده است. در زیر نمودار نیز اندیکاتور RSI قابل مشاهده می باشد که با یک افت شدید موجب گمراهی چارتیست می گردد.
چگونه نمودار قیمت سهام تعدیل می شود؟
حال که دریافتیم چرا نمودار قیمتها بایستی پس از سود نقدی، افزایش سهام و یا موارد مشابه تعدیل شوند، زمان آن فرا رسیده تا به چگونگی انجام این تعدیلات بپردازیم.
نحوه تعدیل نمودار قیمت سهام در تقسیم سود نقدی
برای تعدیل نمودار قیمت یک سهم بعد از سود نقدی، میزان سود نقدی سهام را از آخرین قیمت سهم قبل از سود نقدی کسر می کنیم. سپس عدد بدست آمده را بر قیمت سهم قبل از سود نقدی، تقسیم می کنیم. نتیجه این معادله، یک ضریب است. این ضریب را ضربدر همه قیمت های قبل از سود نقدی می کنیم. بدین ترتیب، همه قیمتهای قبل از سود نقدی، تعدیل می شوند. بنابراین قیمتهای تعدیل شده، از قیمتهای واقعی کمتر خواهند بود. این قیمتها واقعی نیستند و صرفا جهت رسم خطوط روند و تحلیل اندیکاتورها مورد استفاده قرار می گیرند. تنها، قیمت های پس از تقسیم سود نقدی واقعی هستند.
از آنجاییکه در بورس تهران آخرین قیمت، مد نظر نیست و قیمت پایانی مد نظر است، در فرمول تعدیل قیمت به جای آخرین قیمت، قیمت پایانی استفاده می شود. بنابراین همه قیمتهای ماقبل، ضربدر ضریب بدست آمده از طریق فرمول زیر خواهد شد.
قیمت پایانی قبل از تقسیم سود نقدی / (سود نقدی تصویب شده – قیمت پایانی قبل از تصویب سود نقدی) = ضریب تعدیل بعد از تقسیم سود نقدی
مثال: فرض کنید یک شرکت در مجمع عمومی عادی، سود نقدی برابر با 300 تومان تصویب کرده است. اطلاعات آخرین کندل یک روز قبل از تاریخ مجمع به شرح زیر می باشد.
اولین قیمت: 5000 آخرین قیمت: 4980 بالاترین قیمت: 5150 پایین ترین قیمت: 4960 قیمت پایانی: 5100
حال قیمت های تعدیل شده آخرین روز بصورت زیر بدست خواهد آمد:
0.94117 = 5100/(5100-300) = ضریب تعدیل
حال که ضریب تعدیل را بدست آوردیم می توانیم همه قیمتهای قبل از مجمع را ضربدر این ضریب کنیم.
البته در نظر داشته باشید که پلتفرم های معاملاتی این محاسبات را بصورت خودکار انجام می دهند و شما نیاز به انجام هیچ محاسبه ای ندارید.
نحوه تعدیل نمودار قیمت سهام در افزایش سرمایه و تجزیه سهام
تعدیل قیمت سهام در افزایش سرمایه و تجزیه سهام همانند تعدیل قیمت در تقسیم سود می باشد. تنها تفاوت در نحوه محاسبه ضریب تعدیل است.
جهت تعدیل قیمت های قبل از افزایش سرمایه بایستی قیمت تئوریک سهم بعد از افزایش سرمایه را بدست آوریم و سپس بر آخرین قیمت پایانی قبل از افزایش سرمایه تقسیم کنیم تا ضریب تعیین بدست آید. حال کافی است تا تمام قیمتهای قبلی در نمودار را ضربدر این ضریب کنیم.
همچنین گاهی اوقات ممکن است یک شرکت، سهام خود را تجزیه کند. گر چه تجزیه سهام در بورس تهران جایگاه چندانی ندارد اما خوب است تا با نحوه تعدیل قیمت در این رخداد نیز آشنا شویم.
برای مثال ممکن است قیمت سهام یک شرکت بسیار بالا باشد و هیئت مدیره آن شرکت جهت روان تر شدن معاملات آن سهم تصمیم بگیرند تجزیه 1 به 3 انجام دهند. یعنی هر سهم سهامدار به سه سهم تبدیل شود. در این حالت جهت بدست آوردن ضریب تعدیل بایستی تعداد سهام قبل از تجزیه سهام را تقسیم بر تعداد سهام بعد از تجزیه کنیم. در این مثال 1 تقسیم بر 3 برابر با 0.33 خواهد بود. بنابراین تمام قیمتهای قبل از تجزیه سهام ضربدر این ضریب می شود.
استفاده از نمودار تعدیل شده بهتر است یا نمودار تعدیل نشده؟
با وجود اینکه اکثر تحلیلگران تکنیکال جهت پیش بینی قیمت سهام از نمودارهای تعدیل شده استفاده می کنند اما برخی ها نیز ترجیح می دهند تا نمودارهای تعدیل نشده را بررسی کنند. زیرا نمودارهای تعدیل نشده، قیمتهای تاریخی واقعی را نشان می دهند. بدین ترتیب، کف و سقف های تاریخی قابل تشخیص خواهند بود.
با این حال، پیشنهاد بورس تایم به شما این است که به افق زمانی سرمایه گذاری خود توجه کنید. برای مثال اگر سبک معاملاتی شما کوتاه مدت می باشد و شرکت مورد نظر شما تا یکسال گذشته، هیچگونه تقسیم سود و افزایش سرمایه ای نداشته است بهتر است از نمودار تعدیل نشده استفاده کنید تا علاوه بر بررسی خطوط روند کوتاه مدت، کف و سقف های تاریخی سهم را نیز مد نظر داشته باشید.
عالي