مس (Copper) یکی از پر کاربردترین فلزات در جهان است و یک دارایی پر معامله در بازار کامودیتی های اصلی به حساب می آید. در این مقاله درباره تاریخچه مس، موارد تاثیر گذار بر قیمت آن و همچنین برخی نکات معاملاتی copper در پلتفرم معاملاتی فارکس می پردازیم.
مس چیست؟
مس یک فلز فراوان و به رنگ قهوه ای مایل به قرمز است که برای استفاده در طیف گسترده ای از بخش ها، از کشاورزی گرفته تا ساخت و ساز استخراج می شود. مس برخلاف برخی فلزات معامله شده در بازار کالا مانند طلا و نقره، بعنوان یک استاندارد پولی محسوب نمی شود. بنابراین قیمت آن بسیار کمتر است. با این حال، برخی از نیروهای عرضه و تقاضا که بر مس تأثیر میگذارند همانند طلا و نقره می باشند و بر قیمت آن در بازارهای فیزیکی و مالی تأثیر میگذارند.
موارد استفاده مس چیست؟
مس برای مصارف مختلف از کود گرفته تا جواهرات و لوازم خانگی استفاده می شود. رسانای قوی و انعطاف پذیری الکتریکی و گرمایشی مس موجب شده تا جزء مهمی از تجهیزات الکتریکی مانند سیم کشی و موتورها و در ساخت لوله ها باشد. همچنین مس در آلیاژهایی مانند برنج و برنز مورد استفاده قرار می گیرد. کاربرد این آلیاژها بیشتر در محصولاتی مانند زیپ، شیرآلات و تزئینات می باشد.
تاریخچه مس (Copper)
مس تقریبا به 10 هزار سال قبل بر می گردد. آن زمان که به عصر برنز شناخته می شود مس اولین فلزی بود که تا آن زمان ذوب می شد. در این برهه از تاریخ، زمانی که سیستم معاملات تجاری بر پایه مبادله کالا به کالا بود، ارزش مس با مقدار مشخصی از غذا، دام و فلزات جایگزین اندازهگیری میشد.
مس از دوران روم در کنار طلا و نقره برای ساخت سکه استفاده شد. اما ارزش ذاتی پایین مس به این معنی بود که هرگز به عنوان یک استاندارد پولی در نظر گرفته نمی شد.
در قرن بیستم، مس در سراسر جهان در طیف گسترده ای از بخش ها مورد استفاده قرار گرفت. در نتیجه، قیمت مس به طور فزاینده ای با کاربردهای صنعتی آن که در بالا ذکر شد، مرتبط شده است.
رونق کالاها در دهه 2000 میلادی باعث افزایش چشمگیر قیمت مس شد. بدین ترتیب، قیمت این کالا از حدود 1 دلار به ازای هر پوند (453 گرم) در ابتدای سال 2004 به 4 دلار در هر پوند تا می 2006 رسید.
نمودار زیر، سایر حرکات بزرگ قیمت در سالهای بعد و دلایل این تغییرات را نشان میدهد.
قیمت مس (از اواسط 2013 تا 2019):
کدام کشورها بیشترین مس را تولید می کنند؟
بزرگترین کشورهای تولیدکننده مس به ترتیب، شیلی، پرو و چین هستند. کشور شیلی بیش از دو برابر تولیدکننده بزرگ بعدی یعنی پرو، مس تولید می کند.
در سال 2018، شیلی به میزان 5.8 میلیون تن و پرو 2.4 میلیون تن تولید مس داشته اند. ده تولیدکننده برتر مس به همراه میزان تولید آنها در سال 2018 به شرح زیر است:
- شیلی – 5.8 میلیون تن
- پرو – 2.4 میلیون تن
- چین – 1.6 میلیون تن
- ایالات متحده – 1.2 میلیون تن
- جمهوری دموکراتیک کنگو – 1.2 میلیون تن
- استرالیا – 0.95 میلیون تن
- زامبیا – 0.87 میلیون تن
- اندونزی – 0.78 میلیون تن
- مکزیک – 0.76 میلیون تن
- روسیه – 0.71 میلیون تن
چگونه مس (Copper) را معامله کنیم؟
یکی از مزیت های معامله مس در دسترس بودن آن است. مس (Copper) را می توان با روش های مختلفی مانند معاملات آتی، اختیار معامله و سهام معامله کرد. همچنین میتوانید از طریق ETF های مس (صندوقهای قابل معامله در بورس) مانند CPER (صندوق شاخص مس ایالات متحده) یا JJCB معامله کنید. معاملات مس از طریق پلتفرم معاملاتی بروکرهای فارکس بصورت CFD نیز در دسترس است.
ساعت معاملات مس
معاملات مس در CME Globex (سیستم الکترونیکی جهانی معاملات فیوچر و آپشن):
یکشنبه تا جمعه ساعت 18:00 تا ساعت 17:00 بعد از ظهر روز بعد (5:00 بعد از ظهر تا 4:00 بعد از ظهر به وقت شیکاگو/ CT) با 60 دقیقه استراحت.
عوامل تاثیر گذار بر قیمت مس
قیمت مس تحت تأثیر عوامل مختلفی است که بر عرضه و تقاضا این محصول اثر می گذارند. همچنین چشم انداز فلزات جایگزین بر قیمت مس اثر گذار هستند.
عرضه و تقاضا
قیمت ها می توانند تحت تأثیر رویدادهای ژئوپلیتیکی و طبیعی مانند اعتصابات کارگران و زلزله باشد که تولید معادن را کند می کند.
تقاضا توسط کشورهایی تقویت می شود که بیشتر از صادرات مس (یا سایر کالاها و خدمات)، مس (یا سایر کالاها و خدمات) وارد می کنند. در طول 100 سال گذشته تقاضا برای مس تقریبا 20 برابر افزایش یافته است. زیرا کشورهای در حال توسعه از آن برای توسعه زیرساخت ها و تقویت اقتصاد خود استفاده می کنند.
علاوه بر این، قیمت مس با بازارهای مسکن در ارتباط است. زیرا صنعت خانه سازی از مقادیر زیادی فلز استفاده می کند. این بدان معناست که عوامل موثر بر بازار مسکن مانند حقوق و دستمزد غیرکشاورزی، نرخ وام مسکن و تولید ناخالص داخلی، اغلب بر قیمت مس نیز تأثیر میگذارند.
حرکت در قیمت مس به شدت به تقاضای کشورهایی مانند چین و هند وابسته است. در زمان رشد اقتصادی، این کشورها مقادیر زیادی مس را تقاضا می کنند که تقاضای آنها به افزایش قیمت فلز کمک می کند. از طرف دیگر، در طول رکود اقتصادی، تقاضا برای مس کاهش می یابد و قیمت نیز نزول می کند. معامله گران هنگام معامله مس باید از این پویایی آگاه باشند.
فلزات جایگزین
در نهایت، وضعیت فلزات جایگزین نیز می تواند بر قیمت مس تأثیر بگذارد. اگر قیمت مس بیش از حد افزایش یابد، خریداران به دنبال جایگزین های ارزان تری خواهند بود و تقاضا کاهش می یابد. به عنوان مثال، در اواسط دهه 2000، افزایش قیمت مس منجر به استفاده بیشتر از آلومینیوم برای سیم کشی و تولید خودرو شد.
قیمت مس و دلار آمریکا
مانند بسیاری از فلزات دیگر، مس با دلار آمریکا همبستگی معکوس دارد. به این معنی که وقتی ارزش دلار آمریکا کاهش می یابد، قیمت مس معمولا افزایش می یابد و بالعکس. توجه کنید که همبستگی بین آنها 100% (1+) نیست، اما دارای درجه بالایی از همبستگی است. برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله همبستگی جفت ارزها را مطالعه کنید.
دلیل رابطه معکوس قیمت مس و دلار، قیمت گذاری مس به دلار است. زمانیکه ارزش دلار افزایش می یابد با مقدار دلار کمتری می توان همان میزان مس را خریداری کرد.
نمودار قیمت مس و شاخص دلار:
قیمت مس و نفت
مس را برای حذف ناخالصی ها ابتدا ذوب می کنند. این فرآیند، بسیار انرژی بر است و بخش بزرگی از هزینه کلی را به خود اختصاص می دهد. بنابراین قیمت نفت رابطه مستقیمی با قیمت مس دارد.
محبوبیت منابع تجدیدپذیر انرژی در حال افزایش است که می تواند رابطه تاریخی قیمت مس و نفت را ضعیف کند.
نمودار قیمت مس و نفت خام تگزاس:
مس به عنوان یک معیار برای رشد جهانی
مس اغلب با رشد صنعتی و در نتیجه، رشد کلی اقتصادی مرتبط است. زیرساخت ها، تولید و ساخت و ساز در حال حاضر نقش بزرگی در توسعه اقتصادی ایفا می کنند که به شدت به مس متکی هستند. مصرف (تقاضا) مس در قیمت مس منعکس می شود. زیرا به طور کلی، افزایش تقاضا قیمت را افزایش می دهد و بالعکس. مس به طور گسترده ای به عنوان مهمترین فلز در میان فلزات اساسی در نظر گرفته می شود. زیرا این فلز، پرمصرف ترین فلز در بازارها و اقتصادهای در حال رشد است.
کشور چین تأثیر عمده ای بر عرضه و تقاضای مس دارد. چین بزرگترین خریدار مس در جهان است. اگر چه این کشور دارای معادن خاص خود است، اما تقاضای آن بیش از عرضه داخلی است. بنابراین این کمبود عرضه از سایر کشورهای بزرگ تولید کننده مس، تامین می شود. به همین دلیل است که اقتصاد چین عامل مهمی است که در تجارت مس باید در نظر گرفته شود. اگر چین به مسیر رشد خود ادامه دهد، می توان انتظار داشت که تقاضا برای مس پایدار بماند. توجه به این نکته مهم است که چین مصمم است در بلندمدت خودکفا شود و می تواند این رابطه عرضه و تقاضا را در آینده تضعبف کند.
قیمت مس و شاخص سهام 50 شرکت برتر چین (FTSE China A50):
هزینه های تامین و تولید مس
استخراج مس عمدتاً در آمریکای جنوبی متمرکز است که می تواند تأثیر زیادی بر قیمت مس داشته باشد. کمبود عرضه، کیفیت مس و تغییرات در هزینه های تولید، همگی می توانند بر قیمت تأثیر بگذارند. بدین ترتیب ریسک های مربوط به این کشورها مانند مشکلات سیاسی و مسائل کار می تواند بر عرضه تأثیر بگذارند.
در اواسط سال 2018، کارگران مس در شیلی (بزرگترین تولید کننده مس در جهان) اعلام کردند که اعتصاب خواهند کرد مگر اینکه افزایش دستمزدهایشان برآورده شود. خطر کمبود عرضه، باعث افزایش قیمت مس به بالاترین سطح چند ساله در آن زمان شد. واکنش قیمت مس به این اعتصاب را در نمودار زیر می بینید.
مس به عنوان یک سرمایه گذاری
مس در طول تاریخ به عنوان یک کالای سرمایه گذاری در نظر گرفته نشده است. اکثر معاملات مس به در بازار فیوچرز و بعنوان پوشش ریسک در برابر نوسانات آتی قیمت انجام می شود. این در چند دهه گذشته تغییر کرده است زیرا معامله گران نوسان گیر، تأثیر قابل توجهی بر قیمت مس گذاشته اند.
اما موسسات بزرگ و هج فاندها سهم خود را در مس به عنوان یک سرمایه گذاری افزایش داده اند که ارتباط زیادی با رشد اقتصادی دارد. به عنوان مثال، یک مدیر صندوق که نسبت به رشد اقتصادی خوشبین است، ممکن است نسبت به افزایش قیمت مس نیز خوشبین باشد. این فلز همچنین میتواند بعنوان یک ابزار متنوعسازی سبد سرمایه گذاری به دور از جایگزینهای سنتی در نظر گرفته شود.
معامله مس و استراتژی های معاملاتی
با توجه به اینکه مس از عوامل بنیادی مختلفی تاثیر می پذیرد می توان ترکیب متنوعی از استراتژی های معاملاتی را ایجاد کرد. استراتژی های معاملاتی می توانند صرفاً تکنیکال، بنیادی یا ترکیبی از هر دو باشد. درک اینکه چگونه اجزای تکنیکالی و بنیادی هر دو به صورت جداگانه و هماهنگ با یکدیگر کار می کنند، می تواند به یک استراتژی معاملاتی جامع مس منجر شود.
مثالی از استراتژی تکنیکالی:
در مثال زیر از چندین تکنیک تحلیل فنی برای اخذ تصمیم معاملاتی استفاده شده است. توجه به این نکته مهم است که این تنها یکی از رویکردهای مختلف می باشد که می تواند در یک استراتژی تکنیکالی پیاده شود.
در نمودار هفتگی بالا از پرایس اکشن، حمایت و مقاومت و یک اندیکاتور تکنیکالی برای تنظیم معامله احتمالی مس استفاده شده است. فیبوناچی بازگشتی از پایین ترین سطح ژانویه 2016 تا اوج ژوئن 2018 رسم شده است. بدین ترتیب، چندین ناحیه حمایت و مقاومت بدست آمده است. واضح است که چندین سطح از این مناطق، ناحیه ای هایی هستند که قیمت به آنها واکنش نشان می دهد.
کف قیمتی 1.93 دلار به ازای هر پوند (فلش آبی) یک سطح حمایتی قابل توجه می باشد که نمودار در مارس 2020 به آن رسیده است. از نظر تکنیکالی، با حرکت قیمت به سمت کف قیمتی سال 2016، اگر قیمت از منطقه حمایتی 1.93 دلار به پایین نشکند می تواند یک فرصت خرید باشد.
در همین زمان، اندیکاتور RSI در محدوده اشباع فروش در زیر سطح 30 قرار دارد که سیگنال خرید را پشتیبانی می کند. ترکیب این دو تکنیک ساده، انگیزه قوی تری برای یک موقعیت معاملاتی خرید ایجاد می کند. قیمت در میان مدت به روند صعودی باز می گردد و یک معامله خرید موفقیت آمیز را شاهد هستیم.
مثالی از استراتژی بنیادی (فاندامنتال) :
آشنایی با محرک های بنیادی درگیر در معاملات مس، امکان دنبال کردن استراتژی های معاملاتی مناسب را فراهم می کند. نمودار روزانه بالا تأثیر همه گیری جهانی COVID-19 و تأثیر آن بر قیمت مس را نشان می دهد.
همانطور که قبلا نیز اشاره شد، مس با رشد اقتصادی، همبستگی مثبت زیادی دارد. بنابراین در تئوری، اختلال در رشد اقتصادی باید ظرفیت های عرضه و تقاضا را مختل کند. با شیوع بیماری همه گیر جهانی در آغاز سال 2020، پیش بینی رکود در رشد اقتصادی با گسترش ویروس در سراسر جهان یک انتظار معقول بود.
همانطور که انتظار می رفت قیمت مس با کاهش رشد اقتصادی، نزولی شد. از ژانویه 2020 تا اواسط مارس 2020، قیمت مس به دلیل همه گیری کووید-19 تقریباً 30 درصد کاهش یافت. این یکی از سناریوهایی است که به موجب آن درک عوامل بنیادی در تجارت مس می تواند منجر به تصمیم گیری منطقی شود.
نمونه استراتژی تکنو فاندامنتال:
استفاده از تحلیل بنیادی و تکنیکال در یک استراتژی معاملاتی به زمان بیشتری نیاز دارد. اما این تلاش اضافی می تواند یک مدل بهتر ایجاد کند. زیرا داده های ورودی بیشتری را شامل می شود. در ابتدای سال 2019 قیمت مس به دلیل تنش های تجاری بین ایالات متحده و چین و کاهش حجم واردات توسط چینی ها در پایین ترین سطح یک سال و نیم قرار گرفت. با این حال، با از بین رفتن تنش های تجاری و حمایت از کاهش ارزش دلار، قیمت مس طی چند ماه آینده افزایش یافت.
مدیریت این پیچیدگی ها از منظر معامله گری ممکن است با یک تحلیل تکنیکی اولیه شروع شود. این کار در نمودار بالا با یک فیبوناچی بازگشتی انجام شده است. ترسیم فیبوناچی از پایین ترین سطح ژانویه 2016 تا اوج ژوئن 2018 همانطور که در مثال تکنیکال قبلی استفاده شد، انجام شده است. استفاده از فیبوناچی به تنهایی نشان می دهد که سطح 50% یعنی قیمت 2.62 دلاری به ازای هر پوند یک منطقه کلیدی حمایت در آغاز ژانویه است. نمودار در اطراف این ناحیه، جهت مشخصی ندارد و قیمت در حال نوسان است.
اینجاست که عوامل بنیادی نقش مهمی در معامله مس ایفا می کنند. فعالان بازار که رویدادهای اقتصاد کلان مانند مذاکرات تجاری ایالات متحده و چین را دنبال می کنند، از کاهش نوسانات آگاهند. زیرا می دانند که تنش ها به آرامی در حال برطرف شدن هستند. همزمان با علم به این که دلار آمریکا تضعیف خواهد شد، احتمال افزایش قیمت مس در کوتاه مدت بیشتر می شود. در سطح فیبوناچی 50% با قیمت 2.62 دلار در هر پوند و محیط مناسب اقتصاد کلان که صعود را نشان می دهد، تریدر مس (Copper) ممکن است به دنبال یک پوزیشن معاملاتی خرید در این منطقه حمایتی باشد.
حد ضرر میتواند برای معامله گران ریسک پذیر در کف نوسان اخیر، حول منطقه حمایتی 2.54 تا 2.56 دلار و برای معاملهگران ریسک گریز در سطح 50 درصدی فیبو در قیمت 2.62 دلار قرار گیرد. مدیریت ریسک، کلید موفقیت هر استراتژی است و برای اطمینان از معامله منطقی باید به طور مداوم تمرین شود.
سطح بعدی مقاومت، سطح فیبوناچی 38.2% خواهد بود که قیمت 79/2 دلاری را نشان می دهد. تریدرها ممکن است در این قیمت به دنبال خروج از پوزیشن خرید و جستجوی معکوس شدن احتمالی روند و یا ادامه حرکت صعودی باشند. در این مورد، اندیکاتور میانگین متحرک (MA) مفید است. میانگین 50 روزه (خط قرمز)، میانگین 100 روزه (خط مشکی) را از پایین به بالا قطع کرده که نشان از حرکت صعودی قیمت است. این تقاطع در اواسط ژانویه 2019 ظاهر شده و با حفظ شرایط حمایتی اقتصاد کلان، قیمت مس افزایش یافته است.