شاخص PMI چیست؟
شاخص PMI یک شاخص اقتصادی است و از طریق نظر سنجی ماهانه که از شرکتهای بخش خصوصی انجام می شود به دست میآید. PMI مخفف عبارت Purchasing Managers Index و به معنی شاخص مدیران خرید می باشد. هدف این شاخص، ارائه اطلاعات در مورد شرایط فعلی و آینده یک شرکت به تصمیم گیرندگان، تحلیلگران و سرمایه گذاران شرکت است.
در این مقاله، موسساتی که شاخص PMI را ارائه می کنند و همچنین نحوه محاسبه و استفاده آن در بازار فارکس (ارز) را شرح خواهیم داد.
موسساتی که شاخص PMI را منتشر می کنند
سه ارائه کننده اصلی شاخص PMI به شرح زیر است.
موسسه مدیریت تامین (ISM) – در سال 1915 تاسیس شد و دفتر مرکزی آن در آریزونای ایالات متحده آمریکا قرار دارد.
موسسه خرید و مدیریت مواد سنگاپور (SIPMM) – در سال 1972 تاسیس شد و دفتر آن در سنگاپور می باشد.
IHS Markit Group – واقع در لندن. IHS در سال 1959 تاسیس شد، مارکیت در سال 2016 با IHS ادغام شد.
ارقام PMI و اجزای آن، نقش مهمی در درک فعالیت اقتصادی یک کسبوکار برای تصمیمگیران، تحلیلگران بازار و سرمایهگذاران دارد.
اجزاء شاخص PMI
شاخص مدیران خرید (PMI) هر ماه توسط موسسه ISM جمع آوری و منتشر می شود. ارقام PMI بر اساس یک نظرسنجی می باشد که ماهانه انجام می شود. این نظر سنجی به مدیران ارشد بیش از 400 شرکت در 19 صنعت اصلی ارسال می شود. وزن و اهمیت ارقام هر شرکت بر اساس سهم صنعت آنها در تولید ناخالص داخلی کشور آمریکا تعیین می شود.
نظرسنجی های شاخص PMI عمدتاً بر پنج حوزه اصلی به شرح زیر تمرکز دارد:
1- استخدام
2- سفارشات جدید
3- تولید
4- سطوح موجودی مواد و کالا
5- تحویل تامین کنندگان
مؤسسهISM به همه این پنج حوزه نظرسنجی به یک اندازه وزن می دهد. شاخص PMI عددی است که بین 0 تا 100 متغیر است. اگر PMI بالاتر از 50 باشد، نشان دهنده افزایش نسبت به ماه قبل است.
همچنین اگر مقدار PMI کمتر از 50 باشد، کاهش را نشان می دهد و اگر برابر با 50 باشد نشان دهنده عدم تغییر است.
نحوه محاسبه شاخص PMI
شاخص PMI یا شاخص مدیران خرید از طریق فرمول زیر محاسبه می شود:
[P3 * 0] + [P2 * 0.5] + [P1* 1] = PMI
در فرمول فوق، P1 برابر با درصد پاسخ هایی است که افزایش را گزارش می کنند.
P2 نشان دهنده درصد پاسخ های بدون تغییر است و P3 درصد پاسخ هایی است که کاهش را نشان می دهند.
انواع شاخص های PMI
شاخص مدیران خرید (PMI) به چند صورت مختلف محاسبه و منتشر می شود که در ادامه به برخی از مهمترین آنها می پردازیم.
1- PMI تولیدی (Manufacturing PMI): شاخص مدیران خرید تولیدی، یک شاخص اقتصادی مبتنی بر نظرسنجی است که برای ارائه به موقع از تغییر شرایط کسب و کار در بخش تولید کالا طراحی شده است.
2- PMI خدماتی (Services PMI ): این عدد به فعالیت در بخش خدمات مانند رستوران ها و حمل و نقل هوایی می پردازد. این شاخص، بسیار مهم است. زیرا بخش خدمات معمولاً در اغلب کشورها بیشترین استخدام نیروی کار را به خود اختصاص می دهد.
3- PMI ترکیبی (Composite PMI): PMI ترکیبی، میانگین وزنی PMI های بخش تولید و خدمات است که برای یک جغرافیا یا اقتصاد معین محاسبه می شود. وزن ها از داده های رسمی مربوط به سهم هر صنعت در تولید ناخالص داخلی به دست می آید.
4- شاخص انتشار (Diffusion PMI): شاخص انتشار یک سیستم راحت است که پاسخهای نظرسنجی مختلف را به یک رقم تبدیل می کند. نحوه محاسبه شاخص که در بالا شرح دادیم مربوط به این شاخص است.
5- PMI Flash: این شاخص یک تخمین اولیه از اعداد نهایی PMI است. دادههای Flash PMI تقریباً یک هفته قبل از دادههای نهایی PMI در هر ماه منتشر میشوند و معمولاً بر اساس 90-85٪ از کل پاسخهای PMI دریافتی هر ماه می باشد.
Flash PMI برای تولید، خدمات و شاخص ترکیبی برای مناطق زیر منتشر می شود.
- استرالیا
- منطقه یورو
- فرانسه
- آلمان
- ژاپن
- انگلستان
- ایالات متحده
زمان و منبع انتشار شاخص PMI
گزارش های PMI مختلف در زمان های بسیار متفاوتی منتشر می شوند. ایالات متحده معمولا در اولین تا سومین روز هر ماه ساعت 10:30 صبح به وقت شرقی منتشر می شوند.
شما می توانید گزارش های PMI را هم در تقویم اقتصادی و هم در سایت موسسه های منتشر کننده مشاهده کنید. برخی از گزارش های پیش رو را می توانید از این پیج مشاهده کنید.
گزارش های منتشر شده قبلی را نیز می توانید از این صفحه ببینید.
همچنین آخرین ارقام PMI ترکیبی برای کشورهای مختلف را می توانید بصورت لیست شده از این صفحه مطالعه کنید.
نقش PMI در اقتصاد
PMI نقش مهمی در اقتصاد یک کشور ایفا می کند. زیرا یک ابزار تصمیم گیری لازم برای مدیران و تامین کنندگان است. برخی از نقش های مهم PMI به شرح زیر است:
- تامین کنندگان مواد و کالا از مقادیر PMI مربوط به یک شرکت خاص جهت برآورد میزان تقاضای آتی آن شرکت برای محصولات مورد نظر استفاده می کنند. شاخص مدیران خرید همچنین به تأمینکننده اجازه میدهد تا بداند مشتریانش چه مقدار موجودی در دسترس دارند و در نتیجه میتواند بر میزان تولید مشتریانش تأثیر بگذارد.
- اطلاعات ارائه شده توسط PMI در مورد عرضه و تقاضا می تواند بر قیمت های اعمال شده توسط تامین کنندگان تاثیر بگذارد. تولید کننده می تواند طی افزایش نرخ رشد سفارشات جدید، افزایش قیمت را از تامین کنندگان خود بپذیرد. در حالیکه در صورت کاهش سفارشات جدید، تولیدکننده مجبور است قیمت های خود را کاهش دهد و برای موجودی که خریداری می کند، از تامین کننده خود تقاضای کاهش قیمت کند.
- PMI می تواند توسط یک شرکت در برنامه ریزی بودجه سالانه، مدیریت سطوح کارکنان و همچنین در پیش بینی صورت جریان نقدی شرکت استفاده شود.
- شاخص های مدیران خرید نیز توسط سرمایه گذاران به عنوان یک شاخص پیشرو که از آینده شرایط اقتصادی خبر می دهد استفاده می شود. PMI نقش مهمی در ارائه یک بینش در مورد فعالیت اقتصادی یک کسب و کار ایفا می کند که شامل تولید ناخالص داخلی، تولید صنعتی و اشتغال است.
چگونه از شاخص PMI در معاملات فارکس استفاده کنیم؟
PMIهای تولیدی و غیر تولیدی، محرک های بزرگ بازار هستند. در زمان انتشار گزارش PMI ارزها می توانند بسیار نوسان کنند. این انتشارات اقتصادی بر اساس داده های تاریخی ماه قبل است و مستقیماً از متخصصان صنعت جمع آوری شده است. بدین ترتیب، معامله گران فارکس می توانند تعیین کنند که آیا اقتصاد یک کشور در حال گسترش است یا در حال انقباض می باشد.
ارزها به این اطلاعات واکنش نشان می دهند. زیرا نشان دهنده سلامت اقتصادی آن کشور است.
به نمودار زیر توجه کنید. در این تصویر، درصد تغییرات تولید ناخالص ملی و شاخص PMI تولیدی در یک نمودار آورده شده است.
معامله گران فارکس، رقم داده های ISM ماه قبل را با عدد پیش بینی شده ای که اقتصاددانان منتشر کرده اند مقایسه می کنند. برای مثال زمانیکه عدد PMI منتشر شده ایالات متحده، بهتر از عدد قبلی و بالاتر از عدد پیش بینی شده باشد، دلار آمریکا تمایل به افزایش پیدا می کند. اینجاست که تحلیل بنیادی و تکنیکال با هم ترکیب می شوند تا یک معامله را تنظیم کنند.
نمودار زیر مربوط به جفت ارز یورو/دلار در تایم فریم ساعتی است. در این نمودار می بینیم که چگونه نرخ این جفت ارز پس از انتشار شاخص PMI، کاهش یافته است. زیرا نتایج PMI منتشر شده مربوط به USD بهتر از انتظارات بوده و دلار آمریکا در برابر یورو قوی شده است.
هنگامی که یک انتشار اقتصادی از انتظارات پیشی می گیرد، حرکت های سریع و شارپی را می توانیم مشاهده کنیم. در این مورد، EUR/USD طی چند ساعت، 150 پیپ کاهش یافته است. معامله گران اغلب یورو را به عنوان “ضد دلار” انتخاب می کنند تا از جریان سرمایه بین دو اقتصاد بزرگ استفاده کنند.
منطقه یورو دارای بازارهای سرمایه نقد و بزرگ است که می تواند سرمایه های عظیم را از ایالات متحده جذب کند. یک عدد غیر تولیدی ضعیف ISM ایالات متحده معمولاً منجر به فروش دلار و افزایش یورو می شود. سناریوی دیگر این است که زمانیکه عدد منتشر شده مطابق با پیشبینیها باشد و یا نسبت به ماه قبل تغییری نداشته باشد، ممکن است دلار آمریکا هیچ واکنشی به این خبر نشان ندهد.
به طور کلی، یک عدد PMI بالای 50 نشان می دهد که اقتصاد در حال گسترش است. با این حال، عدد زیر 50 نشان می دهد که اقتصاد ضعیف و منقبض می شود. این عدد به قدری مهم است که اگر PMI برای دو ماه متوالی زیر 50 باشد، یک رکود در اقتصاد در نظر گرفته می شود.
PMI همچنین برای کشورهای منطقه یورو توسط Markit Group گردآوری می شود در حالی که PMI منطقه ای و ملی ایالات متحده توسط ISM جمع آوری می شود. همانطور که می بینید، معامله گران دلایل خوبی برای توجه ویژه به انتشارات مهم از شاخص تولیدی ISM دارند.