FATF چیست؟
اگر شما هم اخبار اقتصادی که در طول چند سال اخیر در حوزه مسائل بین المللی بیان شده است را دنبال کرده باشید، حتما با کلمه FATF آشنا شده اید. اما شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که اصولا مفهوم اف ای تی اف چیست و چرا می تواند در زندگی اقتصادی ما تاثیرگذار باشد. باید در ابتدا گفت که این مفهوم، مخفف کلمه Financial Action Task Force می باشد و یک سازمان بین دولتی برای جلوگیری از پولشویی و تامین مالی تروریسم به شمار می رود.
این سازمان برای اولین بار در سال 1989 توسط گروه هفت، راه اندازی شد و در ابتدای راه، وظیفه ای به غیر از مبارزه با پولشویی نداشت. این در حالی است که در سال 2001 و با پیوستن گروه ویژه اقدام مالی به کارزار مبارزه با آنچه تامین مالی تروریسم نامیده می شود، فعالیت های این گروه بین دولتی، بیشتر شد.
فعالیت های FATF در طول زمان با گسترش همراه بود و در نهایت 2012 این گروه فعالیت های دیگری را نیز آغاز کرده است که تمامی آن ها برابر با فعالیت های اولیه یعنی مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم به شمار می رود. لازم به ذکر است که این گروه در ابتدای شکل گیری با 16 عضو کار خود را آغاز است. در ادامه مطلب در خصوص نحوه کار FATF با شما صحبت خواهیم داشت.
FATF از چه دستورالعملی استفاده می کند؟
دستورالعملی که گروه ویژه اقدام مالی برای جلوگیری از پولشویی و تامین مالی تروریسم استفاده می کند، 40 ماده دارد. این مواد قانونی در واقع سعی می کند نظام های قانونی متفاوت را همسان سازی کند و معیار های مختلفی را برای مبارزه با پولشویی ارائه دهد.
در نظر داشته باشید که FATF همواره در تلاش بوده است تا توسعه اقتصادی را محدود نساخته و بتواند مبادلات پولی کشور ها را با یکدیگر بدون مشکل بررسی کند.
بیانیه مشترک یا لیست سیاه FATF به عنوان یکی از مهم ترین مفاهیم در خصوص گروه ویژه اقدام مالی به شمار می رود و باید در نظر داشته باشید که این مسئله برای کشورمان در سال های اخیر مشکلاتی را در زمینه ارتباط مالی با دیگر کشور ها ایجاد کرده است.
بیانیه مشترک FATF و آن چیزی که باید در مورد آن بدانید
گروه ویژه اقدام مالی در سال های اخیر یک بیانیه در خصوص کشورهایی که مبادلات مالی نگران کننده دارند ارائه کرده است. FATF از این کشور ها می خواهد که فعالیت های اقتصادی خود را شفاف تر کنند تا این گروه مطمئن شود پولشویی و یا تامین مالی تروریسم در این کشورها به صورت سازمان یافته و دولتی انجام نمی شود.
در زمان نگارش این مقاله، ایران و کره شمالی به عنوان کشورهای موجود در لیست سیاه هستند. در سال 2016 این گروه، ایران را یک سال به حالت تعلیق از لیست سیاه در آورده است و باید در نظر داشته باشید که این گروه پس از اینکه ایالات متحده آمریکا به صورت یک طرفه از قرارداد برجام خارج شد، دوباره ایران را پس از مدتی وارد لیست سیاه خود کرد.
تعداد زیادی از کشورها مانند ترکیه و نیجریه نیز در لیست خاکستری هستند.
آمار به روز کشورهای لیست سیاه و لیست خاکستری را می توانید از این پیج سایت رسمی FATF مشاهده کنید.
کشورهای عضو FATF
در ادامه لیستی از کشورهایی که در این سازمان بین دولتی در حال فعالیت می باشند را برای شما بیان خواهیم کرد. در ابتدا باید در نظر داشت که بریتانیا، ایالات متحده آمریکا، ترکیه، سوئیس، سوئد، اسپانیا، آفریقای جنوبی، کشورهای عضو شورای همکاری کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، اتریش، آلمان، یونان و برخی دیگر از کشور ها در حال حاضر با این سازمان بین دولتی در حال همکاری هستند. در این میان، اتحادیه اروپا، چین و برخی دیگر از کشور ها را می توان به عنوان پر قدرت ترین اعضای این سازمان معرفی نمود.