چرا چک لیست برای معامله گر فارکس مهم است؟
معامله کردن در بازار فارکس نیز مانند هر کار دیگری دارای یک سری ترتیب ها می باشد. این موضوع مخصوصا برای تازه واردها اهمیت بیشتری دارد. این بدان معنی نیست که حرفه ای ها این موارد را رعایت نمی کنند. بلکه برعکس، آنها کارها را بصورت اتوماتیک بر حسب ترتیب انجام می دهند.
بعنوان یک مثال ساده فرض کنید که می خواهید رانندگی کنید. ابتدا صندلی را تنظیم می کنید. سپس آینه را تنظیم می کنید. پس از آن پایتان را روی پدال کلاچ می گذارید و سایر مراحل را به همین ترتیب انجام می دهید.
حال اگر یک راننده تازه کار باشید برای انجام دادن هر مرحله، اندکی فکر می کنید. ولی پس از مدتی همه این کارها را بدون کوچکترین تفکر و بر حسب عادت انجام می دهید.
همانطور که می دانید بیش از 80 یا حتی 90 درصد معامله گران خرد در بازار فارکس ضرر می کنند. البته که شما نمی خواهید جزو این دسته از معامله گران باشید. بنابراین بهتر است که سلسه مراتب معامله در فارکس را رعایت کنید.
14 مرحله از چک لیست معامله گر فارکس
در زیر، چک لیست معامله فارکس را در 14 مرحله برای شما شرح می دهیم. همچنین دلیل انجام برخی از آنها را برای شما ذکر می کنیم.
1- به شرایط خودتان توجه کنید: اگر از نظر فیزیکی و روانی در حالت مساعدی نیستید، معامله نکنید. شما بایستی اینگونه فکر کنید، سایر معامله گران که می خواهید با آنها رقابت کنید از نظر روحی و فیزیکی در حالت 100% هستند. بنابراین اگر احساس کسالت می کنید یا مشکلی ذهنتان را درگیر کرده، بهتر است آن روز دست از معامله بکشید.
2- تراز حساب ها را چک کنید: اطمینان پیدا کنید که دارای قدرت خرید مناسبی هستید. همچنین محاسبه کنید که چه مبلغی را بایستی در معامله ریسک کنید. اگر قوانین مدیریت ریسک شما اجازه می دهد که در هر معامله 1% ریسک کنید، لات سایز مناسب معامله بر اساس حد زیان بایستی چقدر باشد.
3- معاملات باز و سفارشات را چک کنید: اگر یک پوزیشن معاملاتی باز بر روی یورو/دلار دارید، ابتدا این جفت ارز را چک کنید. آیا نیاز است که حد سود یا حد زیان معامله را تغییر دهید (مدیریت معاملات باز).
پس از اینکه پوزیشن های باز را چک کردید یا اگر معامله باز ندارید، به سراغ سفارشات در حال انتظار بروید. جفت ارز مربوط به سفارش ها را چک کنید.
برای مثال اگر می خواهید وارد معامله USD/CAD شوید بررسی کنید که آیا تا چند ساعت آینده خبری درباره آنها منتشر خواهد شد یا خیر. سپس بر اساس نوع خبر و چارت جفت ارز می توانید تصمیم بگیرید که سفارش را کنسل کنید یا نگه دارید.
4- تقویم اقتصادی را چک کنید: آیا امروز قرار است خبر مهمی منتشر شود؟ این موجب می شود تا برخی جفت ارزها را نادیده بگیرید یا بر روی برخی دیگر تمرکز کنید. این بستگی به اهمیت خبر و واکنش احتمالی بازار به آن خبر دارد.
5- قیمت کامودیتی (کالاها) را چک کنید: گاهی اوقات لازم است که قیمت طلا (Gold)، نفت (Oil) و مس (Copper) را چک کنید. جفت ارزها تاثیر زیادی از این کالاها می گیرند. بررسی قیمت این کالاها ایده های معاملاتی جدید به شما می دهد. همچنین کمک می کند تا معاملات باز خود را بهتر مدیریت کنید.
6- شاخص دلار را چک کنید: بررسی شاخص دلار به شما می گوید که آیا بهتر است در برابر دلار، موقعیت فروش بگیرید یا موقعیت خرید.
7- نمودار جفت ارزهای مد نظرتان را در تایم فریم بزرگتر چک کنید: این به شما کمک می کند تا روند کلی بازار را مشاهده کنید و در جهت بازار وارد معامله شوید.
8- نمودار را در تایم فریم میانی چک کنید تا محدوده های عرضه و تقاضای قابل اتکا را بیابید: محدوده قابل اتکا یعنی محدوده هایی که احتمال موفقیت معامله در آن ناحیه بیشتر هست. اگر فکر می کنید آن محدوده نمودار به اندازه کافی مناسب نیست، در آن ناحیه وارد معامله نشوید. می توانید در این محدوده ها از معامله خارج شوید اما وارد معامله نشوید. در این مرحله شما بایستی این محدوده ها را بر روی نمودار مشخص کنید.
9-خرید، فروش یا صبر؟ اگر جفت ارز مد نظر شما در ناحیه یا نزدیک به ناحیه عرضه و تقاضا نیست، بایستی صبر کنید. اما اگر نرخ جفت ارز در ناحیه مناسبی می باشد زمان معامله است.
10- معامله را انجام دهید: لات سایز معامله را بر اساس قوانین مدیریت ریسک خودتان مشخص کنید و سفارش را در سیستم قرار دهید.
11- حد زیان و حد سود سفارشات را دوباره چک کنید: رقم های حد سود و حد زیان را در پلتفرم معاملاتی بررسی کنید. همچنین مطمئن شوید که نسبت پاداش به ریسک معامله، قابل قبول است.
12- در جستجوی فرصت های معاملاتی جدید باشید.
13- پوزیشن های باز را مدیریت کنید: دوباره حد سود و حد زیان ها را بررسی و در صورت نیاز آنها را تغییر دهید. همچنین ممکن است شرایط بازار به گونه ای باشد که بخواهید بخشی از معامله را با سود یا با زیان ببندید.
14- مرور معاملات: در پایان، تاریخچه معاملات خود را باز کنید. سپس نقاط ورود و خروج معاملات خود را بر روی نمودار بیابید. نمودار را به عقب برگردانید. بگونه ای که نتوانید آن بخش از نمودار که معاملات در آن انجام شده را مشاهده کنید. سپس بصورت کندل به کندل جلو بروید تا مشخص شود در کجا وارد و در کجا از معامله خارج شده اید.
آیا معامله قابل قبولی داشته اید؟ یعنی آیا زمانی اقدام به خرید کرده اید که قیمت به ناحیه تقاضا پولبک زده بوده و فروش در منقطه عرضه بوده است؟ اگر پس از یک رالی صعودی اقدام به خرید یا پس از یک نزول شارپ، وارد معامله فروش شده بوده اید احتمالا با ضرر از معامله خارج شده اید.
زمانیکه این کار را برای تک تک معاملات انجام می دهید براحتی متوجه می شوید که ایراد از کجای کار است. همچنین این به شما نشان می دهد که آیا در مواقع مناسب از معامله خارج شده اید یا اینکه پیپ های زیادی را از دست داده اید.
سخن آخر
در نظر داشته باشید چک لیست فارکس که در بالا شرح دادیم، بیشتر مربوط به معامله گران روزانه است. تریدرهای سویینگ و حفظ موقعیت بایستی اندکی آن را تعدیل کنند تا با سبک معاملاتی آنها همخوانی بیشتری داشته باشد. امیدواریم که این لیست به شما در معاملات فارکس کمک کند.
همچنین در چک لیست بالا برخی موارد را مبهم رها کردیم. زیرا سبک معاملاتی افراد ممکن است با هم متفاوت باشد. توجه داشته باشید که چک لیست معامله فارکس با ژورنال معاملاتی یا تریدینگ ژورنال متفاوت است. این موضوع را در یک پست جداگانه برای شما شرح خواهیم داد.