خط روند چیست؟
خط روند یک خط فرضی است که بر روی نمودار قیمت رسم می شود. روند مشخص می کند که حرکت کلی قیمتها صعودی، نزولی و یا خنثی است. در یک خط روند صعودی گر چه ممکن است قیمت، فراز و نشیب هایی را تجربه کند اما حرکت کلی قیمت ها رو به بالاست. در خط روند صعودی، قیمت هر بار کف بالاتر و قله بالاتری را نسبت به قیمت های قبلی ثبت می کند. برای رسم یک خط روند صعودی کافی است کف قیمت ها را در نمودار با یک خط مستقیم به همدیگر وصل کنیم.
یک خط روند نزولی برعکس خط روند صعودی است. قیمت هر بار کف و قله پایین تری نسبت به کف و قله قبلی خود ثبت می کند. جهت رسم خط روند باید قله قیمت ها را با یک خط مستقیم به هم وصل کنیم.
یک روند خنثی زمانی ایجاد می شود که نمودار در یک محدوده مشخص قیمتی نوسان کند. در این حالت هر بار که قیمت صعود می کند در قیمت مشخصی تغییر مسیر داده و نزولی می شود. همچنین نمودار قیمت ها هر بار پس از نزول در محدوده قیمتی مشابهی تغییر مسیر داده و اوج می گیرند. بدین صورت نمودار در بین دو قیمت تقریبا ثابتی بالا و پایین می شود.
انواع روندها را در شکل زیر مشاهده می کنید.

هر چه یک خط روند، کف های قیمتی یا سقف های قیمتی بیشتری را لمس کند معتبرتر است. گاهی اوقات یک کف یا سقف قیمتی از خط روند خارج شده است اما بقیه کف ها یا سقف ها بر روی خط روند قرار دارند. در این حالت خط روند هنوز معتبر است. همچنین هر چه یک خط روند شیب کمتری داشته باشد دوام آن روند بیشتر است. معمولا پس از یک خط روند با شیب تند نمودار قیمتها با یک شیب تند در جهت خلاف باز می گردند. برای مثال اگر قیمت یک سهم با شیب زیادی افزایش یافت می توان انتظار یک نزول قیمتی شدید پس از دوران صعود را داشت.
خط حمایت و خط مقاومت چیست؟
خط حمایت، یک خط فرضی است. هر بار که نمودار پس از نزول قیمت به این خط فرضی برخورد می کند قیمت حمایت شده و دوباره افزایش می یابد. در واقع یک خط روند صعودی یک خط حمایت است.
همچنین یک خط مقاومت، خطی فرضی است که قیمت در برخورد با آن از صعود باز می ایستد و روند کاهشی قیمت شروع می شود. یک خط روند نزولی چیزی جز یک خط مقاومت نیست.
زمانیکه قیمتها در بین یک خط مقاومت و یک خط حمایت به دام بیفتند یک کانال قیمتی ایجاد می شود. زمانیکه این کانال بصورت افقی تشکیل شود یک روند خنثی را شاهد خواهیم بود.
زمانیکه یک خط حمایت شکسته شد به یک خط مقاومت تبدیل می شود. همچنین زمانیکه که یک خط مقاومت شکسته می شود به یک خط حمایت تبدیل می شود. معمولا خطوط حمایت و مقاومت با قدرت و حجم بالای معاملات شکسته می شوند. گاهی اوقات مدتی پس از شکسته شدن خط مقاومت یا حمایت، قیمت دوباره باز می گردد و برای آخرین بار آن خط را لمس می کند. به این حالت اصطلاحا پولبک (pull back) می گویند. زمانیکه پولبک اتفاق می افتد از شکسته شدن خط روند اطمینان بیشتری حاصل می شود. در شکل زیر یک پولبک را می بینیم که پس از شکسته شدن خط مقاومت ایجاد شده است.

حال که خطوط روند و خطوط حمایت و مقاومت را فرا گرفتیم می توانیم از آن در جهت موفقیت معاملاتمان استفاده کنیم. به عنوان یک اصل کلی نباید در خلاف روند معامله ای انجام دهیم. گر چه ممکن است معامله با موفقیت به پایان برسد اما احتمال آن بسیار ضعیف و ریسک معامله بسیار بالاست. بنابراین منطقی است که از این نوع معامله اجتناب کنیم.