دسته های مختلفی از اندیکاتورها وجود دارند که یک معامله گر می تواند آنها را بکار گیرد و بسته به هدفی که تریدر دنبال می کند این اندیکاتورها در پروسه کلی تصمیم گیری به او کمک می کنند. اغلب معامله گران با اندیکاتورهای نوسانگرهایی مانند RSI و استوکستیک آشنایی دارند.
اما انواع دیگر اندیکاتورها وجود دارند که بر اساس حجم، نوسان، چرخه ها و دیگر معیارها محاسبه می شوند. در این پست، درباره نوع خاصی از اندیکاتور که نوسان را اندازه گیری می کند بحث خواهیم کرد. این اندیکاتور با ATR شناخته می شود که مخفف Average True Range می باشد.
اندیکاتور ATR چیست؟
ATR اندیکاتوری است که با یک خط، میزان نوسان را نشان می دهد. این اندیکاتور در ابتدا توسط جی ولز وایلدر (J. Wells Wilder) جهت اندازه گیری میزان نوسان کالاها در بازار فیوچر کالا طراحی شده است. اندیکاتور ATR، مانند اندیکاتور مکدی یا مومنتوم، روند یا مسیر قیمت رانشان نمی دهد. در عوض به ما می گوید که چه زمان نوسان بازار زیاد و چه زمان نوسان کم است.
شکل بالا تصویر بزرگ شده اندیکاتور ATR را نشان می دهد که معمولا در زیر نمودارها با یک پنجره جداگانه نمایش داده می شود. تنها خط مربوط به اندیکاتور ATR، در یک فضا نوسان می کند. نقاط بالای ART نشاندهنده نوسان بالای قیمت و کاهش ATR، کم شدن نوسان بازار را نشان می دهد.
تریدرها می توانند براساس نوسان قیمت و با استفاده از اندیکاتور ATR، نقاط ورود و خروج معامله را تنظیم کنند. زمانیکه نوسان بالا است احتمالا دارایی مالی، رفتار پویایی خواهد داشت و حرکات آن سریع تر خواهد بود. بالعکس، در زمان تراکم قیمت یا آرامش بازار، نوسان پایین است.
با وجود اینکه اندیکاتور ATR مانند سایر اندیکاتورها بطور گسترده توسط معامله گران خرد استفاده نمی شود اما این اندیکاتور، یک ابزار مهم برای معامله گرانی است که علاقمند به اندازه گیری سطح نوسان فعلی هستند و یا تلاش می کنند تا شکست های بالقوه قیمت را پیش بینی کنند. تریدرهای با تجربه می دانند که بازار دائما از یک دوره پر نوسان به دوره کم نوسان و بالعکس در حال تغییر است. بنابراین، ATR یک ابزار معاملاتی بسیار با ارزش برای آنهایی است که می توانند بالا و پایین های بازار را پیش بینی کنند.
نحوه محاسبه اندیکاتور ATR
جهت محاسبه ATR، ابتدا بایستی بازه واقعی نوسان را بر روی نمودار شناسایی کنید.
به منظور یافتن بازه واقعی(True Range) بایستی سه فرمول را محاسبه کنید و بزرگترین رقم بدست آمده از فرمول ها را مد نظر قرار دهید.
پایین ترین قیمت کندل جاری – بالاترین قیمت کندل جاری
آخرین قیمت کندل قبل – قدر مطلق بالاترین قیمت جاری
آخرین قیمت کندل قبل – قدر مطلق کمترین قیمت کندل جاری
بیشترین رقم بدست آمده از سه فرمول بالا بعنوان بازه واقعی نمودار در نظر گرفته می شود. زمانیکه رقم بازه واقعی مشخص شد، یک میانگین از ارقام بدست آمده برای دوره مشخص محاسبه می گردد. میانگین مورد استفاده در محاسبه ART، یک میانگین نمایی است.
خوشبختانه اکثر پلتفرم های معاملاتی، اندیکاتور ATR را بصورت پیش فرض دارا می باشند و محاسبات بصورت اتوماتیک صورت می گیرد. بنابراین نیازی نیست که همه این محاسبات را شخصا انجام دهید. با این حال، درک نحوه محاسبه آن می تواند در استفاده بهینه از اندیکاتور موثر باشد. پیش فرض اندیکاتور ATR برای محاسبه میانگین نمایی، دوره 14 تایی است. با این حال، شما می توانید این دوره را بصورت دستی تغییر دهید. بدین ترتیب، محاسبات اندیکاتور بر اساس تنظمیات شما انجام خواهد شد.
تحلیل نوسان ATR
همانگونه که قبلا اشاره شد، اندیکاتور ATR جهت تحلیل نوسان نمودار، مورد استفاده قرار می گیرد. ATR به شما می گوید که چه زمان نوسان زیاد و چه زمان کم است. یکی از بهترین کاربردهای ATR، این است که می توان با توجه به شرایط جاری بازار، سفارش حد زیان را در محل مناسبی قرار داد. در واقع این به شما کمک می کند تا از قرار دادن حد زیان های خیلی نزدیک در شرایط نوسانی و حد زیان های با فاصله در شرایط آرام بازار خودداری کنید.
علاوه بر این، ATR می تواند جهت رسیدن به نقاط بالاتر سود، به شما کمک کند. برای مثال، اگر ATR، نوسان بازار را بالا نشان دهد شما می توانید برای پیمودن بیشتر نمودار و تارگت های قیمتی بهتر، در معامله باقی بمانید. زیرا انتظار می رود تا قیمت، مسافت بیشتری را در جهت معامله حرکت کند.
تصویر بالا، نمودار جفت ارز یورو/دلار را از فوریه 2016 تا فوریه 2017 نشان می دهد که اندیکاتور ATR نیز در زیر آن آمده است. فلش های قرمز در پنجره اندیکاتور ATR، زمانهایی را نشان می دهد که مقدار ATR نسبتا بالا است. این زمانها با نوسان بالای قیمت نیز همراه می باشد. به کندل های بزرگ در نمودار قیمت که متناظر با مقدار بالای ATR است توجه کنید.
بالعکس، زمانیکه ATR در محدوده پایین قرار دارد بازار نیز نسبتا آرام می باشد و وارد دوره استراحت شده است. در این دوره، کندل ها کوچک، حرکت قیمت آرام و جفت ارز یورو/دلار به جای حرکت جهت دار، در حال تجدید قوا می باشد. زمانیکه نوسان در سطح پایین است می توانید حد زیان خود را نزدیکتر قرار دهید. در همین حال، تارگت های شما بایستی کوچکتر باشند. زیرا انتظار نمی رود که قیمت حرکت شدیدی داشته باشد.
همچنین اندیکاتور ATR می تواند جهت پیشبینی حرکات آتی قیمت مورد استفاده قرار گیرد. اگر شما مشاهده کردید که ATR بطور مداوم در روند افزایشی قرار دارد می توانید انتظار داشته باشید که نوسان همچنان در سطح بالا باقی بماند. در زمانیکه ATR دائما در حال نزول است می توان پیش بینی کرد که بازار در آینده نزدیک، وارد حالت خنثی(بدون روند) شود. علاوه بر این، شما بایستی ATR را رصد کنید تا زمان هایی که نوسان بازار درحال تغییر از کم به زیاد یا از زیاد به کم است خود را برای شرایط جدید بازار آماده کنید.
اندیکاتور ATR در متاتریدر 4
پلتفرم معاملاتی متاتریدر 4 که محبوب ترین پلتفرم معاملاتی بین معامله گران فارکس است بطور پیشفرض دارای اندیکاتور ATR می باشد. برای استفاده از این اندیکاتور کافی است از قسمت Insert و سپس Indicators گزینه Average True Range را انتخاب کنید. بدین ترتیب، اندیکاتور با تنظیمات پیشفرض (میانگین نمایی 14 تایی) به زیر نمودار اضافه می شود.
اگر تمایل به تغییر دادن تنظیمات دارید، در پنجره اندیکاتور راست کلیک کرده و ATR(14) Properties را کلیک کنید. سپس پنجره ای به شکل زیر باز می شود.
سپس در برگه Parameters، فیلدی به نام Period وجود دارد که می تواند عدد پیشفرض 14 را به دلخواه تغییر دهید. از این به بعد، اندیکاتور با تنظیمات جدید نمایش داده می شود.
کاربرد عملی اندیکاتور Average True Range
از آنجا که ATR صرفا جهت شناسایی میزان نوسان بازار بکار گرفته می شود، نمی توان از آن به تنهایی بعنوان ابزار معامله استفاده کرد. شما می توانید این اندیکاتور را با روش معاملاتی خود ترکیب کرده تا نقطه ورود، حد سود و حد زیان معامله را بهینه کنید.
یکی از موثرترین استراتژی های ATR شامل تحلیل پرایش اکشن و یک سفارش تریل استاپ بر اساس مقدار ATR است. شما می توانید از الگوهای پرایس اکشن بعنوان سیگنال ورود استفاده کنید. این می تواند شامل الگوهای نموداری، الگوهای شمعی، خطوط روند، کانال های روند و دیگر روش ها باشد.
تعیین حد زیان
هنگامیکه یک معامله را ایجاد کردید می توانید با استفاده از ATR، تریل استاپ (حد زیان دنبال کننده) مناسبی برای معامله خود تعیین کنید. بدین ترتیب می توانید با استفاده از مقدار ATR، قیمت را دنبال کنید. زمانیکه قیمت در جهت مورد نظر شما حرکت کرد تریل استاپ نیز قیمت را با فاصله تعیین شده دنبال می کند.
یک قانون ساده برای تعیین حد زیان با استفاده از ATR وجود دارد. اگر خط ATR در نیمه بالایی قرار داشته باشد می توانید آن دارایی را پر نوسان در نظر بگیرید و حد زیان عریض تری برای معامله تعیین کنید. اما اگر خط ATR در نیمه پایین در حال حرکت باشد می توانید حد زیان خود را کوچکتر در نظر بگیرید.
تعیین حد سود
حال به چند مورد ساده جهت خروج از معامله با استفاده از ATR می پردازیم. اگر در حین معامله، اندیکاتور ATR در نیمه بالایی قرار داشت می توانید برای اساس الگویی که دارید حداقل پتانسیل هدف قیمت را در 2 ضرب کنید. این یعنی شما می توانید شانس خود را برای دو برابر کردن سود امتحان کنید. بدین منظور، شما می توانید از روش پله ای جهت خروج استفاده کنید یا اینکه کل معامله را تا تارگت آخر نگه دارید.
از سوی دیگر، اگر خط ATR در نیمه پایینی اندیکاتور قرار داشت، بر اساس الگویی که معامله را ایجاد کرده اید، حداقل هدف قیمتی را بعنوان تارگت معامله در نظر بگیرید. همین ایده را می توانید در زمانیکه ATR دائما بر روی روند صعودی یا نزولی حرکت می کند بکار بگیرید. اگر شما وارد معامله ای شدید که ATR آن در نیمه پایین حرکت می کرد اما خط ATR در روند صعودی قرار داشت هنوز می توانید تارگت معامله را دو برابر در نظر بگیرید.
فرض کنید نمودار قیمتها الگوی مثلث را به سمت بالا شکسته باشد. بنابراین، شما ممکن است بخواهید وارد یک معامله خرید شوید. قوانین الگوی مثلث می گوید که شما بایستی در معامله بمانید تا قیمت حداقل برابر با اندازه الگو حرکت کند. اما اگر در همین زمان، ATR نوسان را نشان دهد می توانید هدف قیمت را دو برابر اندازه الگو در نظر بگیرید. به عنوان یک راهکار جایگزین می توانید نیمی از معامله را در تارگت معمول و نیمه دیگر را در تارگت دوم ببندید.
گاهی اوقات ممکن است الگوها و معاملات دارای تارگت مشخص نباشند. در این موقعیت ها تعیین تریل استاپ بر اساس ATR می تواند گزینه مناسبی باشد. در این حالت شما معامله را نگه می دارید تا زمانیکه قیمت به تریل استاپ برخورد کند.
مثالی از معامله با استفاده از ATR و پرایس اکشن
حال ببینیم چگونه در عمل با استفاده از اندیکاتور ATR، استراتژی معامله مدیریت می شود.
در تصویر بالا، جفت ارز پوند به دلار را در تایم فریم یک ساعته مشاهده می کنید. این نمودار مربوط به 5 جولای تا 14 جولای 2016 است. این تصویر، مثالی از استراتژی معاملاتی بر پایه ATR را نشان می دهد که طی آن، یک موقعیت خرید در زمان شکست مقاومت ایجاد شده است. توجه داشته باشید که ما پنجره ATR را از وسط (رقم 0.0039) به دو نیم تقسیم کرده ایم تا نیمه بالا و پایین اندیکاتور به وضوح مشخص باشد.
خطوط افقی آبی رنگ در نمودار قیمت، محدوده نوسان پوند دلار را نشان می دهد. اما خط آبی رنگ در پنجره ATR، میانه اندیکاتور را مشخص کرده است.
توجه داشته باشید که خط ATR، سطح میانی را شکسته و به نیمه بالایی اندیکاتور، منتقل شده است. با این حال، قیمت هنوز در کانال افقی قرار دارد. پس از آن، قیمت نیز سطح بالایی محدوده را شکسته و سیگنال خرید صادر کرده است. در این زمان، خط ATR در نیمه پایین اندیکاتور قرار دارد. بنابراین شما می توانید وارد موقعیت خرید شوید و حداقل تارگت که برابر با اندازه محدوده است را در نظر بگیرید.
اما در زمان صعود قیمت می توانیم مشاهده کنیم که خط ATR شروع به حرکت در روند صعودی کرده است. در همین حال مشاهده می شود که چندین بار، خط اندیکاتور به نیمه بالایی صعود کرده است. این یک دلیل قانع کننده به ما می دهد تا باور کنیم نوسان پوند به دلار در حال افزایش است. بدین ترتیب شما این گزینه را پیش رو دارید تا با استفاده از قانون دو برابر، تارگت خود را توسعه دهید. همچنین شما بایستی تریل استاپ خود را بر اساس ATR همانند تصویر قرار دهید.
بنابراین شما معامله را حفظ می کنید تا زمانیکه قیمت به اندازه دو برابر محدوده، صعود کند. این محدوده ها با خطوط صورتی رنگ مشخص شده اند.
اولین فلش قرمز، فاصله بین تریل استاپ و نقطه ورود را نشان می دهد. قیمت پوند به دلار دقیقا پس از پیمودن دو برابر تارگت معمول کاهش یافته است. دومین فلش قرمز که در انتهای چارت مشاهده می شود زمانی را نشان می دهد که اگر شما هنوز معامله را باز نگه داشته اید تریل استاپ، آن را می بندد.
حال به مثال دیگری توجه کنید که تریل استاپ بر اساس ATR تنظیم شده است:
نمودار بالا مربوط به نرخ های یورو/دلار در تایم فریم 4 ساعته می باشد. این نمودار، ژوئن 2015 را نشان می دهد.
نمودار با یک کانال نزولی شروع می شود. ناگهان قیمت یورو/دلار کانال را از بالا می کشند. این در حالیست که سطح ATR نسبتا پایین است. در این زمان، شما بایستی وارد موقعیت خرید شوید و تریل استاپ خود را پایین تر از کف قبلی که در حدود 90 پیپ فاصله دارد قرار دهید. این را می توانید در تصویر بالا مشاهده کنید.
قیمت، کانال شکسته شده را دوباره لمس می کند و پس از آن شروع به صعود می کند. همزمان مقایر ATR نیز بطور شارپی افزایش می یابد. بنابراین شما بایستی اندازه تریل استاپ را با نوسان جدید، تنظیم کنید. بدین ترتیب، شما تریل استاپ را به اندازه محل شکسته شدن کانال تا کف کانال نزولی تغییر می دهید. تریل استاپ جدید معامله در حدود 140 پیپ خواهد بود.
قیمت، قبل از برخورد با تریل استاپ، چندین حرکت صعودی قوی ایجاد می کند. توجه داشته باشید که قیمت بعد از ایجاد اولین حرکت صعودی، اصلاح شده و نزدیک بوده است که به تریل استاپ برخورد کند. اما حد زیان بخوبی تنطیم شده و توانسته است این نوسان را در خود جای دهد. اگر شما تریل استاپ را با توجه را نوسان جدید تنظیم نکرده بودید معامله شما در اینجا بسته می شد و حرکت های بعدی قیمت را از دست می دادید. پس از صعود دوم، قیمت شروع به اصلاح می کند و نهایتا معامله با برخورد به تریل استاپ بسته می شود.
این معامله بر اساس شکست کانال بود که حد سود مشخصی نداشت. در این مواقع تریل استاپ، بیشترین کمک را به ما می کند. همچنین مواردی وجود دارد که شما ممکن است بخواهید به جای حفظ معامله تا تارگت آخر، بصورت پله ای از موقعیت خارج شوید. شما کاری که بایستی انجام دهید این است که تریل استاپ خود را بر اساس ATR تنظیم کنید.