معمولا معامله گران جهت تحلیل نمودارها از فیبوناچی بازگشتی بطور منظم استفاده می کنند. در این پست قصد داریم تا با نوع دیگری از فیبوناچی آشنا شویم که حتی سطوح خارجی حمایت و مقاومت را به ما نشان می دهد. این ابزار، فیبوناچی اکستنشن (Fibonacci Extension) است که در برخی پلتفرم های معاملاتی با نام های فیبوناچی اکسپنشن (Fibonacci Expansion) یا فیبوناچی پروجکشن (Fibonacci Projection) در قسمت ابزارهای تحلیل موجود است.
همچنین در این پست، برخی از تکنیک های فیبوناچی اکستنشن جهت استفاده در معاملات را خواهید آموخت.
سطوح فیبوناچی اکستنشن کدامند؟
فیبوناچی اکستنشن، سطوح بیشتر از 100% فیبوناچی را نشان می دهند. احتمالا شما با سطوح مهم فیبوناچی شامل 23.6%، 38.2%، 50% و 61.8% آشنا هستید. این سطوح بعنوان سطوح بازگشتی مد نظر هستند که یک نوسان قیمت را در محدوده خودش مورد بررسی قرار می دهند. در حالیکه سطوح فیبوناچی مهمی در خارج از سطح 100% قرار دارند که قیمت معمولا در زمان برخورد به این سطوح، واکنش نشان می دهد. به این سطوح، سطوح فیبوناچی اکستنشن گفته می شود.
سطوح فیبوناچی به ما کمک می کنند تا اندازه حرکت جاری قیمت را نسبت به موج قبلی، تخمین بزنیم. زمانیکه سطوح بازگشتی فیبوناچی را رسم می کنیم بدنبال یافتن حرکات اصلاحی قیمت در یک روند بزرگتر هستیم. اما زمانیکه از فیبوناچی اکستنشن استفاده می کنیم می خواهیم بدانیم یک موج اصلی، پس از اصلاح قیمت تا کجا ادامه می یابد.
بنابراین زمانیکه ما از سطوح فیبوناچی بیش از 100% (فیبوناچی اکستنشن) صحبت می کنیم منظور، آن سطوح قیمت می باشد که خارج از محدوده قیمتی موج قبلی است.
فیبوناچی اکستنشن نیز کارکردی مشابه فیبوناچی بازگشتی دارد که با استفاده از آن می توانید سطوح بالقوه مقاومت و حمایت را بیابید. سطوح فیبوناچی اکستنشن عبارت اند از: 123.6% ، 138.2% ، 150% ، 161.8% و 261.8%
فیبوناچی اکستنشن چگونه محاسبه می شود؟
ابتدا با شرح مختصری از نحوه محاسبه سری اعداد فیبوناچی شروع می کنیم. اعداد فیبوناچی از 0 و 1 شروع می شود و سپس عدد جدید با جمع دو عدد قبلی بدست می آید. بنابراین سطوح فیبوناچی به شرح زیر نمایان می شوند:
… ، 0،1،1،2،3،5،8،13،21،34،55،89،144
حال که تناوب این اعداد را درک کردیم، نگاه دقیق تری به روابط بین این اعداد می اندازیم. شما متوجه خواهید شد که هر چه در سری اعداد فیبوناچی به جلو پیش می رویم، حاصل تقسیم هر عدد به عدد بعدی خود به رقم 61.8% نزدیکتر می شود. همچنین تقسیم هر عدد به دو عدد بعد از خود دائما به نسبت 38.2% نزدیکتر می شود. همینطور حاصل تقسیم اعداد به سه رقم بعدی خود، به نسبت 23.6% گرایش پیدا می کنند.
بنابراین نسبت های 23.6%، 38.2% و 61.8% بر اساس رابطه ذکر شده بدست آمده اند. اما نسبت 50% از نسبتهای فیبوناچی نیست و صرفا میانه 0% و 100% می باشد که قیمت در این ناحیه نیز واکنش نشان می دهد.
حال به نسبت های بالاتر از 100 توجه می کنیم. این نسبت ها نیز بصورت مشابه اما در جهت معکوس محاسبه می شوند. اعداد اصلی بالای 100 فیبوناچی شامل، 123.6% ، 138.2% ، 150% ، 161.8% ، 261.8% می باشد. یک روش ساده برای به خاطر سپردن سطوح فیبوناچی اکستنشن، اضافه کر دن عدد 100 به هر یک از سطوح استاندارد فیبوناچی است.
161.8 =61.8+100 150 =50+100 138.2 =38.2+100 123.6 =23.6+100
همچنین برای بدست آوردن 261.8، عدد 200 را به مهم ترین سطح فیبوناچی یعنی 61.8 اضافه می کنیم.
261.8 =200+61.8
شما اساسا از فیبوناچی بازگشتی به منظور بررسی قیمت در داخل یک روند استفاده می کنید. همچنین زمانیکه قیمت در خارج از محدوده 100 درصد فیبوناچی روند اصلی حرکت می کند از فیبوناچی اکستنشن استفاده می کنید. این بدان معنی است که بازگشت در سطوحی خارج از محدوده 100 درصد موج مد نظر، اتفاق خواهد افتاد.
به نمودار بالا نگاه کنید. این نمودار مربوط به نرخ جفت ارز پوند به دلار است که قیمتها را در تایم فریم 30 دقیقه ای برای بازه زمانی 24 می تا 30 می 2017 نشان می دهد. خط سبز رنگ در گوشه سمت چپ نمودار، یک روند صعودی را نشان می دهد. این همان چیزی است که ما برای رسم اندیکاتور فیبوناچی از آن استفاده می کنیم. ما اندیکاتور را از بالا تا پایین روند مورد نظر(روندی که با خط سبز مشخص شده است) رسم می کنیم و سایر سطوح بر روی نمودار مشخص می شوند.
فلش های مشکی رنگ، زمانهایی را نشان می دهند که قیمت به سطوح فیبوناچی اکستنشن، واکنش نشان می دهد. اولین فیبوناچی اکستنشن، سطح 123.6% است که بر پایه روند مد نظر رسم شده است. قیمت در این محدوده مکث کرده و پس از شکستن این سطح، قیمت تا 161.8% که به وضوح یک حمایت است ادامه یافته است. سپس مشاهده می کنیم که قیمت توانسته این سطح را نیز بشکند و در 261.8%، یک حمایت قوی تر بیابد.
ابزار فیبوناچی اکستنشن در متاتریدر4
حال می خواهیم بدانیم چگونه می توان فیبوناچی اکستنشن را بر روی چارت نصب کرد. اکثر پلتفرم های معاملاتی از جمله متاتریدر4، ابزار فیبوناچی اکستنشن را در بخش اندیکاتورهای خود دارند. در نسخه پیش فرض پلتفرم متاتریدر4، ابزار فیبوناچی اکستنشن مشابه اندیکاتور فیبوناچی بازگشتی رسم می شود.
تصویر بالا، محل قرار گرفتن اندیکاتور فیبوناچی در پلتفرم متاتریدر4 را به شما نشان می دهد. زمانیکه دکمه را کلیک می کنید اندیکاتور فعال می شود و می توانید سطوح فیبوناچی را رسم کنید.
زمانیکه شما اندیکاتور را بر روی نمودار رسم می کنید متوجه می شوید که تنها سطوح 161.8% و 261.8% بر روی نمودار ظاهر می شوند. بنابراین شما بایستی سطوح دیگر فیبوناچی را بصورت دستی اضافه کنید. بدین منظور بر روی اندیکاتور راست کلیک کرده و گزینه Fibo Properties را انتخاب می کنید. سپس از قسمت Fibo Levels بر روی Add کلیک کنید.
فیلد اول، مقدار فیبوناچی است که شما نیاز دارید. بنابراین اگر شما می خواهید سطح 138.2% نمایش داده شود، در زیر Level، عدد 138.2 را اضافه می کنید. در بخش Description عدد 138.2 را قرار دهید. این همان چیزی است که شما در سطح انتخابی بر روی نمودار مشاهده می کنید.
جهت مشاهده دیگر سطوح فیبوناچی اکستنشن در نمودار می توانید بصورت مشابه عمل کنید. پلتفرم، این تنظیمات را ذخیره می کند و هر بار که فیبوناچی رسم می شود سطوح اضافه شده نیز نمایش داده می شود.
چگونه فیبوناچی اکستنشن رسم می شود؟
اولین کاری که بایستی انجام دهید پیدا کردن یک روند بعنوان روند پایه است. اندازه روند انتخابی، مبنایی برای محاسبه سطوح فیبوناچی از جمله فیبوناچی اکستنشن خواهد بود. بنابراین هر سطح فیبوناچی که در نمودار مشاهده خواهید کرد بر اساس آن حرکت است که شما در ابتدا مشخص کرده اید.
شما یک حرکت قیمت را می یابید. سپس با استفاده از ابزار فیبوناچی اکستنشن، دو نقطه بالا و پایین آن را مشخص می کنید.
تصویر بالا یک مثال از طریقه انتخاب دو نطقه از یک موج قیمتی را نشان می دهد. اگر فیبوناچی اکستنشن را بر اساس دو نقطه مشخص شده از بالا به پایین رسم کنید سطوح اکستنشن را پایین تر از روند مشخص شده مانند شکل زیر مشاهده می کنید.
توجه کنید که چگونه قیمت در برخورد با سطوح فیبوناچی اکستنشن واکنش نشان داده است. دو فلش مشکی رنگ، دو سطح مهم 161.8% و 261.8% را نشان می دهد قیمت در آنجا حمایت شده است.
اگر انتظار بر افزایش قیمت باشد شما بایستی فیبوناچی اکستنشن را از نقطه پایین به نقطه بالای موج مشخص شده رسم کنید. همچنین اگر انتظار بر کاهش قیمت است شما بایستی فیبوناچی اکستنشن را از نقطه بالا به نقطه پایین موج رسم کنید. زیرا فرض بر این است که سطح 0.00% در ابتدای یک روند قرار دارد.
معامله بر اساس فیبوناچی اکستنشن
حال می خواهیم بدانیم که چگونه فیبوناچی اکستنشن می تواند یک روش برای معامله سودآور در بازار باشد. اولین چیزی که بایستی به خاطر بسپارید این است که فیبوناچی اکستنشن همانند سطوح استاندارد فیبوناچی بازگشتی عمل می کند.
فیبوناچی اکستنشن در شرایطی مورد استفاده قرار می گیرد که روند جاری بزرگتر از روند قبلی باشد. در واقع، قیمت به خارج از سطح 100% فیبوناچی حرکت می کند.
نطقه ورود
شما می توانید هنگام تعامل قیمت با سطوح فیبوناچی را بعنوان نقطه ورود به بازار در نظر بگیرید. این تعامل قیمت می تواند یک بازگشت یا یک شکست باشد. اگر قیمت از سطح فیبوناچی اکستنشن باز گردد، احتمال تغییر جهت وجود دارد. در این حالت می توانید قیمت را تا سطح قبلی فیبوناچی، همراهی کنید.
در برخی موارد ممکن است مشاهده کنید که قیمت به وضوح سطح فیبوناچی را می شکند و از آن عبور می کند. در این موارد شما می توانید یک معامله در جهت شکست ایجاد و تا سطح فیبوناچی بعدی معامله را حفظ کنید.
اساسا، معامله بر اساس فیبوناچی همانند معامله با استفاده از سایر خطوط حمایت و مقاومت می باشد. تنها تفاوت این است که سطوح فیبوناچی، حمایت و مقاومت های نامرئی هستند.
حد زیان
بعنوان یک قانون کلی، شما می توانید حد زیان معامله را در سطح فیبوناچی قبلی قرار دهید. در مواری که این سطح، از نقطه ورود شما خیلی فاصله دارد می توانید از یک کف یا قله قیمتی که به نقطه ورود شما نزدیکتر است استفاده کنید.
گاهی اوقات شما بایستی برای تعیین بهترین سطح حد زیان خلاق باشید. در ادامه، با مثال نمونه ای از آن را به شما نشان خواهیم داد.
حد سود
در دنیای معاملات هیچ اطمینانی وجود ندارد. ما تنها با احتمالات سر و کار داریم. بنابراین این حائز اهمیت است که بدانیم امکان دانستن دقیق هدف قیمت وجود ندارد. شما می توانید همیشه حداقل حرکت قیمت را تا سطح فیبوناچی بعدی در نظر بگیرید. گرچه معمولا مشاهده می شود که قیمت بیش از اینها ادامه می یابد. پس شما باید در هر سطح فیبوناچی، شرایط بازار را بسنجید و مطابق آن عمل کنید.
در نظر گرفتن دیگر فاکتورها مانند میزان نوسان و میانگین محدوده روزانه می تواند در تعیین حد سود منطقی کمک کند. هر چه یک دارایی مالی نوسان بیشتری داشته باشد احتمال اینکه در یک بازه زمانی مشخص حرکت بزرگتری را تجربه کند بیشتر است. همینطور، احتمال کمتری وجود دارد که یک دارایی با نوسان قیمت کمتر بتواند حرکت زیادی در یک بازه قیمتی داشته باشد.
علاوه بر این، شما بایستی همیشه تصویر بزرگتری از نمودار را در نظر داشته باشید. آیا قیمت در تایم فریم بالاتر به سطوح روانشناختی نزدیک می شود؟ ممکن است سرنخ های زیادی برای بازگشت قیمت وجود داشته باشد که در تایم فریم معاملاتی شما قابل مشاهده نباشد.
مثالی از معامله بر اساس فیبوناچی اکستنشن
حال که درباره مسایلی پیرامون فیبوناچی اکستنشن صحبت کردیم زمان آن رسیده تا با چند مثال، عملکرد آن را در عمل بسنجیم. این مثال ها به شما کمک می کنند تا پروسه معاله بر اساس فیبوی اکستنشن را بهتر درک کنید.
مثال اول به شرح زیر می باشد:
نمودار بالا مربوط به قیمتهای پوند به دلار می باشد که در تایم فریم یک ساعته رسم شده است. این نمودار، قیمتها را از 29 تا 31 می 2017 نشان می دهد. این تصویر، معامله ای را پیشنهاد می کند که بر اساس تحلیل فیبوناچی اکستنشن می باشد.
خط آبی رنگ، یک نوسان نزولی است که ما آن را بعنوان حرکت اصلی در نظر گرفته ایم. خطوط نارنجی رنگ، سطوح فیبوناچی بازگشتی و اکستنشن را نشان می دهند.
توجه داشته باشید که در انتهای حرکت اصلی، یک کندل دوجی وجود دارد که احتمال بازگشت قیمت را بیان می کند. (جهت آشنایی با الگوهای کندل استیک می توانید این مقاله را مطالعه کنید). سپس قیمت باز می گردد و به 161.8% فیبوناچی اکستنشن می رسد. پس از رسیدن قیمت به این محدوده، نمودار در جا می زند و از بالا رفتن باز می ایستد.
ناگهان در همین حال، یک کندل ستاره دنباله دار ظاهر می شود و قیمت از محدوده 161.8% فیبو پایین می آید. این یک سیگنال فروش خوب است. زیرا قیمت نتوانسته از محدوده 161.8% عبور کند و معکوس شدن روند از طریق تشکیل ستاره دنباره دار تایید شده است.
شما بایستی حد زیان را بالاتر از نقطه خرید قرار دهید تا معامله خود را از رخدادهای نا خوشایند محافظت کنید. از آنجاییکه سطح بعدی فیبوناچی یعنی 261.8% فاصله نسبتا زیادی از نقطه ورود دارد بایستی محل دیگری را برای حد زیان انتخاب کنیم. در این مورد، بالاتر از کندل ستاره دنباله دار می تواند محل مناسبی برای حد زیان شما باشد.
توجه داشته باشید که نمودار پس از تشکیل ستاره دنباله دار در محدوده 161.8% نزول کرد و یک روند کاهشی آغاز شد.
سطح 0.00% نیز محل خوبی برای شناسایی سود این معامله بوده است.
اینک به مثال دیگری توجه کنید:
تصویر بالا، نمودار دلار به ین را برای بازه زمانی 4 می تا 16 می 2017 در تایم فریم ساعتی نشان می دهد. خط آبی یک نوسان قیمت را نشان می دهد که ما از آن بعنوان حرکت اصلی استفاده کرده ایم. همچنین خطوط نارنجی، سطوح استاندارد و اکستنشن فیبوناچی را نشان می دهند.
توجه داشته باشید پس از نوسان قیمتی که با خط آبی مشخص شده است نمودار یک صعود شارپی شروع کرده و تا محدوده 261.8% فیبوناچی اکستنشن ادامه یافته است. قیمت در این سطح، دو قله ایجاد کرده که با فلش مشکی مشخص شده است که به وضوح نشان می دهد این محدوده یک مقاومت برای قیمت است. پس از دومین تعامل قیمت با سطح 261.8% فیبوناچی، قیمت دوباره باز گشت و یک موقعیت معاملاتی ایجاد شد.
پس از این بازگشت قیمت، یک موقعیت مناسب برای وارد شدن به معامله فروش ایجاد شده است. بعد از این نقطه، نمودار قیمت، یک روند کاهشی دنباله دار را شروع کرده است که با یک خط ارغوانی آن را بر روی نمودار نشان داده ایم.
همچنین شما می توانید حد زیان خود را بالاتر از محدوده بازگشت قیمت با فاصله مناسبی مشابه تصویر فوق قرار دهید.
از آنجاییکه یک خط روند مشخص در نمودار داریم می توانیم از آن جهت خروج معامله استفاده کنیم. توجه داشته باشید که قیمت پس از برخورد به 123.6% صعود کرده و خط روند نزولی را شکسته است. این همان نقطه مناسب خروج از معامله است.