چرا باید ریسک معاملات فارکس را مدیریت کنیم؟
معاملات فارکس معمولا با لوریج یا اهرم همراه هستند. این اهرم، پتانسیل سودآوری معاملات را به میزان ضریبی که معامله گر استفاده می کند بالا می برد. اما از سوی دیگر درصورت پیش بینی نادرست معامله گر، زیان یک معامله ضرب در اهرم بکار گرفته شده در معامله می شود و سرمایه معامله گر را با سرعت بسیار بالایی از بین می برد. از آنجا که پیش بینی قیمتها در بازار فارکس کار دشواری است، این ریسک بالای معامله باید به گونه ای کنترل شود تا معامله گر بتواند در بلندمدت در بازار بماند و به سود برسد.
رابطه مارجین و اهرم در معاملات فارکس
همانگونه که می دانید مارجین، میزان سرمایه ای است که هنگام باز شدن یک موقعیت معاملاتی توسط بروکر بلوکه می شود. با وجود اینکه سرمایه در حساب معاملاتی معامله گر است دسترسی به آن توسط معامله گر ممنوع است. مگر اینکه معامله گر موقعیت معاملاتی خود را ببندد.
میزان اهرم یا لوریج استفاده شده در یک معامله با درصد مارجین در هر معامله، رابطه عکسی دارد. یعنی هر چه در معاملات از اهرم بالاتری استفاده شود درصد کمتری از سرمایه برای باز کردن یک موقعیت معاملاتی لازم است.
اگر معامله گر بخواهد یک موقعیت خرید با حجم یک لات استاندارد بر روی جفت ارز یورو/دلار باز کند می بایستی با اهرم یا بدون اهرم میزان 100،000 یورو درگیر این معامله کند. برای مثال اگر معامله گر در معامله یک لاتی از اهرم 1:20 استفاده کند اندازه مارجین او 5% (5000 یورو) خواهد بود. اگر اهرم 1:50 استفاده شده باشد میزان مارجین 2% (2000 یورو) و در اهرم 1:100 مارجین 1% (1000 یورو) خواهد بود.
مدیریت ریسک فارکس – نسبت ریسک به پاداش
حال فرض کنید یک معامله گر، حساب 1000 دلاری نزد یک بروکر فارکس افتتاح کرده است. او موقعیت خریدی روی یورو/دلار با اهرم 1:50 به اندازه یک مینی لات (10،000 یورو) باز کرده است. با توجه به اهرم 1:50 مارجین لازم برای این موقیعت 2% است. پس مقداری دلار معادل 200 یورو (%2×10،000 یورو) از حساب 1000 دلاری او درگیر این موقعیت معاملاتی شده است.
یک اصل اولیه مدیریت ریسک، تعیین حد سود (TP) و حد زیان (SL) در هنگام ایجاد یک موقعیت معاملاتی است. معامله گر بایستی سعی کند تا حد سود خود را بیشتر از حد زیان تعیین کند. یعنی حداقل نسبت پاداش به ریسک او مثبت باشد. در غیر این صورت بهتر است که معامله گر وارد معامله نشده و با صبر و حوصله به دنبال موقعیت بهتری در بازار باشد.
مدیریت ریسک معاملات فارکس – تعیین لات سایز مناسب
بطور معمول، معامله گر نباید بیشتر از 2% کل سرمایه خود را در هر معامله ریسک کند. یعنی اگر پیش بینی او اشتباه از آب درآمد بیشتر از 2% سرمایه اش را در یک معامله از دست ندهد.
با توجه به مثال قبل، %2×1،000دلار، برابر 20 دلار می شود. باید توجه داشت که در معامله یک مینی لاتی ارزش پولی هر پیپ یک واحد از ارز قیمت گذاری است. ارزش هر پیپ معامله یک مینی لاتی در یورو/دلار برابر $1=0.0001×$10،000 می باشد. بنابراین برای اینکه معامله گر حد ضرر خود را نهایتا به 20 دلار محدود کند نباید در این موقیعت معاملاتی استاپ لاس خود را بیشتر از 20 پیپ قرار دهد.
حال فرض کنید در مثال قبل معامله گر با سرمایه 500 دلاری وارد بازار شده باشد. با توجه به اینکه بیشتر از %2 سرمایه خود (10 دلار) را نباید به خطر بیاندازد، استاپ لاس او نهایتا 10 پیپ خواهد بود.
باید در نظر داشت که معامله گر می بایستی به نمودار فضای مناسب برای نوسان های کوچک را بدهد. اما حد ضرر 10 پیپی بسیار کم است و با یک نوسان کوچک بر خلاف موقعیت معاملاتی، معامله بسته می شود. حتی پیش بینی های درست معامله گر، پس از بسته شدن موقعیت معاملاتی وی به هدف قیمتی می رسند.
برای اینکه این اتفاق نیفتد معامله گر دو گزینه پیش رو دارد. یکی اینکه سرمایه خود را افزایش دهد و دیگر اینکه با حجم کمتری وارد معامله شود. در مثال ذکر شده معامله گر می تواند با 5 میکرولات وارد شود تا بتواند حداقل 20 پیپ (0.5 دلار =0.0001×5000 یورو) حد ضرر برای معامله خود در نظر بگیرد.
حال محاسبات را دوباره مرور می کنیم. 2% از 500 دلار برابر با 10 دلار می شود که نهایت ضرر قابل قبول معامله گر، تنها در یک معامله است. اینک 20 پیپ را بر 10 دلار تقسیم می کنیم تا بدانیم به ازاء هر پیپ نهایتا چه میزان ضرر را می توانیم تحمل کنیم که عدد 0.50 دلار بدست می آید. حال می دانیم که ارزش هر پیپ در یک میکرولات برابر با 0.10=0.0001×1000 است. بنابراین برای اینکه هر پیپ ارزش 0.50 دلاری داشته باشد باید موقعیت 5000 دلاری باز کنیم که برابر 5 میکرولات یا 0.05 یک لات استاندارد (5000=0.05×100،000) می باشد.
در نظر داشته باشید که 20 پیپ نیز حد ضرر پایینی برای معاملات است و باید مقدار حد ضرر بیشتری برای موقعیت های معاملاتی خود در نظر بگیرید تا قیمت بتواند پس از نوسانات کوچکتر به پیش بینی شما برسد. برای مطالعه بیشتر می توانید پست نحوه تعیین لات سایز معامله را مطالعه کنید.
مدیریت ریسک فارکس و ارقام سرمایه
زمانیکه شما یک موقعیت معاملاتی را باز می کنید در پلتفرم معاملاتی تان چند عبارت مشاهده می کنید که در زیر شرح داده شده است.
- تراز (Balance): کل پولی که شما در حسابتان دارید صرف نظر از موقعیت های معاملاتی بازتان. یعنی قبل از باز کردن موقعیت هایتان چه مبلغی در حساب معاملاتی شما بوده است. در واقع این رقم سود و زیانهای تحقق نیافته را در نظر نمی گیرد و تنها سرمایه اولیه بعلاوه سودها و زیان های خاتمه یافته می باشد.
- سرمایه (Equity) : بر خلاف تراز، در قسمت سرمایه، سود و زیان های تحقق نیافته نیز محاسبه می گردد و نشان می دهد که اگر همین الان همه موقعیت های شما بسته شود چه میزان دارایی در حسابتان باقی خواهد ماند.
- مارجین (Margin): وجهی است که بروکر شما بسته به میزان موقعیت هایی که باز کرده اید بعنوان وجه تضمین معامله در حسابتان بلوکه کرده است. توجه داشته باشید که مارجین شما جزئی از سرمایه (Equity) شماست. اگر میزان سرمایه بر اثر زیان، کاهش یافته و به درصد مشخصی از مارجین (معمولا 100%) برسد شما مارجین کال می شوید. این درصد در بروکرهای مختلف متفاوت است. اگر مارجین کال شوید بروکر به شما اخطار شارژ حساب می دهد و شما نمی توانید در این شرایط موقعیت معاملاتی جدیدی باز کنید. در صورتی که سرمایه از میزان مارجین کال نیز پایین تر بیاید تمام یا قسمتی از موقعیت های بازتان توسط بروکر به قیمت بازار بسته خواهد شد. به این حالت Stop Out می گویند. برای درک کامل مارجین، مارجین کال و استاپ اوت مقاله مربوطه را مطالعه کنید.
- مارجین آزاد (Free Margin): وجهی است که می توانید با آن موقعیت های معاملاتی جدید باز کنید. در نظر داشته باشید که سود و زیان موقعیت های باز روی مارجین آزاد اعمال می شود و مارجین تغییری نمی کند.
- سطح مارجین (Margin Level): سطح مارجین، یک درصد را نشان می دهد. این درصد از تقسیم میزان سرمایه بر میزان مارجین بدست می آید. این رقم ریسک معامله گر را به او نشان می دهد.
هجینگ و مدیریت ریسک معاملات در فارکس
شما می بایستی در هر موقعیت معاملاتی که باز می کنید مدیریت ریسک ذکر شده در بالا را محاسبه و اعمال کنید. بسیاری از معامله گران در بازار همین موارد اصولی را رعایت نمی کنند و پس از مدتی با مقداری زیان، بازار را ترک می کنند.
علاوه بر این موارد پایه ای، شما می توانید از راهکارهای دیگری برای کاهش ریسک معامله خود استفاده کنید. زمانیکه احساس می کنید پیش بینی نادرستی داشته اید، می توانید با حجم برابر یک موقعیت معکوس بر روی همان جفت ارز باز کنید.
در این صورت چند پیپ اسپرد بعنوان کارمزد معامله جدید به زیان شما اضافه می شود. اما پس از آن، زیان شما عدد ثابتی خواهد ماند. چرا که هر چه یک موقعیت به زیان می رود موقعیت دیگر به همان میزان وارد سود می شود. این عمل به شما فرصت می دهد تا با خیال راحت دوباره بازار را بررسی کنید و در موقع مناسب یکی از موقعیت های خود را ببندید و به موقعیت دیگر اجازه دهید تا به سود خود ادامه دهد.
توجه داشته باشید که در این حالت مارجین معامله جدید، معمولا کمتر از مارجین در یک معامله عادی است. مثلا ممکن است 50% مارجین معمول از حساب شما بلوکه شود. اما اگر بر روی جفت ارز دیگری یک موقعیت معکوس ایجاد کنید دوباره مارجین لازم از حساب شما بلوکه می شود.
ریسک معاملات فارکس و همبستگی جفت ارزها
راهکار دیگر این است که در دو جفت ارز بصورت همزمان موقعیت بگیرید. برای مثال می توان در جفت ارز یورو/دلار یک موقعیت خرید گرفت و همزمان در دلار/ین نیز یک موقعیت خرید دیگر باز کرد. در این حالت وقتی که دلار در برابر یورو قوی شود و موقعیت اول شما وارد زیان شود، دلار در برابر ین نیز قوی خواهد شد و زیان شما در معامله اول از طریق معامله دوم جبران خواهد شد. اما تا آنجا که امکان دارد معاملات خود را ساده کنید مگر اینکه کاملا به بازار و پلتفرم معاملاتی خود تسلط داشته باشید.
حتی اگر هیچکدام از ارزهای جفت ارزهای معاملاتی شما یکی نباشد باز هم بین جفت ارزها همبستگی وجود دارد. زیرا اقتصاد کشورها بهمدیگر متصل هستند. برای مطالعه بیشتر می توانید به مقاله همبستگی جفت ارزهای فارکس مراجعه کنید.
مدیریت ریسک های غیر مالی و گپ قیمتی فارکس
فارغ از همه مسائل، هیچگاه موقعیت معاملاتی خود را بدون حد ضرر باز نکنید. این کار نه تنها ریسک مالی را پوشش می دهد بلکه ریسک های غیر مالی را نیز پوشش خواهد داد.
فرض کنید در حال معامله اید و اینترنت یا برق منزل شما قطع شود. پس حتی زمانیکه سفارشات خود را به نرخ بازار ارسال می کنید سعی کنید حد ضرر خود را در سیستم اعمال کرده باشید.
با این حال، تعیین حد ضرر یا همان استاپ لاس تضمینی بر بسته شدن معامله شما در نرخ مشخص شده توسط شما نیست. ممکن است دقیقا بر روی نرخ استاپ لاس شما یک گپ قیمتی اتفاق بیفتد. در این حالت خروج شما از موقعیت معاملاتی به اولین نرخ بعد از گپ قیمتی خواهد بود. گر چه احتمال این اتفاق ضعیف است اما غیر ممکن نیست.