فیلتر نویسی چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟
فیلتر نویسی در واقع یک نوع برنامه نویسی ساده در وبسایت بورس است که سهام شرکت های مورد نظر شما را از سایر نمادها جدا می کند.
هر سرمایه گذار در بازار بورس بر اساس فاکتورهای خاصی اقدام به خرید یا فروش سهام می کند. این فاکتورها بستگی به عوامل زیادی دارند. ممکن است یک معامله گر از تحلیل بنیادی استفاده کند یا از تحلیل تکنیکال و روانشناسی بازار، کم ریسک باشد یا پر ریسک، سرمایه گذار بلندمدت باشد یا کوتاه مدت و عوامل بسیار دیگری هستند که می توانند بر تصمیم گیری یک سرمایه گذار تاثیر گذار باشند.
زمانیکه شما بعنوان یک معامله گر بازار بورس، تصمیم دارید سهم مورد علاقه خود را با معیارهای مد نظر خودتان بیابید بایستی زمان زیادی را صرف کنید تا گزینه مناسب سرمایه گذاری را پیدا کنید. زیرا تعداد شرکتهای فعال در بورس بسیارند و متغیرهای مالی و آماری آنها مانند نسبت قیمت به درآمد(P/E)، حجم معاملات سهم، قیمت پایانی و سایر متغییرها دائما در حال تغییر هستند.
برای مثال، شما می خواهید فقط سهامی را بررسی کنید که میزان خرید حقوقی ها دو برابر میزان خرید حقیقی ها می باشد. در این حالت باید بیش از چند صد سهم را بررسی کنید که کار بسیار مشکلی خواهد بود. بنابراین برای اینکه شما بتوانید گزینه های مطلوب سرمایه گذاری خود را با صرف کمترین زمان بیابید و از آن مهم تر، فرصت های سرمایه گذاری را از دست ندهید، امکان فیلتر نویسی در سایت رسمی بورس (tsetmc.com) فراهم شده تا سهام مناسب را از بین تعداد بسیار زیاد شرکتها گلچین کنید. در ادامه نحوه استفاده از این ابزار را شرح می دهیم.
آموزش فیلتر نویسی در بورس
اولین کاری که جهت فیلتر نویسی باید انجام دهید این است که وارد سایت tsetmc.com شوید. صفحه اول به شکل زیر خواهد بود. در بالای صفحه، بر روی گزینه “دیده بان بازار” کلیک کنید.

پس از کلیلک بر روی دیده بان بازار، صفحه زیر ظاهر می شود. در این صفحه لیست شرکتها را مشاهده می کنید که تعداد آنها زیاد است. این همان صفحه ای است که شما قصد دارید آن را فیلتر کنید تا فقط شرکت هایی که از نظر شما ارزش تحلیل و بررسی دارند نمایش داده شود. بر روی گزینه “تنظیم ها” کلیک کنید.

پس از کلیک بر روی دکمه “تنظیم ها” پنجره ای به شکل زیر ظاهر می شود. در این پنجره می توانید انتخاب کنید که کدام بازارها (بازار بورس، فرابورس، بازار پایه و …)، کدام اوراق (سهام، حق تقدم، اوراق بدهی و …) و یا کدام گروه از صنایع برای شما نمایش داده شوند.
این صفحه در واقع یک فیلتر کلی است که برای مثال یک بازار یا یک صنعت خاص را به شما نشان می دهد. سه گزینه اطلاعات تکمیلی را انتخاب کنید. زیرا این اطلاعات برای اعمال برخی فیلترها نیاز هستند.

حال پنجره “تنظیم ها” را ببندید و در همان صفحه “دیده بان بازار” دکمه “فیلتر” را مانند شکل زیر کلیک کنید.

در پنجره باز شده، فیلتر جدید را کلیک کنید. سپس گزینه ای به نام “فیلتر شماره 0” اضافه می شود. بر روی آن کلیک کنید.

پس از کلیک بر روی “فیلتر شماره 0” پنجره ای به شکل زیر باز می شود. این پنجره بخش های مختلفی دارد. در گوشه بالا سمت چپ راهنمای ساخت فیلتر قرار گرفته است که توضیحات کاملی از نحوه کد نویسی برای ایجاد یک فیلتر ارائه شده است. کمی پایین تر کادری وجود دارد که می توانید نام فیلتر را به نام مورد نظر خود تغییر دهید. بخش اعظم این پنجره مربوط به کدنویسی است که یک صفحه ساده و سفید می باشد.

پس از اینکه فیلتر خود را در قسمت “شرط” وارد کردید بر روی گزینه “اعتبارسنجی” کلیک کنید. بدین صورت اگر مشکلی در کد نویسی شما وجود داشته باشد به شما اعلام می شود. در صورتیکه “اعتبار سنجی” هیچ خطایی را به شما اعلام نکرد گزینه ثبت را کلیک کنید.
با کلیک بر روی گزینه “ثبت” کار شما خاتمه یافته است و صفحه دیده بان بازار، تنها سهامی را به شما نمایش می دهد که ویژگی های تعریف شده در فیلتر را دارا باشد. در شکل زیر یک نمونه از فیلتر را می بینید که اجرا شده است. به صفحه دیده بان در پشت پنجره فیلتر توجه کنید. تنها چند سهم که شرایط فیلتر را اجابت کرده اند در حال نمایش هستند.

گاهی اوقات فیلتر شما بگونه ای است که به شما یک رقم جدید ارائه می دهد. در این حالت در صفحه “دیده بان بازار” بر روی “قالب نمایش” کلیک کنید و گزینه “جدول+فیلدهای کاربر” را انتخاب کنید. بدین صورت سه سطر جدید به دیدبان بازار اضافه می شود که می تواند برای اعداد جدیدی که فیلتر ایجاد می کند مورد استفاده قرار گیرند.

با وجود اینکه فیلترها ابزار بسیار مفیدی هستند و یافتن سهام مناسب را بسیار راحت می کنند اما نمی توان از یک فیلتر انتظار داشت تا سیگنال خرید و فروش به ما بدهد. زیرا اساسا فیلتر به این منظور ایجاد نشده است.
نمونه از فیلتر نویسی در سایت بورس
در زیر، یک فیلتر ساده را بعنوان نمونه قرار داده ایم تا خودتان آن را در سایت TSETMC اجرا و نتایج آن را مشاهده کنید.
فیلتر صف خرید: سهام دارای صف خرید را به شما نمایش می دهد.
true==function()
{
if((qd1)>0&&(pd1)==(tmax))
{
return true;
}
else
{
return false;
}
}()