ماینرهای ASIC و ماینرهای GPU
زمانیکه می خواهید شروع به استخراج یک ارز دیجیتال مانند بیت کوین، اتریوم، لایت کوین یا هر آلتکوین دیگری کنید احتمالا از خود می پرسید که استخراج با ماینرهای ای اس آی سی(ASIC) بهتر است یا ماینرهای جی پی یو(GPU). این موضوعی است که الان قصد داریم آن را برای شما شرح بدهیم.
ماینرهای ASIC و GPU هر دو از سخت افزارهای با قابلیت بالا جهت استخراج رمز ارز هستند که امروزه برای این کار در دسترس می باشد. در ماینرهای GPU، کارت گرافیک ها الگوریتم های پیچیده را حل می کنند در حالیکه در دستگاه های ASIC، یک تراشه این کار را انجام می دهد. هر دو دستگاه، کار استخراج را برای بدست آورن پاداش انجام می دهند. با وجود اینکه ماینرهای GPU سریع می باشند اما ماینرهای ASIC سریع تر هستند و این تفاوت اصلی این دو نوع دستگاه است. اما دستگاه های GPU نسبتا انعطاف پذیرتر هستند، در حالیکه ماینرهای ASIC عملکردهای محدودتری دارند. الگوریتم های استخراج کوین مشخص می کند که چه چیزی را دستگاه های ASIC می توانند استخراج کنند و چه چیزی را ماینرهای GPU.
اما قبل از اینکه وارد بحث GPU و ASIC شویم بهتر است ابتدا مطمئن شویم که درک صحیحی از استخراج رمز ارز داریم. بر خلاف معامله کریپتو کارنسی(رمز ارز) و یا نگهداری یک کوین، استخراج رمز ارز یک فرآیند است که طی آن کامپیوترها معادلات بسیار پیچیده ریاضی را حل می کنند تا بلاک ها را بیابند. عملیات انجام شده برای حل این مسائل پیچیده ریاضی را تاییدیه کار(PoW) نیز می گویند. ماینرهای ارز دیجیتال با حل مسئله، این حق را پیدا می کنند تا یک بلاک جدید را به بلاکچین موجود اضافه کرده و بدین ترتیب تراکنش هایی را ایجاد کنند. این تایید معامله برای جلوگیری از مشکلات معمول رمز ارزها نیاز است تا مواردی مانند ارسال دوباره رخ ندهد. زمانیکه این مراحل تکمیل می شود ماینر مقدار مشخصی ارز دیجیتال را به عنوان پاداش و جبران سخت افزار بکار گرفته شده در این پروسه، دریافت می کند.
با افزایش تعداد ماینرها کار استخراج نیز سخت تر می شود. برای برخی کوین ها مانند بیت کوین، پاداش یافتن بلاک در فواصل زمانی مشخص، نصف می شود. برای مثال، پاداش بیت کوین در سال 2020 نصف شد. بطور خلاصه به دو دلیل، کار استخراج با گذر زمان سخت تر می شود. اول اینکه هر روز به تعداد ماینرها افزوده می شود و دلیل دوم کم شدن تعداد کوین های باقیمانده می باشد.
استخراج در سال های ابتدایی بیت کوین به راحتی با یک کامپیوتر قابل انجام بود. اما به مرور زمان، ماینینگ تکامل یافت و احتیاجات، سرعت و تکنولوژی تغییر کرد. این منجر به یک رقابت تنگاتنگ شد و سخت افزارهای نامناسب استخراج از رده خارج شدند.
در ابتدا دسکتاپ یک رایانه برای استخراج رمز ارز کافی بود. به مرور زمان، ماینرها جهت نرخ هش بالاتر به GPU روی آوردند و استفاده از سی پی یو(CPU) برای این کار منسوخ شد. شما هنوز هم می توانید برای استخراج ارز دیجیتال از روش های قدیمی استفاده کنید. اما این کار مانند یک تلاش بی فایده خواهد بود و ممکن است حتی هزینه برق مصرفی شما نیز جبران نشود. امروزه، سخت افزارهایی به همین منظور طراحی شده و در دسترس می باشند که به آنها ماینر GPU و ماینر ASIC می گویند. با این حال، برخی کوین ها در برابر دستگاه های ASIC مقاوم هستند و تنها از طریق ماینرهای GPU قابل استخراج می باشند.
دو فاکتور مهم جهت انتخاب بهترین سخت افزار استخراج، بازده سرمایه و کارایی الکتریسته می باشد.
حال به مزایا و معایب هر یک از دستگاه های GPU و ASIC می پردازیم.
ماینرهای ASIC
ASIC یک میکرو تراشه است که جهت حل سریع الگوریتم هشینگ طراحی شده است. برای اینکه درکی از قدرت ASIC داشته باشید خوب است بدانید یک ASIC می تواند هش های بیت کوین را تا 100،000 برابر سریع تر از بهترین سی پی یو محاسبه کند.
بطور کلی ASIC در استخراج رمز ارز نسبت به CPU و GPU، قوی تر و پیشرفته تر است. تجهیزات ماینینگ ASIC در یافتن بلاک های رمزنگاری شده دارای سرعت و کارایی بالایی هستند. ماینرهایی که از این دستگاه ها استفاده می کنند سود بیشتری کسب می کنند. زیرا آنها از قدرت محاسباتی بیشتری بهره می گیرند.
دستگاه های ASIC تنها برای یک الگوریتم هش ساخته می شوند. بنابراین اگر می خواهید کوین های مختلف را استخراج کنید بایستی برای هر کوین، یک ماینر ASIC دیگر خریداری کنید.
در حال حاضر شرکت های مختلفی مانند Bitmain و Canaan، دستگاه های ASIC را طراحی می کنند. با توجه به تولید اختصاصی و عملکرد مناسب، یک ماینر قدرتمند ASIC می تواند قیمت بالایی داشته باشد. قیمت یک ASIC با قدرت پردازش بالا ممکن است بیش از 3000 دلار باشد.
محاسبه ترلیون ها هش در یک ثانیه با مشکلاتی نیز همراه است. با توجه به پردازش بالا معمولا این دستگاه ها بسیار گرم می شوند و نیازمند سیستم خنک کننده مناسب هستند. خنک کردن این تراشه ها نیازمند چندین فن می باشد که این فن ها نیز سر و صدای زیادی را تولید می کنند.
همچنین قدرت پردازش بالا همراه با مصرف برق بالا می باشد. گر چه دستگاه های ASIC برق زیادی را مصرف می کنند اما بطور معمول از راه اندازی یک GPU مقرن به صرفه تر است.
نکته منفی دیگر در مورد ASIC، عمر کوتاه این دستگاه ها می باشد . همچنین هر تغییر کوچکی در الگوریتم هشینگ یک کوین می تواند ماینر را یک شبه منسوخ کند و دستگاه غیر قابل استفاده شود.
از مزیت های ASIC این است که دارای تنظیمات آماده می باشد و با کمترین زحمت می توان کار استخراج را شروع کرد. اما زمانیکه آنها منسوخ می شوند ارزش فروش ندارند و بایستی دور انداخته شوند. گارانتی این دستگاه ها بسیار کوتاه است و شاید بیشتر از چند ماه نباشد. در حالیکه دستگاه های GPU معمولا دارای گارانتی 2 ساله هستند.
نبرد با ASIC ماینینگ
برخی آلتکوین ها مانند مونرمو مراحلی را ایجاد کرده اند که استخراج آنها از طریق ASIC را دشوار و گاهی بی فایده می کند. برای مثال چندی پیش مونرمو یک هارد فورک غیر منتظره داشته است. این هارد فورک بدون ایجاد فورک جدید بوده و صرفا جهت بروز رسانی کدها و بهبود عملکرد انجام شده است. این هارد فورک، تجهیزات ماینینگ ASIC شرکت Bitmain را منسوخ و بی فایده کرد. همین اتفاق برای آلتکوین های دیگر هم افتاده است.
Bitmain یک تولید کننده سخت افزار چینی است که بسیاری آن را به عنوان تولید کننده انحصاری تجهیزات ماینینگ ASIC با حق اختراع ثبت شده می دانند. این شرکت 50% از کل هش پاور شبکه بیت کوین را در دست دارد. در حال حاضر نیز با توجه به کارایی بیشتر، سخت افزارهای آن در حال قوی تر و سودآورتر شدن هستند. این موجب می شود تا پروسه استخراج بیت کوین، متمرکز شده و سایرین را از رده خارج کند.
اما مونرمو با تغییر تاییدیه کار خود، ماینرها را دلسرد کرد. دلیل اصلی این تغییرات عدم تمرکز بود.
جی پی یو (GPU) ماینینگ (واحد پردازش گرافیکی)
ماینرهای GPU به اندازه ماینرهای ASIC قوی نیستند اما دارای انعطاف بیشتری در عملکرد هستند. GPU یک تراشه بر روی کارت گرافیک است که محاسبات تکراری را انجام می دهد. این کارت گرافیک ها معمولا همان کارت گرافیک های معمولی هستند که جهت پردازش گرافیگ بر روی اغلب کامپیوترها نصب می شوند. در حالیکه GPU برای استخراج کریپتوکارنسی ها استفاده می شود در بازی های رایانه ای نیز مورد استفاده می باشد. یک رگ یا دکل ماینینگ GPU شامل گروهی از GPUها هستند که بر روی یک رایانه نصب شده و کار می کنند. هر چه تعداد جی پی یو بیشتر باشد هش پاور نیز بالاتر خواهد بود.
یکی از مزایای اصلی استخراج با GPU این است که انعطاف بسیار بیشتری در استخراج یک کوین دارند. همچنین یک GPU این قابلیت را دارد تا چندین رمز ارز مختلف را استخراج کند.
برخلاف ماینرهای ASIC، دستگاه های GPU در دسترس و به راحتی قابل خرید هستند. همچنین پس از استفاده می توان آنها را به قیمت مناسبی به فروش رساند. دستگاه های GPU معمولا دارای وارانتی قوی هستند و یک سخت افزار چند منظوره است که می توان از آن در بازی های رایانه ای، ساخت ویدئو و دیگر کارهایی که به پردازش بالا نیاز دارند مورد استفاده قرار داد. دستگاه های GPU برق کمتری مصرف می کنند و سر و صدای کمتری دارند. بدین ترتیب می توان آنها را در محیط خانه راه اندازی کرد و نیازی به سیستم های خنک کننده ندارند.
از معایب دستگاه GPU پیکربندی پیجیده آن است. یک GPU نمی تواند به خودی خود عمل کند و قبل از شروع ماینینگ نیاز به یک رایانه کاملا کارا دارد. اجزای این رایانه مانند سی پی یو، مادر بورد، کابل مناسب، RAM و SSD بایستی بطور جداگانه خریداری شود که به هزینه واقعی استخراج افزوده می شود.
نتیجه گیری
هر دو نوع از ماینرهای ASIC و GPU دارای مزایا و معایبی هستند. شما می توانید با توجه به شرایط خود بهترین تجهیزات استخراج ارز دیجیتال را انتخاب کنید. این شرایط می تواند هزینه الکتریسیته، محل نگهداری تجهیزات، آشنایی شما با کامپیوتر و سطح مهارت شما برای تهیه یک سیستم مناسب ماینینگ باشد.
اگر شما بودجه کافی برای تجهیزات بزرگتر را دارید، برق با هزینه نسبتا پایین در دسترس شماست و همچنین می توانید در بلندمدت به استخراج یک کوین به خصوص بپردازید بنابراین دستگاه ASIC بهترین انتخاب برای شما می باشد. اما اگر می خواهید نسبت به استخراج کوین های مختلف آزادی عمل داشته باشید، دستگاه GPU گزینه مناسبی خواهد بود.
در نهایت، فراموش نکنید که دلیل اصلی تکنولوژی بلاکچین و ارز دیجیتال، عدم تمرکز است. این هدف اصلی ساتوشی ناکاماتو مخترع بیت کوین و اولین دیتابیس بلاکچین می باشد. شما به عنوان ماینر نه تنها می توانید مقداری بیت کوین به دست آورید بلکه بخشی از این سیستم جدید می شوید. پس همین طور که پیش می روید به یادگیری ادامه دهید و از آن لذت ببرید.