الگوی خفاش یکی از انواع الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال است که شرایط بسیار مناسبی جهت ورود به یک معامله سودآور را فراهم می کند. این الگو در دو حالت خفاش صعودی و خفاش نزولی می تواند بر روی نمودار قیمتها ظاهر شود.
الگوی خفاش، شباهت زیادی به الگوی هارمونیک سایفر (Cypher) دارد. یکی از تمایزهای الگوی خفاش با الگوی سایفر، محل قرار گرفتن نقطه B می باشد. اگر نقطه B از سطح 50% فیبوناچی بازگشتی موج X-A فراتر نرود الگوی خفاش تشکیل شده است. در غیر این صورت یک الگوی هارمونیک سایفر تشکیل شده است.
استراتژی معاملاتی خفاش در همه تایم فریم ها و در همه بازارها ظاهر می شود. اما به خاطر داشته باشید که این الگو در تایم فریم های پایین، کمتر مشاهده می شود. بنابراین بهتر است که در زمان تشکیل آن در تایم فریم های پایین، بررسی های بیشتری انجام شود.
چگونه بر اساس الگوی خفاش (Bat) معامله کنیم؟
الگوی خفاش نیز مانند سایر الگوهای هارمونیک، یک الگوی بازگشتی چهار موجی می باشد که بر اساس نسبت های خاص فیبوناچی تشکیل می شود. این چهار موج شامل X-A، A-B، B-C، C-D می باشند.
جهت تشکیل این الگو، بایستی سه نسبت فیبوناچی به شرح زیر برقرار گردد:
- موج A-B بین 38.2% و 50% فیبوناچی موج X-A قرار گیرد.
- موج B-C بین 38.2% و 88.6% فیبوناچی موج AB قرار گیرد.
- موج C-D در سطح 88.6% موج X-A قرار داشته باشد و یا بین 161.8% و 261.8% موج A-B قرار گیرد.
اولین حرکت قیمت که در شناسایی الگوی خفاش باید به آن توجه کنیم حرکت X-A می باشد. بسته به اینکه الگوی خفاش، صعودی است یا نزولی، موج X-A یک حرکت قوی صعودی یا نزولی بر روی نمودار می باشد.
در مرحله بعد باید توجه کنیم که موج X-A، حداقل تا 38.2% و حداکثر تا 50% فیبوناچی اصلاح شده باشد. این اصلاح، نقطه B را ایجاد می کند. حرکت قیمتی A-B نمی تواند به زیر 61.8% ادامه یابد.
سپس قیمت از نقطه B باز می گردد و حداقل تا 38.2% و حداکثر تا 88.6% فیبوناچی موج A-B ادامه می یابد. این حرکت قیمت، نقطه C را در الگوی هارمونیک خفاش ایجاد می کند.
آخرین کاری که باید انجام دهیم شناسایی نقطه D می باشد. بدین منظور، سطح 88.6% موج X-A را مشخص می کنیم که موج بزرگ C-D را تشکیل می دهد و الگوی خفاش تکمیل می گردد. همچنین این حرکت می تواند بین 161.8% و 261.8% فیبوناچی اکستنشن موج قبلی(B-C) ادامه یابد.
استراتژی معاملاتی الگوی هارمونیک خفاش (Bat)
استراتژی معاملاتی الگوی خفاش، نسبت پاداش به ریسک بسیار مناسبی را جهت معامله ایجاد می کند و این علت محبوبیت این الگو می باشد. نقطه ورود به معامله در این الگو نقطه D می باشد که سطح 88.6% فیبوناچی بازگشتی موج X-A است.
توصیه می شود بلافاصله پس از لمس سطح 88.6% توسط نمودار، وارد معامله شوید. زیرا در اغلب اوقات، الگوی خفاش بیش از این محدوده ادامه نمی یابد.
تصویر بالا، نمودار دلار به ین را در تایم فریم 4 ساعته نشان می دهد. در این نمودار، الگوی خفاش صعودی مشاهده می شود که پس از تکمیل آن سیگنال خرید صادر شده است.
حد زیان در الگوی خفاش (Bat)
تعیین حد زیان در معاملات یک امر ضروری است. در الگوی هارمونیک خفاش، حد زیان در زیر نقطه X قرار می گیرد. اینجا یک محل منطقی برای حد زیان می باشد. زیرا در صورت عبور قیمت از این محدوده، الگو نامعتبر خواهد شد.
مرحله بعد در استرتژی معاملاتی خفاش، تعیین حد سود است.
حد سود در الگوی خفاش (Bat)
روش های زیادی جهت مدیریت معاملات وجود دارد. اما سود بهینه در این الگو می تواند پیاده سازی حد سود چندگانه باشد. در این استراتژی، نیمی از موقعیت معاملاتی در نقطه C و مابقی پس از رسیده قیمت به سطح A بسته می شود.
پس از رسیدن قیمت به نقطه C و شناسایی نیمی از سود معامله، می توانید حد زیان را از نقطه X به نقطه D (سر به سر) منتقل کنید.
این روش شناسایی سود، بسیار معقول است. زیرا می توانیم اطمینان پیدا کنیم که قسمتی از موقعیت معاملاتی در اولین محدوده مقاومت، نقد شده است و ممکن است قیمت در این محدوده در خلاف جهت معامله ما باز گردد. در صورتیکه قیمت، تارگت اول را لمس کند، ما حد زیان را به نقطه ورود به معامله تغییر می دهیم. بنابراین در صورت بازگشت قیمت نیز زیانی از این بابت متوجه ما نخواهد بود و مابقی معامله در نقطه سر به سر بسته خواهد شد.
در زیر، یک الگوی هارمونیک خفاش نزولی را مشاهده می کنید که نمودار به تارگت اول رسیده است اما موفق به لمس تارگت دوم نشده است.
خلاصه
الگوی هارمونیک خفاش (Bat Pattern)، نرخ موفقیت بسیار بالایی دارد و در مقایسه با اغلب الگوهای هارمونیک دیگر، دارای حد زیان نسبتا کوچک است.
توجه به این نکته ضروری است که اثربخشی الگوی خفاش از تشکیل آن در سطوح حمایت و مقاومت بدست می آید. یکی از ویژگی های کلیدی الگوی خفاش این است که وقتی نمودار به فیبوناچی بازگشتی 88.6% می رسد قیمت به آرامی باز می گردد.
عالی و کامل بود