فارکس و کرونا
از ابتدای سال 2020، همه گیری کرونا به طور قابل توجهی بر بازارهای فارکس تأثیر گذاشت که باعث کاهش 15 درصدی استرلینگ در برابر دلار آمریکا شد. نوسانات در این دوره، یک محیط ارزش گذاری دشواری را ایجاد کرد که سال ها وجود نداشت.
در این شرایط، بانکهای تجاری و شرکتهایی که از محصولات فارکس استفاده میکردند، بهتر درک می کنند که افزایش نوسانات بازار فارکس ناشی از کرونا چه تاثیری بر ترازنامههای آنها داشته است. همچنین بانک ها ریسک های بالقوه ارزیابی و گزارشگری مالی را در نظر گرفتند. این اقدامات به استفاده کنندگان نهایی این امکان را میداد تا ارزش سبدهای سرمایه گذاری خود را به حداکثر برسانند.
در این مقاله می توانید تحلیل تاثیرات همه گیری کوید-19 بر بازار فارکس را مطالعه کنید.
رابطه فارکس و کرونا (کووید-19)
در آغاز بحران کووید، سرمایه گذاران به عنوان یک استراتژی معاملاتی محبوب فارکس، تمایل به خرید دلار آمریکا به ویژه در برابر ارزهای بازارهای نوظهور داشتند. همانطور که اغلب در شرایط سخت بازار انجام می شود، دلار در طول بحران به عنوان یک ارز امن عمل کرده است.
سه دلیل اصلی برای عملکرد بهتر دلار به شرح زیر است:
1- از نظر نقدینگی، نقدترین ارز در سطح جهان است.
2- این کشور نسبت به اکثر کشورهای توسعه یافته، از جمله اروپا، کمتر به تقاضای خارجی وابسته است.
3- در بسیاری از موارد همه گیری، شیوع ویروس در ایالات متحده نسبتاً کمتر از اروپا و آسیا بود. به ویژه هنگامیکه تعداد افراد آلوده اندازه گیری می شدند.
شرایط بازار مالی در آغاز همهگیری کرونا
در طول ده روز پس از 10 مارچ 2020، دلار در حجم معاملات حدود 8 درصد افزایش یافت. اگر چه از آن زمان به بعد مقداری از افزایش را به عقب برگشت.
در چند هفته اول، EUR/USD بسیار نوسانی بود و به شدت صعود کرد و سپس به پایین ترین حد سه سال قبل آن یعنی مقداری بالاتر از سطح 1.07 سقوط کرد.
فرض کنید اختلاف نرخ بهره بین ایالات متحده و منطقه یورو در آینده به دلیل سیاست نرخ صفر فدرال رزرو کاهش می یافت. در این صورت سرمایه گذاران دیگر دلیلی برای خرید یورو نداشتند.
علاوه بر دلار آمریکا و کانادا، کرون نروژ، دلار استرالیا و نیوزلند و استرلینگ از پر مخاطب ترین ها بودند.
در 18 مارس 2020، پوند به پایین ترین سطح خود در برابر دلار از سال 1985 رسید.
در این جفت، اندازه نوسانات ضمنی (محاسبه ریسک بر اساس اختیار معامله ها) به شدت افزایش یافت و از سطوحی که پس از رأی گیری برگزیت در ژوئن 2016 مشاهده شد، پیشی گرفته است. اتفاقی که تصور نمی شد دوباره تکرار شود.
فروش شدید پوند توسط سرمایه گذارانی رخ داد که موقعیت هایی را که پس از انتخابات بریتانیا در دسامبر انباشته کرده بودند. همچنین صرف ریسک بالاتر مرتبط با برگزیت و کسری های ارزی بزرگ این کشور در این فروش دخیل بودند.
تاثیر کرونا بر بازارهای جهانی فارکس
آلودگیهای روزانه کرونا به شدت بر نوسانات بازار ارز (فارکس) بدون توجه به میزان توسعه یافتگی، در اکثر کشورهای مورد مطالعه یعنی ایالات متحده، اروپا، سوئیس، ژاپن، آفریقای جنوبی، چین و ترکیه تأثیر گذاشت. این به این دلیل است که همه آنها اقتصادهای باز دارند و به شدت به زنجیره های تامین جهانی متکی هستند.
بازار ارز کشورها نسبت به دادههای COVID-19، عمدتاً داده های مر بوط به آلودگیهای روزانه، حساستر شدند. زیرا همهگیری شیوع پیدا کرد و مقامات، اقدامات بهداشتی سختگیرانه مانند ممنوعیت سفر و کاهش ظرفیت را اجرا کردند. افزایش آلودگی ناشی از COVID-19 همچنین تقاضا برای طلا، دلار آمریکا و فرانک سوئیس را افزایش داد. زیرا سرمایه گذاران به دنبال پناهگاهی امن بودند و اینها همیشه گزینه های خوبی در این شرایط بوده اند.
علاوه بر این، در مورد روسیه و هند نیز آلودگی روزانه کوید-19 تأثیر قابل توجهی داشت.
همبستگیهای بسیار بالا ممکن است به این دلیل باشد که هر دو اقتصاد در معرض کالاها یا خدمات صادراتی قرار داشتند. بدین ترتیب، هر دو به شدت تحت تأثیر همهگیری کرونا قرار گرفتند.
همچنین فعالان بازار بر این باور بودند که این کشورها ممکن است در مراحل اولیه یک چرخه طولانیمدت نزولی قرار داشته باشند و در مورد پیشرفت بیماری همهگیر و اثرات آن بر بخشهای صنعتی و خدماتی آن مطمئن نبودند.
علاوه بر این، هر دو کشور اقدامات مشابهی را در زمینه اقتصاد کلان برای رسیدگی به مشکلات اجتماعی-اقتصادی بحران همه گیر انجام دادند.
از جمله این سیاستها، کاهش نرخ بهره های اصلی، کاهش قوانین احتیاطی کلان بانکی و کاهش کنترلهای ورودی بود.
در نتیجه رژیم های ارزی شناور مدیریت شده، بانک های مرکزی به شدت برای تثبیت ارزش خارجی ارزهای خود، مداخله کردند که باعث تلاطم های زیادی در نوسانات بازار فارکس شد.
تاثیر بر قیمت گذاری و پوشش ریسک
هجینگ یا پوشش ریسک نوسانات ارز با قراردادهای سلف، یک استراتژی اصلی برای بانک های تجاری و شرکتی بوده است.
نوسانات فعلی در بازارهای فارکس بر ارزش این قراردادها تأثیر می گذارد. بدین ترتیب، نرخ قرارداد سلف دو ساله جفت ارز GBP/USD در شروع همه گیری حدود 15 درصد کاهش یافت. با این حال تا اوایل سال 2022 بطور خفیفی بهبود یافت.
علاوه بر این، نوسانات بازارهای ارز می تواند به طور قابل توجهی بر ارزش گذاری مشتقات فارکس و دارایی و بدهی های ارز خارجی در طول یک روز تأثیر بگذارد.
با توجه به این موضوع، باید تلاش زیاد برای کاهش زمانبندی ارزشگذاری و همچنین عملکرد تحلیلهای حساسیت به کار گرفته شود تا مشخص شود که رشد انفجاری چگونه بر ارزشگذاریها و عملیات تأثیر میگذارد.
فارکس و کووید، سخن آخر
ویروس کرونا کم یا زیاد بر اقتصاد همه کشورها تاثیر گذاشت و موجب افت و خیزهایی در بازار فارکس شد. کشورهایی که بیشتر به صادرات و واردات متکی بودند آسیب بیشتری دیدند. سرمایه گذاران در اینگونه شرایط نا اطمینان به سمت طلا و ارزهای امن مانند فرانک سوییس روی می آورند تا از تلاطم های پیش بینی نشده، کمتر آسیب ببینند.