آیا باید از حد زیان در معاملات استفاد کنیم؟
یکی از مهمترین کارها در انجام معامله، قرار دادن حد زیان یا همان استاپ لاس برای معامله است که بخشی از هر سیستم مدیریت سرمایه می باشد. سفارش های حد زیان یا استاپ لاس اوردر، موجب نظم در معاملات فارکس می شود.
بسیاری از معامله گران تصمیم می گیرند که اصلا از حد زیان در معاملات خود استفاده نکنند. دلیل این کار بد نیست. آنها می ترسند که بروکر، عمدا قیمتها را دستکاری کند تا قیمت به حد زیان برخورد کند. واقعیت این است که گاهی اوقات آنها این کار را انجام می دهند. با این حال، همه بروکرها در این دسته طبقه بندی نمی شوند.
بازارگردان ها تمایل به دستکاری قیمت دارند. البته نه همه آنها ولی از این دسته در بازار وجود دارند.
زمانیکه بروکر محل قرار گرفتن حد زیان شما را بداند ممکن است که برای شکار آن اقدام کند. بدیهی است که این کار برای شکار حد زیان تنها یک تریدر انجام نمی شود و یک عمل کلی می باشد.
مدیریت معاملات باز فارکس، کار ساده ای نیست. معامله گران بر اساس اینکه چه چیزی بیشترین مطابقت را با شخصیت آنها دارد رویکردهای مختلفی دارند. امروزه بهترین معاملات، معمولا معاملات اتوماتیک است. تمام چیزی که الگوریتم های معاملاتی نیاز دارند بخشی از اطلاعات اقتصادی و گفته های بانک های مرکزی است.
مورد دیگر این است که معمولا معاملات به حد زیان برخورد می کنند و بسته می شوند. علت این امر برای معامله گران خرد، مبهم است. ممکن است دلایل زیادی وجود داشته باشد. برای مثال، قرار دادن حد زیانهای بسیار نزدیک می تواند دلیل این موضوع باشد. از این رو، یکی از مواردی که در تعیین محل استاپ لاس مد نظر است هماهنگی آن با تایم فریم معامله شما است.
بسیاری از تریدرها، برخورد قیمت به استاپ لاس را یک فاجعه می دانند. ولی آیا واقعا این طور است؟
درک حد زیان
هر استراتژی معاملاتی فارکس با یک برنامه ریزی شروع می شود. جهت مدیریت معاملات فارکس، معامله گران هم برای ورود و هم برای خروج از معامله، برنامه ریزی می کنند. در حالیکه هدف، کسب سود از همه معاملات است اما واقعیت چیز دیگری می گوید. ضرر قسمتی از بازی است و معمولا زیاد اتفاق می افتد. اما موضوع اصلی، نحوه مدیریت و طریقه عکس العمل نسبت به آنها می باشد.
یکی از روش های مدیریت درست زیان در معاملات فارکس، قرار دادن حد زیان معاملات در محل مناسب است. نقطه شروع، قبول زیان احتمالی و توجه به قسمت خوب این ماجراست.
این شاید سخت ترین بخش برای توضیح دادن باشد. با این حال، زمانیکه یک معامله با ضرر خاتمه می یابد اتفاقات خوبی برای حساب معاملاتی می افتد:
- مارجین بلوکه شده برای معامله آزاد می شود.
- فرصت جدیدی بوجود می آید و ممکن است یک معامله بهتری ایجاد شود.
بنابراین خوش بینی بایستی به ذهن شما چیره شود. اگر معامله گر، خوش بین نبود پس چه چیزی او را به سمت بازار ارز کشانده است؟
در مرحله بعد، تمرکز بر این است که چگونه از معاملات برنده، حداکثر بهره را ببریم. به بیان دیگر، تریدرها نباید مشکلی با این موضوع داشته باشند که معاملاتشان به حد زیان برخود کند و بسته شود. اما معاملاتی که به حد سود برخود می کنند تاثیر بزرگتری بر نتیجه و حساب معاملاتی آنها دارد.
در اینجا مدیریت سرمایه به کمک شما می آید. مدیریت سرمایه، به کل استراتژی معاملاتی از برنامه ریزی تا اجرا مربوط می شود.
حد زیان در معامله بایستی متناسب با حد سود باشد. هر دو آنها، بخش پاداش به ریسک برنامه مدیریت سرمایه را تشکیل می دهند. نسبت پاداش به ریسک در بازارهای مختلف متفاوت است. در بازار فارکس، نسبت مناسب در سطح 1:2.5 یا 1:3 می باشد. به بیان دقیق تر، معامله گر به ازاء هر یک پیپ ریسک، به میزان 2.5 یا حتی 3 پیپ سود در نظر می گیرد.
محل مناسب استاپ لاس در معاملات فارکس
اگر تعریفی از سطوح بازار وجود نداشته باشد تحلیل فارکس چه معنی می دهد؟ یکی از اشتباهات رایج در بین معامله گران خرد، فقط تمرکز بر خرید و فروش است. یا صرفا به سود توجه می شود. اما می توان گفت مهمتر از اینها چگونگی مدیریت زیان ها می باشد. مدیریت سفارشات حد زیان(Stop Loss Orders)، یکی از راه های کنترل زیان است.
همین الان به یکی از روش های عالی جهت قرار دادن حد زیان در معاملات فارکس یعنی استفاده از نسبت پاداش به ریسک اشاره کردیم.
یک تردید بزرگ برای معاملات فارکس، محل مناسب استاپ اوردر است. همه استراتژی های معاملاتی، محل مناسب استاپ لاس را مشخص نمی کنند. با این حال، ممکن است این معامله گران باشند که درباره خروج از معامله را تصمیم می گیرند یا ممکن است آنها صرفا هدف قیمتی را می دانند و محل حد زیان را مشخص نکرده اند.
نسبت پاداش به ریسک در اینجا به کمک ما می آید.
معامله گران، محل ورود به معامله را از پیش می دانند. این موضوع حداقل در مورد معامله گران تکنیکالی صدق می کند. خواه سفارش به قیمت بازار(Market Order) باشد یا در حال انتظار(Pending Order)، محل ورود به معامله، قسمتی از یک ترید می باشد که پیشاپیش مشخص است.
علاوه بر محل ورود و سطح حد سود (Take Profit)، معامله گران نسبت پاداش به ریسک مطلوب را می دانند. بر این اساس، حد زیان هر معامله به طور جداگانه محاسبه می شود. برای مثال اگر حد سود 90 پیپ باشد، حد زیان بایستی 30 در نظر گرفته شود. بدین ترتیب، نسبت پاداش به ریسک 1:3 اطمینان می دهد که این معامله، قوانین مدیریت سرمایه را دنبال می کند.
این قانون برای همه حد زیانهایی که بر اساس نسبت پاداش به ریسک ایجاد می شوند صدق می کند. در واقع، محل صحیح حد زیان در معاملات فارکس بایستی نسبت پاداش به ریسک و قوانین مدیریت سرمایه را بدقت دنبال کند.
مثال: تعیین حد زیان در دلار به ین USDJPY
تا زمانیکه که تئوری را با مثال واقعی شرح ندهیم تنها یک تئوری خواهد ماند و کمک زیادی به ما نمی کند. می توان گفت، حتی تریدرهای همه فن حریف بایستی از مهارت های نمودار خوانی در معاملات استفاده کنند.
در زیر، نمودار دلار به ین را در تایم فریم روزانه مشاهده می کنید. در اینجا یک الگوی پرچم سه گوش محتمل می باشد که هنوز قیمت از الگو خارج نشده است.
جهت یادآوری، الگوی پرچم یک الگوی ادامه دهنده روند است. در بالای الگو، شکل مثلثی دیده می شود که فشار قیمت بر یک سطح یا یک خط روند را نشان می دهد.
در این نمودار، سطح قیمتی 110 جهت رشد بیشتر، حیاتی بنظر می رسد. با این حال حتی معامله در شرایط بهتر نیز نیاز به حد زیان دارد. اما حد زیان را کجا قرار دهیم؟
الگوی پرچم بعنوان یک الگوی ادامه دهنده دارای دو ویژگی است:
1-پس از یک حرکت تقریبا عمودی ایجاد می شود.
2-قالبی شبیه به مثلث با نوک تیز بسیار شبیه به نوک مثلث تشکیل می دهد.
بنظر می رسد شرایط برای ایجاد یک پوزیشن خرید مطلوب باشد. حال چیزی که همه تریدرها نیاز دارند بدانند، محل ورود، حد زیان و حد سود است.
انتخاب محل ورود نسبتا ساده است:
- قیمت بازار
- قرار دادن یک سفارش متوقف خرید( Buy Stop) در بالاترین نقطه پرچم
با توجه به هدف این مقاله فرض می کنیم که از سفارش متوقف خرید استفاده کرده ایم. در این حالت نرخ 111.5 نقطه ورود و 118.25 نقطه هدف است.
برای آنهایی که قوانین الگوی پرچم را بخاطر نمی آورند، حد سود در این الگو به اندازه میله پرچم می باشد. همچنین این فاصله قیمتی به بالاترین قیمت پرچم اضافه می شود.
حال، نقطه ورود و حد سود را مشخص کرده ایم. اما محل مناسب حد زیان کجا خواهد بود؟
چگونه سطح استاپ لاس را محاسبه کنیم؟
با استفاده از مثال دلار به ین در بالا، حد سود برای معامله خرید به اندازه 680 پیپ بالاتر از نقطه ورود خواهد بود. با یک نسبت پاداش به ریسک 1:2.5 ، میزان ریسک به اندازه 272 پیپ می باشد. اگر نسبت پاداش به ریسک 1:3 باشد حد سود را تقسیم بر 3 می کنیم و میزان ریسک 227 خواهد بود.
آیا این تنظیمات برای معامله پیش رو کافی است؟ جواب صحیح “خیر” است.
در زمان محاسبه حد زیان برای معاملات فارکس، تریدر باید اندازه حساب معاملاتی خودش را نیز در نظر بگیرد. این حد زیان اشاره ای به حد زیان واقعی ندارد. بلکه میزان ریسک معامله را نشان می دهد. به این دلیل، تریدرها از معاملات نسبی استفاده می کنند. یعنی تنها درصدی از حساب معاملاتی را در یک معامله ریسک می کنند. بدین صورت معامله گران، تعداد پیپ های در معرض ریسک را به واحد پولی تبدیل می کنند. بنابراین، حجم معامله با توجه به اندازه حساب معاملاتی تعیین می شود.
بدیهی است که هر چه نسبت پاداش به ریسک، بزرگتر باشد بهتر است. یک روش برای بهره بردن حداکثری از معاملات فارکس، استفاده از استاپ لاس دنباله رو(Trail Stop Order) می باشد. در ادامه، بیشتر به این موضوع می پردازیم.
استاپ لاس دنباله رو یا تریل استاپ (Trail Stop Order)
یک روش عالی جهت کنترل استاپ لاس در حساب معاملاتی، استفاده از تریل استاپ است. این نوع از سفارش، قیمت بازار را دنبال می کند.
بسته به پلتفرم معاملاتی شما، ممکن است سفارش تریل استاپ در تنظیمات پیشفرض ظاهر شود. اگر در پلتفرم شما تریل استاپ وجود نداشت می توانید اندیکاتور آن را به سیستم اضافه و از آن استفاده کنید.
تریدرها دو گزینه دارند. آنها می توانند تریل استاپ را با تعداد پیپ ثابتی مشخص کنند. یک پوزیشن خرید را در نظر بگیرید که استاپ لاس 50 پیپی برای آن تعیین شده است. اگر قیمت آن جفت ارز به اندازه 10 پیپ یا حتی یک پیپ افزایش یابد سفارش استاپ لاس ثابت می ماند. در حالیکه در سفارش تریل استاپ، ریسک با هر حرکت بازار کاهش می یابد.
تریل استاپ، یک روش خوب برای همراهی با روند است. در حالیکه حد زیان و حد سود کلاسیک، ریسک و پاداش تعریف شده ای را نشان می دهد، سفارش تریل استاپ یک رویکرد پویا دارد. بعبارت دیگر، تریل استاپ یک خروج موفقیت آمیز را به شما می دهد. اگر بازار، بدون پولبک به میزانی بیشتر از 50 پیپ به راه خود ادامه دهد، بازده بالقوه معامله افزایش می یابد.
هر تریدری با رویکرد خود به سفارش تریل استاپ می نگرد. همانگونه که قبلا اشاره شد، بعضی ها در سفارش تریل استاپ از تعداد پیپ استفاده می کنند. برخی دیگر، تمرکز بر نرخ مشخصی دارند و سایرین آخرین قیمتهای قبل مانند قیمت روز گذشته یا سه روز گذشته را در نظر می گیرند.
در هر صورت، تریل استاپ قیمت را با یک پله عقب تر دنبال می کند تا زمانیکه معامله گر بیشترین بهره را از روند صعودی یا نزولی گرفته باشد. و این دلیل وجود تریل استاپ است. پس این نوع سفارش، قیمت را دنبال می کند تا زمانیکه روند خسته شود. این کار ریسک معامله را کم می کند و گاهی کاملا از بین می برد.
زمانیکه سفارش حد زیان عمل نمی کند
یک سفارش حد زیان همیشه عمل نمی کند و این یکی از ریسک های اصلی در معاملات فارکس است. یعنی بروکر فارکس همیشه نمی تواند سفارش حد زیان را اجرا کند. این اتفاق در زمان هایی که بازار بسیار سریع عمل می کند و یا بازار راکد است رخ می دهد.
بروکر، اجرای سفارش را در صورت وجود بازار تضمین می کند. اما اگر بازار ساکن باشد چه کار باید انجام دهد؟
در بازار فارکس معمولا گپ قیمتی اتفاق نمی افتد. از آنجاییکه نقد شوندگی بازار بسیار بالاست احتمال اینکه شما در ساعات شروع بازار گپ قیمتی را مشاهده کنید کم است. گر چه در اواخر هفته ممکن است اتفاقاتی رخ دهد. رفراندم ها، انتخابات، اجلاس و کنفرانس ها یا فقط یک خبر می تواند بر اقتصاد کلان تاثیر بگذارد. تمام این موارد می توانند بازارهای مالی را حرکت دهند و بازار ارز از این قاعده مستثنی نیست.
زمانیکه گپ قیمتی شکل می گیرد سفارشات حد زیان معامله شما اجرا نمی شوند. در عوض، بروکر، سفارش شما را زمانی اجرا می کند که بازار وجود داشته باشد. این یعنی اجرای سفارش به اولین قیمت بعد از گپ ایجاد شده.
زمانیکه بازار نیوزلند در صبح دوشنبه باز می شود اسپردها بسیار بالا هستند و نقد شوندگی بسیار ضعیف است بگونه ای که معاملات با حجم بالا می تواند به حساب معاملاتی صدمه زیادی بزند.
غیر از زمان باز شدن بازار در صبح دوشنبه، گپ قیمتی در بازار فارکس به ندرت مشاهده می شود.
مثال عدم اجرای حد زیان (بانک ملی سوئیس)
مثال کلاسیک عدم اجرای حد زیان مربوط به SNB (بانک ملی سوئیس) می باشد. این بانک جهت جلوگیری از افزایش نرخ فرانک سوئیس، نسبت یورو به فرانک را در سطح 1.20 میخکوب کرد.
بسیاری از معامله گران خرد طبق اعلام SNB، سفارشات حد زیان خود را در نرخ 1.20 قرار دادند. آنها اطمینان داشتند که اگر نرخ به زیر 1.20 کاهش یابد پوزیشن های خرید آنها بسته خواهد شد. سر انجام قیمت میخکوب توسط SNB بدون هشدار قبلی به زیر 1.20 ریزش کرد. بنابراین هیچ بازاری وجود نداشت تا اینکه نرخ به سطح 0.86 رسید. حال افرادی امیدوار بودند تا بروکر، سفارش حد زیان آنها را اجرا کند. زمانیکه بازار نیست سفارش نیز نمی تواند اجرا شود.
به هر حال، بروکرها خطر پیروی از سفارشات تریدرهای خرد را تشخیص دادند و در صدد جبران زیان آنها برآمدند. بنابراین آنها زیان مشتریان را تقبل و حساب های منفی را حذف کردند. البته همه بروکر این کار را انجام نداند و طبق خواسته تریدرها عمل کردند. سپس از آنها خواستند تا زیان بروکر را جبران کنند.
در چنین شرایط های خاصی، سفارش حد زیان نمی تواند زیان معاملات را متوقف کند.
تعیین حد زیان بر اساس تحلیل بنیادی
تحلیل بنیادی، روش دیگری برای تفسیر قدرت یک ارز است. در واقع، معامله گران از داده های آماری و شرایط کلی اقتصاد کلان جهت تحلیل یک اقتصاد استفاده می کنند. سپس آنها نسبت به خرید یا فروش یک ارز اقدام می نمایند. آنها عقایدشان را با ایجاد معاملات مختلف در داراییهای متفاوت اظهار می کنند. برای مثال معاملات شامل جفت ارزهایی خواهد بود که ارز مورد نظر آنها، یکی از اجزاء آن ترکیب باشد.
بسیاری از معامله گران که از نوسانگیری های کوچک و عدم وجود نوسان قابل توجه در طول روز خسته شده اند به معاملات بر پایه داده های اقتصادی (Macro Trading) روی می آورند. قبل از انجام این کار نیاز است که یک شخص، درکی از پدیده های اقتصادی داشته باشد و این برای یک معامله گر علاقمند به فارکس، غیر ممکن نیست.
عموما اینگونه معاملات با حسابهای بزرگتری انجام می شود. این حسابها معمولا مربوط به تریدرهای خرد نیست بلکه مربوط به معامله گران حقوقی و حرفه ای ها می باشد. آنها منابع قابل توجهی دارند و افق زمانی بلندمدت تری برای معاملات خود در نظر می گیرند. همچنین حد زیان آنها در یک سطح ثابت قیمتی در نظر گرفته نمی شود. به احتمال زیاد، حد زیان نیز بر اساس اخبار بنیادی می باشد.
بنابراین، معامله گران در این شرایط، معاملات خود را نمی بندند مگر اینکه در شرایط کلی اقتصاد، تغییری رخ دهد. تغییر در سطوح نرخ بهره، سیاست های پولی، ژئو پولوتیک و دیگر اخبار از این دست می تواند دلیل کافی برای بستن یک معامله باز فارکس باشد.
به هر حال، یک حد زیان عددی و مشخص برای معاملات کلان محتمل نیست. در عوض، تریدرها پوزیشن های معاملاتی خود را زمانی تغییر می دهند که شرایط اقتصاد جهانی تغییر کند.
نتیجه گیری
محل حد زیان در معاملات فارکس، موضوعی است که مربوط به ریسک پذیری تریدرها می شود. تریدرهای تهاجمی از چنین سفارشاتی استفاده نمی کنند. در عوض، آنها با یک پوزیشن پیش می روند یا حتی بر روی آن شرط بندی می کنند تا زمانیکه این کار منطقی به نظر می رسد. هر زمان که دیگر دلیلی برای نگهداری پوزیشن نمی بینند آنرا می بندند.
تریدرهای محافظه کار، رویکردهای محتاطانه تری را دنبال می کنند. آنها علاوه بر اینکه بازار را بدقت رصد می کنند از تریل استاپ های کوچک جهت حداقل کردن حد زیان استفاده می کنند. معامله گران بلندمدت معمولا تریدرهای بنیادی هستند. عقاید آنها از مسائل اقتصاد کلان حاصل می شود و حد زیان معاملات نیز با توجه به شرایط اقتصادی تعیین می گردد.
با این حال، برای هر معامله یک نقطه خروج وجود دارد که بعنوان خط قرمز آن معامله محسوب می شود. مشکل اینجاست که نقطه عطف ظریفی بین تعیین قوانین و حساب معاملاتی وجود دارد. کنترل حد زیان در حساب معاملات فارکس نیازمند یک رویکرد واقع گرایانه جهت بقاء بلندمدت در بازار می باشد.
مطلب بسیار مفیدی بود – کلی در اینترنت دنبال این موضوع گشته بودم ولی مطلب بدرد بخور پیاده نکرده بودم – واقعاً ازتون متشکرم
خواهش می کنم. موفق باشید.