ارزهای زیادی هستند که ارزش آنها به نوسانات قیمت کامودیتی ها (کالاها) بستگی دارد. زمانیکه ارتباط بین قیمت کالاها و ارزها را دریافتید می توانید در معاملات فارکس از آنها استفاده کنید.
پس بهتر است ارزهای کامودیتی محور را بشناسید تا علاوه بر افزایش مهارت تحلیل بتوانید فرصت های معاملاتی بیشتری را در بازار فارکس بیابید.
ارز کامودیتی محور چیست؟
ارز کامودیتی محور یا کالا محور، ارزی است که ارزش آن وابسته به قیمتهای جهانی کالاهای اساسی است. زیرا درآمد برخی از کشورها بر صادرات مواد خام استوار است.
این کالاهای اساسی شامل مواد معدنی مانند مس، آهن و زغال سنگ می باشد. همچنین تولیدات مربوط به انرژی مانند نفت و گاز را شامل می شود. علاوه بر این، فلزات گرانبها مانند طلا و نقره و همچنین تولیدات لبنی مانند شیر جزو کالاهای اصلی به شمار می آیند.
ارزهای کامودیتی محور شامل ارز کشورهای استرالیا، نیوزلند، برزیل، آفریقای جنوبی و روسیه می باشد. زیرا اقتصاد آنها به صادرات کالا گره خورده است.
سه تا ارزهایی که بیشترین همبستگی را با قیمت کامودیتی ها دارند، دلار کانادا، دلار استرالیا و دلار نیوزیلند می باشد.
ین ژاپن نیز یک ارز کامودیتی محور است. این ارز، واکنش زیادی به قیمت نفت نشان می دهد. زیرا ژاپن وابستگی زیادی به نفت وارداتی دارد تا بتواند با ظرفیت انرژی هسته ای خود مطابقت دهد.
حال به سه ارز دلار استرالیا (AUD)، نیوزیلند (NZD) و کانادا (CAD) می پردازیم. همچنین فاکتورها و وقایع مربوط به کامودیتی ها که بر این ارزها اثر می گذارند را شرح می دهیم.
دلار استرالیا (AUD)
استرالیا کشوری است که یکی از غنی ترین منابع طبیعی را در کل جهان دارد. این کشور بزرگترین صادرکنندگان اوره آهن و ذغال سنگ است. استرالیا همچنین مقایر زیادی از طلا و نفت را صادر می کند. در نتیجه، قیمت کامودیتی ها بطور مستقیم به نرخ دلار استرالیا و جفت ارزهایی که یک طرف آن دلار استرالیا است اثر می گذارد.
از آنجاییکه استرالیا بیشترین تولید و صادرات اوره آهن و ذغال سنگ را دارد، درآمد این بخش ها حساسیت زیادی به تغییرات نرخ ارز دارند.
شاید دلیل اصلی اینکه ارز استرالیا وابسته به کالاها است، ارتباط آن با مرکز صنعتی جهان یعنی چین است. وابستگی اقتصاد استرالیا به چین قابل توجه می باشد. چین بزرگترین شریک تجاری استرالیا است. بگونه ای که 32.6% صادرات استرالیا در سال 2019 به چین اختصاص داشته است.
معادن ذغال سنگ، اوره آهن و گاز استرالیا لازمه رشد اقتصاد چین می باشد. استرالیا به دلیل موقعیت جغرافیایی بهتر و کیفیت مواد معدنی بالاتر نسبت به رقبای دیگر مانند برزیل ارجحیت دارد.
قیمت گذاری اوره آهن و دیگر مواد معدنی استرالیا بطور مستقیم به عملکرد اقتصادی چین بستگی دارد. اگر اقتصاد چین در رکود باشد تقاضا برای مواد خام و معدنی نیز کاهش خواهد یافت. بنابراین در این شرایط، تولیدکنندگان استرالیا با کاهش فروش مواجه می شوند و به احتمال زیاد دلار استرالیا (AUD) نزول می کند.
به همین ترتیب، صادرات استرالیا نیز یک دورنما از عملکرد اقتصادی چین را نشان می دهد. اگر چین تقاضای مواد خام بیشتری از استرالیا داشته باشد سرمایه گذاران و معامله گران بازار ارز اینگونه نتیجه گیری می کنند که اقتصاد چین در حال گسترش است. افزایش تقاضا برای محصولات استرالیایی معمولا منجر به افزایش ارزش دلار استرالیا می شود.
قیمت طلا نیز همبستگی مثبتی با دلار استرالیا دارد. این تاثیر مخصوصا بر روی جفت ارز دلار استرالیا/دلار آمریکا (AUD/USD) می باشد. بنابراین زمانیکه قیمت اونس طلا افزایش می یابد جفت ارز AUD/USD نیز تمایل به صعود دارد. بالعکس اگر طلا نزول کند نمودار AUD/USD نیز به دنبال آن کاهش می یابد.
دلار کانادا (CAD)
دلار کانادا در مقابل دلار آمریکا (USD/CAD) یک همبستگی قوی با قیمت کامودیتی ها مخصوصا نفت دارد. کانادا پنجمین تولید کننده نفت جهان است. صادرات نفت تقریبا 10% کل صادرات کانادا را در بر می گیرد.
فرهنگ و جغرافیای بسیار نزدیک کانادا و آمریکا موجب شده که این دو اقتصاد کاملا به یکدیگر پیوند بخورند. در سال 2019، 75% از صادرات کانادا به آمریکا بوده است. تمام نفت تولید شده و پالایش شده کانادا به ایالات متحده آمریکا صادر می شوند.
کانادا منابع طبیعی عظیم و کالاهای بسیاری دارد. این کالاها و منابع شامل الوار و انرژی می باشد. اقتصاد کشور کانادا به شدت متکی به تولید و فروش این کامودیتی ها است. زیرا مجموع نفت و سوخت، بیشترین سهم از صادرات این کشور را در بر می گیرد. بدین ترتیب، قیمت نفت تاثیر قابل توجهی بر پایداری و سلامت مالی کانادا دارد.
با این تفاسیر، طبیعی است که دلار کانادا و قیمت نفت خام، همبستگی زیادی با هم داشته باشند. زمانیکه قیمت نفت افزایش می یابد، دلار کانادا نیز با ارزش می شود. زیرا با صادرات نفت و محصولات آن، پول بیشتری وارد اقتصاد کانادا می شود.
دلار نیوزیلند (NZD)
نیوزیلند بزرگترین صادر کننده محصولات لبنی در جهان است. این کشور همچنین صادر کننده سایر محصولات دامی مانند گوشت و پشم می باشد.
دلار نیوزیلند همانند دلار استرالیا، تحت تاثیر عملکرد اقتصادی قاره آسیا و چین می باشد.
مقادیر قابل توجهی از محصولات لبنی نیوزیلند توسط چین و استرالیا خریداری می شود. بنابراین ارزش دلار نیوزیلند (NZD) بطور مستقیم به حجم صادرات محصولات لبنی بستگی دارد.
معمولا نرخ بهره بانک مرکزی نیوزیلند بالاتر از نرخ مشابه در سایر کشورها است. بنابراین سرمایه گذاران، وجوه خود را به دلار نیوزلند (NZD) تبدیل می کنند تا بهره بالاتری دریافت کنند. این عمل را “معامله حمل (Carry Trade)” می نامند. در این نوع معامله، ارز با نرخ بهره پایین تر جهت خرید ارز با نرخ بهره بالاتر استفاده می شود.
همبستگی کامودیتی ها با سایر ارزها
- روسیه سومین ذخایر نفت و اولین ذخایر گاز جهان را دارد. این انرژی معمولا به اروپا و آسیا صادر می شود. بنابراین ارزش روبل روسیه با تغییر قیمت نفت خام می تواند نوسان قابل توجهی را تجربه می کند.
- نروژ پنجمین تولید کننده بزرگ نفت است. بدین ترتیب، کرون نروژ نیز به نوسانات قیمت نفت، واکنش نشان می دهد.
- بولیوار ونزوئلا با توجه به وابستگی اقتصاد کشور به نفت و عدم فروش نفت، همه ارزش خود را از دست داد.
- ارزش ریال عربستان همگام با قیمت گاز و نفت نوسان می کند.
- برزیل، پرو، مکزیک و شیلی کالاهای ذغال سنگ، طلا، مس و دیگر مواد معنی را تولید می کنند. این تولیدات تاثیر مستقیمی بر ارزش پول ملی آنها دارد.
اکثر معامله گران فارکس، جفت ارزهای فرعی و نامتعارف که شامل کرون، بولیوار و روبل هستند را معامله نمی کنند. زیرا اسپردها آنها بسیار زیاد است و حجم معاملات بسیار پایینی دارند. حجم پایین معاملات موجب می شود تا جفت ارز تا حد زیادی غیر قابل پیش بینی باشد.
در عوض، تریدرها جفت ارزهای کالا محور را معامله می کنند. بخصوص جفت ارزهایی که یک طرف آن دلار آمریکا باشد. این جفت ارزها شامل AUD/USD، NZD/USD، USD/CAD می باشند.
چه فاکتورهایی ارزش ارزهای کامودیتی محور را تغییر می دهد؟
هر خبر منتشر شده که بر قیمت کامودیتی ها اثر می گذارد، بر ارزش ارزهای کامودیتی محور نیز تاثیر خواهد داشت.
در ادامه به برخی از مهم ترین اخبار و وقایع در رابطه با نفت، طلا، محصولت لبنی، اوره آهن و دیگر مواد معدنی را شرح می دهیم.
نشست های اوپک (OPEC)
سازمان کشورهای صادر کننده نفت که به اختصار اوپک نامیده می شود، یک سازمان بین دولتی است و 13 کشور عضو آن هستند. دفتر مرکزی این سازمان در وین پایتخت اتریش می باشد.
کشورهای عضو اوپک در حدود 44 درصد تولید نفت و در حدود 82 درصد ذخایر تخمینی نفت جهان را دارند.
این سازمان هر ساله دو نشست در دفتر مرکزی خود در وین برگزار می کند. این دو نشست در اواخر فصل بهار و اواخر پاییز انجام می شود. در این جلسات، وزرای نفت کشورهای عضو بر سر سهم تولید اعضاء توافق می کنند. با این حال، بحث ها و تبادل نظر از هفته ها و ماه ها قبل از جلسه رسمی آغاز می شود.
تصمیماتی که در جلسه اوپک گرفته می شود و یا توافقاتی که در طول سال توسط این سازمان منتشر می شود، قیمت نفت (به دلار) را تحت تاثیر قرار می دهد. متعاقبا همه ارزهای کامودیتی محور نیز تحت تاثیر قرار می گیرند.
هنگامیکه ابلاغیه رسمی منتشر می شود و یا تمایلات آنها در جلسه رسمی مشخص می شود، قیمت نفت می تواند به سرعت تغییر کند.
همچنین قیمت نفت می تواند قبل از جلسه، در حین جلسه و بعد از آن، نوسانات شدیدی را تجربه کند. بنابراین تریدرهای فارکس که در ارزهای کامودیتی محور معامله می کنند بایستی درباره استراتژی هایشان، حد سودها و حد زیان ها تجدید نظر کنند.
داده های مربوط به ذخیره و مصرف نفت در ایالات متحده آمریکا
گزارشات مربوط به ذخیره و مصرف نفت آمریکا بعنوان بزرگترین مصرف کننده سوخت فصیلی در جهان، می تواند بر قیمت نفت تگزاس (WTI) تاثیر بگذارد. اگر مصرف داخلی، افزایش و ذخایر کاهش یابد احتمالا قیمت نفت تگزاس افزایش یابد و جفت ارزهای کامودیتی محور را تحت تاثیر قرار دهد.
همچنین سرمایه گذاران و سفته بازاران بازار نفت، تعداد دکل های در حال استفاده یا بر پا شده را بررسی می کنند. گزارشات هفتگی Baker Hughes که جمعه ها بعد از ظهر منتشر می شود نیز توسط فعالان بازار نفت رصد می شود.
تنش های سیاسی آفریقا و خاورمیانه
بر اساس داده های 2020 اوپک، خاورمیانه 42% از نفت جهان را تولید می کند. ملت های آفریقا نیز 10% از ذخایر شناخته شده نفت و گاز را دارا هستند. این رقم، نقش حیاتی در عرضه منظم نفت را دارد. اگر وقفه ای در این عرضه بخاطر تنش ها و کشمکش ها بوجود بیاد قیمت نفت و ارزش آن در مقابل دلار آمریکا تغییر خواهد کرد.
سنتیمنت (احساسات) بازار
سنتیمنت کلی بازار نیز می تواند بر ارزش ارزهای کامودیتی محور تاثیر بگذارد. فلزات گرانبها و برخی ارزها مانند فرانک سوئیس، ین ژاپن و دلار آمریکا محل های امنی برای سرمایه گذاری هستند.
اگر بدلیل جستجوی سرمایه گذاران برای یک سرمایه گذاری امن، قیمت اونس جهانی به دلار صعود کند، تقاضا برای ارزهای کالا محور نیز افزایش خواهد یافت.
همچنین سنتیمنت منفی درباره طلا می تواند ارزش دیگر کالاها مانند نفت را کاهش دهد. این می تواند برخی جفت ارزهای کامودیتی محور را نیز کاهش دهد.
تولید ناخالص داخلی (GDP) چین و دیگر داده ها
چین پس از آمریکا بزرگترین مصرف کننده نفت است. طبق برآوردها چین در سال 2020 حدود 14 میلیون بشکه در روز یعنی 20% از کل مصرف انرژی جهان را به خود اختصاص داده است.
عملکرد اقتصادی چین می تواند قیمت نفت جهانی را تغییر دهد. پارامترهای مختلف در کشور چین مانند ارقام GDP، تولیدات صنعتی، صادرات و واردات می توانند بر قیمت نفت تاثیر گذار باشند.