BoJ چیست؟
BoJ مخفف Bank of Japan یا همان بانک مرکزی ژاپن است. این بانک که اغلب به اختصار نیچیگین (Nichigin) نامیده می شود، مسئول صدور و رسیدگی به کلیه امور امنیتی ارز و خزانه، ایجاد امنیت اقتصادی از طریق سیاست های پولی و ارائه خدمات تسویه حساب می باشد.
ساختار بانک مرکزی ژاپن (BoJ)
بانک مرکزی ژاپن در سال 1882 تأسیس شد و اولین اسکناس خود را در سال 1885 منتشر کرد. BoJ در طول جنگ جهانی دوم برای تنظیم و حفظ اقتصاد ملی در زمان جنگ، سازماندهی مجدد شد. پس از جنگ جهانی دوم، تغییرات متعددی در ساختار BoJ انجام شد.
در حال حاضر، ساختار بانک شامل سه جزء اصلی به شرح زیر می باشد.
1- هیئت سیاست گذاری: بالاترین مرجع تصمیم گیری در بانک ژاپن (BoJ) است و مسئول تنظیم سیاست های ارزی و پولی و نظارت بر عملیات بانک می باشد. در این هیئت، 9 نفر حضور دارند که شامل فرماندار، دو معاون و شش نفر دیگر می شود.
2- مدیران اجرایی: این بازوی اداری بانک ژاپن است که مسئول کمک به فرماندار و معاونان و اطمینان از اجرای روان امورات و مبادلات بانک است. این شامل شش نفر و همچنین کمیته مدیریت و کمیته انطباق می باشد.
3- دفتر مرکزی: 15 دپارتمان از جمله دفتر حسابرسان داخلی، اداره امور پولی، واحد نظام مالی و آزمون بانک و بخش بازارهای مالی، دفتر مرکزی بانک ژاپن را تشکیل می دهند.
بانک ژاپن همچنین دارای تعدادی شعبه و دفتر محلی در سراسر کشور و همچنین چندین دفتر در خارج از کشور می باشد.
جلسه سیاست پولی بانک مرکزی ژاپن (MPM) چیست؟
اگر شما هم در معاملات فارکس، دستی داشته باشید حتما عبارت MPM را در تقویم اقتصادی دیده اید. MPM، جلسه سیاست پولی بانک مرکزی ژاپن است که کمیته هیئت سیاست گذاری که در بخش قبل توضیح دادیم، نرخ بهره و سایر سیاست های پولی را برای ژاپن تعیین می کند. هدف، تصمیم گیری جمعی در مورد سیاست هایی است که باعث ثبات اقتصادی در سراسر ژاپن می شود و با تأثیرگذاری بر هزینه های مصرف کننده به اهداف تورمی بانک مرکزی ژاپن کمک می کند.
جلسه MPM هشت بار در سال برگزار می شود و دو روز طول می کشد. هیئت مدیره در هنگام تصمیم گیری، تحلیل عمیق اقتصادی و شرایط مالی را در نظر می گیرند. این تصمیمات فورا منتشر می شوند تا سیاست شفافیت کامل بانک ژاپن، رعایت شود. همچنین رئیس کل بانک مرکزی طی کنفرانس مطبوعاتی، هرگونه تغییر و تصمیمات سیاست پولی را توضیح می دهد.
تاریخ و ساعت جلسه MPM بانک مرکزی ژاپن
اگر در فارکس، جفت ارزهایی را معامله می کنید که شامل ین ژاپن است بایستی حتما به این تاریخ ها توجه داشته باشید. شما می توانید تاریخ و ساعت جلسات MPM را از این صفحه وبسایت بانک مرکزی ژاپن مشاهده کنید.
جلسه MPM هشت بار در سال برگزار می می شود. بطور کلی هر جلسه MPM شامل 3 گزارش است که بعد از جلسه، به شرح زیر منتشر می شود.
از آنجاییکه ممکن است در تقویم اقتصادی فارکس به این اسامی برخورد کنید بهتر است این اصطلاحات را بخاطر داشته باشید.
گزارش چشم انداز یا Outlook Report، چشم انداز اقتصادی بانک را نشان می دهد. در حالیکه گزارش های Summary of Opinions و MPM Minutes تصمیمات گرفته شده توسط هیئت سیاست را بطور واضح عنوان می کند.
1- گزارش چشم انداز ( Outlook Report)
- چشم انداز بانک از فعالیت های اقتصادی و قیمت ها را نشان می دهد.
- خطرات چشم انداز را ارزیابی می کند.
- دیدگاه بانک در مورد سیاست پولی را تشریح می کند.
- به صورت فصلی، معمولاً در ژانویه، آوریل، جولای و اکتبر منتشر می شود. توجه داشته باشید که جلسه MPM هشت بار در سال برگزار می شود ولی Outlook Report فقط بعد از 4 مورد آن منتشر می شود.
- گزارش ” Bank’s View” بلافاصله پس از MPM مربوطه منتشر می شود، اما متن کامل آن روز کاری بعد منتشر می شود
2- خلاصه نظرات ( Summary of Opinions)
- در ششمین روز کاری پس از MPM گردآوری و منتشر می شود.
- در ساعت 8:50 صبح در روز تعیین شده می باشد.
3- صورتجلسه ام پی ام (MPM Minutes)
- توسط هیئت سیاست گذاری، تایید شده و در سومین روز کاری پس از تایید منتشر می شود.
- در ساعت 8:50 صبح روز تعیین شده، منتشر شد.
نرخ بهره بانک مرکزی ژاپن چیست؟
نرخ بهره بانک مرکزی ژاپن مانند هر بانک های مرکزی دیگر، مکانیزمی است که بوسیله آن با اعمال نرخ های استقراض و وام دهی برای ارزها، تورم را دستکاری می کند.
BoJ به نرخ بهره های منفی خود معروف است. به این معنی که بانک ها برای سپردن پول نزد بانک مرکزی باید پول بپردازند. این سیاست برای اولین بار در ژانویه 2016 اعمال شد. سپس بعد از 17 سال در تاریخ 19 مارچ 2024، نرخ بهره منفی ژاپن به بالای صفر آمد.
نرخ بهره شبانه بانک مرکزی ژاپن
نرخ بهره شبانه بانک مرکزی ژاپن (BoJ overnight call rate) به نرخ های بهره برای معاملات بدون وثیقه گفته می شود که بصورت کال مارکت (Call market) تعیین می شود. اصطلاح کال مارکت به بازاری گفته می شود که نرخ ها بجای اینکه توسط بازیگران بازار اعلام شود توسط بورس تعیین می شود. همچنین معاملات بطور پیوسته انجام نمی شود بلکه در بازه های زمانی مشخص در طی روز، سفارشات بصورت گروهی انجام می شوند.
این نرخ بهره شبانه است که با آن بانک ها در بازار یک شبه به یکدیگر وام می دهند یا قرض می گیرند. این نرخ به عنوان نرخ موتان (Mutan rate) نیز شناخته می شود که مختص معاملات بازارهای ین ژاپن است.
چگونه اطلاعیه های BoJ بر بازارهای مالی تأثیر می گذارند؟
از آنجاییکه تصمیمات نرخ بهره BoJ بر هزینه های مصرف کننده و نرخ استقراض تجاری تأثیر می گذارد، می تواند تأثیر مستقیمی بر اوراق قرضه، سهام، ارزها و سایر اوراق بهادار داشته باشد. بنابراین حرکت بازار ایجاد شده ناشی از این جلسات می تواند فرصت های قابل توجهی را برای تریدرهای نوسانگیر ایجاد کند.
هنگامی که خروجی جلسه همسو با کاهش هزینه ها و کاهش تورم باشد (مانند افزایش نرخ بهره)، باعث می شود ارزش سهام، اوراق قرضه، شاخص ها و سایر اوراق بهادار نزول کند. اما می تواند ارزش ین را افزایش دهد.
در مقابل، سیاستهایی که با هدف افزایش تورم و هزینهها انجام شود (مانند کاهش نرخ بهره)، باعث کاهش ارزش ین و افزایش قیمت سایر طبقات دارایی میشود.
اکثر معاملهگران، جفتهای فارکس ین مانند USD/JPY، EUR/JPY و GBP/JPY، شاخص سهام Nikkei 225 و همچنین شرکتهای بزرگ ژاپنی مانند تویوتا، سافتبانک، سونی و میتسوبیشی را زیر نظر خواهند داشت.