GDP چیست؟
GDP مخفف کلمات Gross Domestic Product به معنی تولید ناخالص داخلی است. GDP نشاندهنده کل ارزش پولی کالاها و خدمات تولید شده در مدت زمان مشخص در یک کشور می باشد.
به بیان دیگر، تولید ناخاص داخلی (GDP)، کارایی اقتصاد یک کشور را اندازه گیری می کند. بطور کلی این یک نشانگر برای سنجش رشد و سطح سلامت اقتصاد می باشد.
نحوه محاسبه تولید ناخالص داخلی (GDP)
همین که شما یک تعریف کلی از تولید ناخالص داخلی را در ذهن داشته باشید می توانید از آن در معاملات فارکس استفاده کنید.
با این حال، درک نحوه محاسبه GDP شما را به سمت حرفه ای شدن پیش می برد و قدرت تحلیل شما را افزایش می دهد.
تولید ناخالص داخلی از طریق فرمول زیر محاسبه می شود.
C + I + G + (X-M)
در این فرمول:
C: مصرف
I: سرمایه گذاری
G: مخارج دولت
(X-M): صادرات منهای واردات
با محاسبه GDP یک کشور می توانیم عملکرد اقتصاد آن کشور یا منطقه را در دو دوره مختلف مقایسه کنیم. برای مثال ممکن است تولید ناخالص داخلی یک کشور در این سال 2% نسبت به سال قبل رشد داشته باشد.
روش های اندازه گیری تولید ناخالص داخلی (GDP) یک کشور
بطور کلی تولید ناخالص داخلی به 2 طریق بیان می شود:
· تولید ناخالص داخلی اسمی (Nominal GDP)
· تولید ناخالص داخلی واقعی (Real GDP)
1- تولید ناخالص داخلی اسمی (Nominal GDP)
در این اندازه گیری، ارزش کالاها و خدمات به نرخ جاری بازار محاسبه می شوند. این شامل همه تغییرات قیمت در سال جاری مانند تورم مثبت و منفی می شود.
سه رویکرد محاسبه GDP
رویکرد مخارج:
در این روش، ارزش تمامی کالاها و خدمات تولید شده در طی یک سال به قیمت جاری محاسبه می شوند. این مخارج شامل مخارج مصرف، مخارج سرمایه گذاری، مخارج دولت و خالص صادرات می باشد. فرمول محاسبه GDP که در بالا آورده ایم این روش محاسبه را نشان می دهد.
رویکرد تولید:
در این رویکرد، کل مصرف میانی را از تولید نهایی برآورد شده کسر می کنند. این شامل مواد اولیه، خدمات و تدارکات می باشد.
رویکرد درآمد:
در این روش برای بدست آوردن GDP اسمی، مجموع درآمد تمامی شرکت ها و خانوارها در طول یک سال در نظر گرفته می شود.
این درآمدها شامل دستمزد، سودها، اجاره ها و درآمد بهره می باشد.
2- تولید ناخالص داخلی واقعی (Real GDP)
GDP واقعی بر اساس قیمت های سال پایه محاسبه و بیان می شود. GDP واقعی، تغییرات قیمت ناشی از تورم را در نظر می گیرد.
زمان انتشار گزارش GDP
گزارش GDP یکی از نشانگرهای اقتصاد کلان است که برای اندازه گیری عملکرد اقتصاد یک کشور بکار می رود. در بازار فارکس، گزارشات بسیاری از GDP منتشر می شود که تولید ناخالص داخلی را برای بازه های مختلف بیان می کند.
معمول ترین گزارش های GDP به شرح زیر می باشند:
· GDP ماه به ماه: در این گزارش، عملکرد تولید ناخالص داخلی هر ماه با ماه قبل مقایسه می شود. این گزارش در تقویم اقتصادی بصورت GDP m/m نشان داده می شود.
· GPD فصل به فصل: در این نوع گزارش، عملکرد GDP هر سه ماه یکبار اندازه گیری می شود. این گزارش در تقویم اقتصادی بصورت GDP q/q نشان داده می شود.
· GDP سال به سال: این گزارش، عملکرد GDP هر سال را با سال قبل آن مقایسه می کند. این گزارش در تقویم اقتصادی بصورت GDP y/y نشان داده می شود.
اگر گزارش GDP ماهیانه باشد، اغلب در هفته اول ماه بعد اعلام می شود.
گزارشات فصلی تولید ناخالص داخلی نیز در پایان هر فصل منتشر می شود. گزارش GDP بصورت فصلی، معمول ترین نوع گزارش دهی این نشانگر اقتصادی می باشد. گزارشات سه ماهه GDP معمولا 3 بار مورد بازبینی قرار می گیرند.
1- تخمین اولیه GDP فصلی
2- دومین تخمین GDP فصلی
3- سومین برآورد GDP فصلی
معمولا تفاوت چشمگیری بین اولین و دومین برآورد GDP وجود دارد. زیرا دومین برآورد بر اساس اطلاعات بیشتری تهیه می شود. برآورد سوم به ندرت مورد تجدید نظر قرار می گیرد. زیرا معمولا انحرافات از GDP واقعی قابل توجه نیست.
همچنین زمانیکه برآورد سوم GDP منتشر می شود، بازار فارکس به خوبی، سلامت آن اقتصاد را اندازه گیری کرده است.
مهمترین گزارشات GDP برای بازار فارکس
· گزارشات سه ماهه ایالات متحده آمریکا، استرالیا و نیوزلند تاثیر زیادی بر روی ارز این کشورها می گذارد.
· کانادا داده های GDP را هم بصورت ماهانه و هم فصلی و سالیانه گزارش می کند.
· منطقه یورو داده های GDP را بصورت فصلی منتشر می کند. این گزارش همچنین شامل یک برآورد سریع از GDP است که همانند برآورد اولیه و ثانویه در گزارش سه ماهه GDP می باشد.
تاثیر گزاش GDP بر بازار فارکس
گزارش تولید ناخالص داخلی (گزارش GDP) یکی از اطلاعات مهم در بازار فارکس است. این بدان معنی است که این گزارش تاثیر زیادی بر بازار فارکس می گذارد.
بازار پول در زمان انتشار GDP معمولا نوسان زیادی را تجربه می کند. اینکه بازار چقدر با این گزارش تحریک شود بستگی به اختلاف بین پیش بینی ها و نتایج واقعی GDP دارد.
تاثیر گزارش GDP بر یک ارز یا جفت ارز به فاکتورهای زیادی بستگی دارد. بنابراین نبایستی انتظار داشته باشید که همیشه بازار در هنگام گزارش GDP یک رفتار مشابه داشته باشد. خواه می خواهد GDP بهتر از پیش بینی ها باشد یا عملکرد ضعیت تری نسبت به برآوردرها گزارش شده باشد.
اولین فاکتوری که بایستی در هنگام معامله با گزارش GDP در نظر داشته باشید این است که آیا در حال حاضر، قیمتها در حال صعود هستند یا نزول می کنند.
در اغلب موارد، جزئیات گزارش GDP مانند تولید، ساخت و ساز و خدمات (PMI) در نمای کلی GDP منعکس می شوند. در نهایت، اینکه بازار فارکس چگونه به انتشار داده های GDP واکنش نشان می دهد به این بستگی دارد که رقم واقعی چقدر از پیش بینی ها انحراف داشته است.
علاوه براین، گزارش GDP گاهی اوقات تا حد زیادی به فصل گزارش دهی بستگی دارد. برای مثال، اولین فصل در ایالات متحده معمولا ضعیف ترین گزارش GDP را دارد. اما گزارش های فصول دوم و سوم، بهترین عملکرد تولید ناخالص داخلی را نشان می دهد. یکی از علت های ضعف عملکرد تولید در فصل اول سال میلادی، آب و هوای سخت زمستان است.
چگونه بر اساس گزارش GDP در بازار فارکس معامله کنیم؟
همانطور که در بخش قبل اشاره کردیم، ممکن است بازار در هنگام انتشار گزارش GDP همیشه واکنش مشابهی نشان ندهد. با این حال یک قاعده کلی وجود دارد.
زمانیکه تولید ناخالص داخلی یک کشور بهتر از پیش بینی ها باشد بعنوان یک سیگنال مثبت برای سلامت اقتصاد آن کشور است. در این حالت معامله گران فارکس بر روی آن ارز سرمایه گذاری می کنند.
این همچنین علامتی است که به ما می گوید احتمالا نرخ بهره برای آن ارز در آینده نزدیک افزیش خواهد یافت. بنابراین ارزش آن ارز افزایش می یابد.
بنابراین شما و سایر تریدرهای فارکس بایستی به دنبال فرصت خرید آن ارز در بازار باشید.
بالعکس اگر گزارش GDP ضعیف تر از پیش بینی ها باشد شما نیز در جستجوی موقعیت فروش برای آن ارز خواهید بود.
البته در نظر داشته باشید که منظور از خرید یا فروش، خرید و فروش ارز مذکور است.
برای مثال فرض کنید با توجه به پیش بینی ها انتظار می رود که GDP ایالات متحده آمریکا برای امسال 1.5% رشد داشته باشد. با این حال رقم واقعی، رشد 3.5% را نشان می دهد. این یعنی رقم واقعی 2% بهتر از پیش بینی ها بوده است.
در این حالت، دلار آمریکا با ارزش می شود و ممکن است جفت ارز یورو/دلار نزول کرده و جفت ارز دلار/ین صعود کند. بنابراین بایستی در نمودار EUR/USD به دنبال فرصت فروش و در جفت ارز USD/JPY در جستجوی معامله خرید باشید.
مثالی از معامله بر اساس گزارش GDP در فارکس
برآورد GDP ایالات متحده آمریکا در سال 2015 – فصل چهارم – دومین تخمین
· گزارش GDP آمریکا برای چهارمین فصل از سال 2015 در تاریخ 2016/02/26 منتشر شد.
· این دومین نسخه از گزارش فصل چهارم بوده است.
· اولین برآورد GDP بیانگر 0.70% رشد بوده است.
· دومین برآورد در حدود 0.40% رشد بوده است.
· داده های واقعی گزارش GDP برابر با 1% بوده که از پیش بینی ها بالاتر می باشد.
نمودار جفت ارز EUR/USD بعد از انتشار گزارش GDP
همانطور که در نمودار بالا مشاهده می کنید در پی گزارش مثبت تولید ناخالص داخلی آمریکا، دلار آمریکا با ارزش شده است. بنابراین بازار یک نزول شدید را در نمودار یورو دلار شاهد بوده است.
با این حال در نظر داشته باشید که نبایستی صرفا بر اساس گزارش GDP معامله کنید. بلکه بهتر است این گزارش را در کنار سایر فاکتورهای بنیادی و تکنیکالی بررسی کنید.