یک کیف پول دیجیتال یک انبار مجازی است که می توانید ارزهای دیجیتال را در آن نگهداری کنید. این کیف امکال انتقال و دریافت این نوع ارزها را به شما می دهد. از آنجا که بلاکچین یک سیستم پیچیده است انتخاب یک کیف پول مناسب نیاز به تحقیق دارد. این بسیار مهم است که کیف پول شما از نظر عملکرد، امنیت و راحتی استفاده، مناسب باشد.
در زیر انواع کیف پول ها یا والت های ارز دیجیتال را برای شما شرح خواهیم داد تا بتوانید کیف مناسب برای ارزهای خود مانند بیت کوین، اتریوم، ریپل و دیگر ارزها بیابید.
انواع کیف ها
به طور کلی پنج نوع کیف برای ارزهای دیجیتال وجود دارد.
1-آنلاین 2-موبایلی 3-دسکتاپ 4-سخت افزاری 5-کاغذی
1-کیف پول آنلاین (Online Wallet): این نوع کیف پول با اتصال به اینترنت قابل دسترسی است. شما بایستی یک حساب در وبسایت ارائه دهنده کیف آنلاین ایجاد کنید. کیف پول های آنلاین، ساده و راحت هستند. اما آنها مستعد برای سرقت و نیازمند ابزارهای حفاظتی و امنیتی بیشتر هستند. علاوه بر این شما باید سابقه سرویس دهنده های مختلف کیف پول های آنلاین را بررسی کنید. زیرا کاربران برخی از آنها تجربه های ناگوار بسیاری داشته اند و دارایی های آنها توسط کلاهبرداران و هکرها به سرقت رفته است.
2-کیف پول موبایلی (Mobile Wallet): یک کیف پول موبایلی یک اپلیکیشن تلفن همراه است. آنها ابزارهای بسیار سودمندی هستند بطوری که در برخی فروشگاه های فیزیکی نیز می توان توسط این نوع کیف خرید کرد. تنها کاری که شما باید انجام بدهید نصب اپلیکیشن و باز کردن حساب است. بطور کلی کیف پول های موبایلی از کیف پول های آنلاین امن تر هستند. اما استفاده از این نوع کیف پول نیز ریسک های خود را دارد. ممکن است تلفن همراه شما گم شده یا بشکند. همچنین احتمال برملا شدن رمز موبایل شما وجود دارد. در این موارد احتمال از دست دادن دارایی های خود را دارید.
3-کیف پول دسکتاپ (Desktop Wallet): کیف پول دسکتاپی از کیف پول های محبوب بین خریداران ارز دیجیتال می باشد. این نوع کیف پول از کیف پول آنلاین امنیت بیشتری دارد. مانند کیف پول موبایلی این نوع کیف پول نرم افزاری است که دانلود و بر روی کامپیوتر یا لپتاب شما نصب می شود و از طریق همان سیستم کامپیوتری که نرم افزار نصب شده، قابل دسترسی است. بدین ترتیب مشکلات و ریسک های کیف پول موبایلی را دارد. بنابراین در مواقعی که سیستم شما ویروسی یا هک شود و یا آسیب فیزیکی ببیند احتمال دارد که تمام وجوه دیجیتالی خود را از دست بدهید.
4-کیف پول سخت افزاری (Hardware wallet): کیف پول های سخت افزاری کلیدهای خصوصی کاربر را بر روی یک سخت افزار که معمولا یک درایو USB هستند ذخیره می کنند. آنها قادرند تراکنش های آنلاین را ایجاد کنند. گرچه بسیاری از اوقات، این کیف ها آفلاین هستند و این یکی از نقاط قوت آنهاست. کیف پول های سخت افزاری سازگار با انواع نرم افزارهای تحت وب ساخته می شوند. همچنین استفاده از یک ذخیره پول سخت افزاری راحت است. زیرا با اتصال آنها به یک سیستم رایانه ای دارای اینترنت و احراز هویت شما توسط دستگاه می توانید ارزهای دیجیتال را ارسال و دریافت کنید. کیف پول سخت افزاری یکی از امن ترین ابزارها برای نگهداری ارزهای دیجیتال شماست. اما درنظر داشته باشید که این گزینه گران ترین ابزار برای نگهداری ارزها هستند. بنابراین اگر حجم ارزهای دیجیتال شما زیاد است می تواند گزینه مناسبی باشد.
5-کیف پول کاغذی (Paper Wallet): کیف پول های کاغذی یک کیف امن برای نگهداری ارزهای دیجیتال است. یک کیف پول کاغذی یک کپی از کلیدهای عمومی و خصوصی شماست که می تواند به شکل یک کاغذ پرینت شده باشد. شما می توانید با اشتراک گذاشتن کلید عمومی خود، ارز دریافت و با استفاده از کلید خصوصی ارز ارسال کنید. برای این کار می توانید کلید خصوصی و عمومی خود را بصورت دستی وارد کنید که کار سختی خواهد بود. یا اینکه با اسکن کد آر کیو(RQ) روی کیف پول کاغذی این کار را انجام دهید. اگر به هر عنوان کیف پول کاغذی شما گم شود، از بین برود و یا به دست شخص دیگری بیفتد تمام دارایی خود را ازدست می دهید.
امنیت کیف پول های دیجیتال
زمانیکه از کیف پول ارز دیجیتال صحبت می کنیم مهم است که به جنبه های مختلف آن توجه کنیم.
کیف گرم یا سرد: تفاوت بین کیف پول های سرد و گرم در اتصال آنها به اینترنت است. کیف های گرم اشاره به آنهایی دارد که به اینترنت متصل می شوند که شامل کیف های تحت وب، موبایلی و دسکتاپ می باشند. کیف پول های سرد آنهایی هستند که برای کارکردشان به اینترنت نیاز ندارند مانند کیف پول های سخت افزاری و کاغذی. زمانی که ارز دیجیتال شما در یک کیف پول سرد ذخیره شده بدین معنی است که دارایی شما در یک محل آفلاین قرار گرفته است. با این حال شما نباید تمام دارایی خود را در یک کیف پول گرم یا در یک کیف پول سرد قرار دهید. بلکه می بایستی با یک تخصیص مناسب، میزان دارایی که فکر می کنید دائما برای مبادله و پرداخت نیاز دارید در کیف گرم و دارایی هایی که قصد نگهداری بلندمدت آنها را دارید در کیف پول سرد ذخیره کنید.
حفظ هویت: گرچه اغلب کیف پول ها به هویت واقعی شما متصل نیستند اما از نظر تئوری امکان ردیابی شما از طریق آدرس کیف پول تان وجود دارد. به طور کلی در سیستم های بر پایه بلاکچین امکان مهندسی معکوس برای شناسایی شما وجود دارد. البته این کار ساده ای نیست و تخصص و تجربه زیادی را می طلبد.
سطح امنیت بستگی به کیف پول دارد: تمامی کیف پول ها ساخته شده اند تا امن باشند. اما روش هایی که جهت ایجاد امنیت استفاده شده اند بسیار متفاوت اند. ابزارهای امنیت اولیه، نام کاربری و رمز عبور هستند. اما در صورت امکان شما بایستی احراز هویت دو بخشی را فعال کنید. علاوه بر این شما باید موارد زیر را رعایت کنید:
- به طور دوره ای نرم افزار خود را آپدیت کنید: معمولا آپدیت ها آخرین ابزارهای امنیتی را بر روی نرم افزار پیاده می کنند.
- از کیف پول خود بک آپ یا نسخه پشتیبان بگیرید: ایجاد چندین کپی از نرم افزار کیف پول از بدترین سناریو یعنی از دست دادن کل دارایی بدلیل خرابی سخت افزار یا نرم افزار جلوگیری می کند. توجه داشته باشید که نسخه های پشتیبان خود را در فضای اینترنت ذخیره نکنید. حتی اگر فایلی را بر روی سیستمی ذخیره می کنید که به اینترنت متصل اند رمزگذاری کنید.
- سعی کنید دارایی های خود را در یک صرافی یا کارگزاری قرار ندهید: گرچه نگهداری ارز در کارگزاری ها راحت است اما در تاریخچه کوتاه بیت کوین نمونه های بسیاری از کارگزاری ها بوده اند که بسته شده یا هک شده اند و یا برای همیشه ناپدید شده اند و هیچگاه دیگر نامی از آنها نیامده است. برخلاف بانک های معمولی اکثر کارگزاری های ارز دیجیتال به صورت قانونی برای جبران خسارت مشتریانشان تعهدی ندارند. بنابراین انتخاب یک کارگزار بسیار خوشنام اهمیت ویژه ای دارد.
- برای دسترسی به کیف پول آنلاین از یک مرورگر متفاوت استفاده کنید: استفاده از بدافزار مرورگر یک حقه قدیمی برای دسترسی به کیف پول آنلاین است. تخصیص یک مرورگر بخصوص و تمیز بدون هیچ افزونه ای احتمال به سرقت رفتن دارایی های شما را کاهش می دهد.
- کلیدهای خود را در یک محل امن نگهداری کنید: به یاد داشته باشید که اگر کلید خصوصی کیف پول تان را گم کنید دارایی های خود را برای همیشه از دست خواهید داد.
کدام کیف پول ارز دیجیتال بهتر است؟
اینکه کدام کیف بهتر است بستگی به شرایط هر شخص دارد. موارد بسیاری بر انتخاب کیف پول مناسب اثر می گذارند. در انتحاب کیف باید به موارد زیر توجه کرد:
کدام ارز دیجیتال را معامله می کنید؟ سبد ارزی شما چقدر متنوع است؟
آیا دید سرمایه گذاری شما بلند مدت است یا یک معامله گر کوتاه مدت هستید؟
چقدر ابزار و سخت افزارهای شما امن هستند؟
هزینه های استفاده از هر کیف پول چقدر است؟
کیف پول مد نظرتان چقدر قابل حمل و در دسترس است؟
آیا کیف پول شما امکان فروش یا استفاده سریع از ارزها را به شما می دهد؟
این ها سوالاتی هستند که اگر درهنگام انتخاب کیف پول از خود بپرسید می توانید راحت تر تصمیم بگیرید.
کیف پول های تک ارزی
کیف پول رسمی هر ارز همیشه یک گزینه مناسب برای نگهداری ارز مورد نظر است. در زیر تعدادی از کیف پول های رسمی ارز های اصلی قید شده است. در این کیف ها تنها یک ارز مشخص قابل نگهداری است.
بیت کوین: Bitcoin Core Wallet، Mycelium، Electrum
اتریوم: Ethereum Wallet، (کیف کاغذی)MyEtherWallet
لایت کوین: Litecoin-QT
دش: Dash Core
نئو: Neon Wallet
معمولا کیف پول های رسمی را به راحتی می توان در وبسایت شرکت ها یافت.
کیف های چند ارزی (کیف های نرم افزاری)
در زیر چندین کیف پول آنلاین که می توانید ارزهای مختلف را درآن نگهداری کنید شرح داده شده است.
Jaxx Wallet: یک کیف پول نرم افزاری بهینه شده که هم اپلیکیشن موبایل و هم اپلیکیشن دسکتاپ ارائه می دهد. شما می توانید از این کیف برای نگهداری بیت کوین، بیت کوین کش، اتریوم، اتریوم کلاسیک، لایت کوین، دش، زد کوین و تعداد زیادی از ارزهای دیجیتال دیگر استفاده کنید.
Coinomi: این کیف پول 64 نوع ارز را پشتیبانی می کند و یکی از بهترین کیف پول های موبایلی می باشد. نقطه ضعف این کیف پول این است که در حال حاضر تنها بر روی سیستم عامل اندروید کار می کند.
Exodus: یک کیف پول دسکتاپی قوی که به شما امکان نگهداری و انتقال ارزهای زیادی را می دهد. از جمله این ارزها می توان به بیت کوین، بیت کوین کش، اتریوم، اتریوم کلاسیک، لایت کوین، اومیسگو، کیو تام، دش، بت، آراگورن و تعداد بسیاری ارزهای دیگر اشاره کرد.
کیف های سخت افزاری
گرچه کیف های سخت افزاری گران هسنتد اما بعنوان امن ترین کیف ها می توان از آنها استفاده کرد. در زیر تعدادی از کیف های سخت افزاری محبوب شرح داده شده است.
KeepKey: این کیف از بیت کوین، اتریوم و تعداد دیگری از ارزهای اصلی پشتیبانی می کند.
Ledger Blue: این کیف از بیت کوین، اتریوم و تعداد دیگری از ارزهای اصلی پشتیبانی می کند.
Trezor: این کیف از بیت کوین، لایت کوین، دش، زد کش، بیت کوین کش، اتریوم، اتریوم کلاسیک و دیگر توکن های ERC-20 پشتیبانی می کند.
Digital Bitbox: این کیف از بیت کوین، اتریوم، اتریوم کلاسیک و دیگر توکن های ERC-20 پشتیبانی می کند.
قدم بعدی ———> استخراج ارز دیجیتال