همانگونه که می دانید اعداد فیبوناچی، یک سری از اعداد هستند که هر عدد با عدد قبلی خود جمع می شود و نسبتهای تکراری و مشخصی را ایجاد می کند. سپس تحلیلگران تکنیکال از این نسبتها به طرق مختلف استفاده می کنند. در ادامه مطلب تعدادی از ابزارهای فیبوناچی که معمولا در اکثر نرم افزارهای تحلیل تکنیکال موجود می باشد را شرح خواهیم داد.
فیبوناچی زمانی (Fibonacci Time Zones )
فیبوناچی زمانی، اندیکاتوری است که توسط تحلیلگران تکنیکال به منظور شناسایی زمانهایی در آینده که احتمال تغییر روند وجود دارد مورد استفاده قرار می گیرد. فیبوناچی زمانی یکسری خطوط عمودی است که بر روی نمودار قیمت رسم می شود. فاصله هر خط عمودی برابر با سری اعداد فیبوناچی شامل، 0، 1، 2، 3، 5، 8 و الی آخر می باشد.
فرض بر این است که سیگنال تغییر روند یا ادامه دار بودن روند بر روی این خط و یا در محدوده این خط اتفاق می افتد. زمانیکه معامله گر، یک موقعیت را بعنوان شروع روی نمودار مشخص می کند چندین خطوط عمودی بر روی نمودار رسم می شود که این خطوط، تعداد روزهای آتی متناظر با سری اعداد فیبوناچی می باشند. در نمودار زیر، فیبوناچی زمانی رسم شده است.

فیبوناچی زمانی تنها اندیکاتوری است که مستقل از قیمت محاسبه می شود. در حالیکه تمام اندیکاتورهای دیگر تحلیل تکنیکال، رفتار قیمت را بر روی محور زمان نشان می دهند.
معمولا برای رسم فیبوناچی زمانی جدید، ابتدا یک حرکت اصلی بازار را می یابند. در نمودار بالا معامله گر 1 فوریه را (جایی که سهام در قیمت 62.8 در حال معامله است) بعنوان نقطه شروع جهت رسم فیبوناچی زمانی در نظر گرفته است. روند صعودی نمودار برای چندین روز بعد ادامه داشته است. خط زمانی بعدی بر روی 10 فوریه رسم شده است که نشانه ای از تغییر روند در نمودار دیده می شود.
پس از روند صعودی، قیمت سهام در محدوده 65 دلار در نوسان بوده تا اینکه خط زمانی سوم در 22 فوریه بر روی نمودار ظاهر شده است. به وضوح قابل مشاهده است که پس از آن، قیمت وارد روند نزولی شده است. قیمت سهام پس از این فیبوناچی زمانی طی شش روز از 65 دلار به 63.2 دلار نزول کرده است. فیبوناچی زمانی چهارم در 3 مارچ بر روی نمودار ظاهر شده که سیگنال خاصی ارائه نداده است. اما در روز بعد سیگنالی از احتمال ادامه دار بودن روند نزولی صادر شده است.
فیبوناچی بادبزن (Fibonacci Fans)
فیبوناچی بادبزن سه خط روند است که مانند سطوح بازگشتی فیبوناچی عمل می کند. این ابزار جهت سنجش سرعت حرکت روند(نزولی و صعودی) مورد استفاده قرار می گیرد. فیبوناچی بادبزن با رسم یک خط که معمولا یک قله و یک کف قیمتی در بازه زمانی مورد نظر ایجاد می شود. سپس این دو نقطه (نقاطی که با آن فیبوناچی بادبزن رسم شده) را با استفاده از نسبتهای فیبوناچی اصلی به سه قسمت (38%، 50%، 62%) تقسیم می شود. نمودار زیر قیمت سهام یک شرکت را نشان می دهد که فیبوناچی بادبزن بر روی آن رسم شده است.

در فیبوناچی بادبزن فرض بر این است که نمودار درحین ادامه روند، بخشی از حرکت قبلی خود را باز می گردد و همین طور که زمان می گذرد احتمال بازگشت بیشتر قیمت، کاهش می یابد.
در یک روند صعودی اگر قیمت تا زیر یک خط روند فیبوناچی بادبزن ادامه یابد انتظار می رود که این ریزش تا خط فیبوناچی بعدی ادامه داشته باشد. در نمودار بالا قیمتها به زیر 62% و سپس به کمتر از 50% نزول کرده اند. این یک سیگنال واضح از نزول بیشتر قیمتهاست و همانطور که در نمودار دیده می شود تا 38% و 28% نیز نزول کرد است.
به همین ترتیب در یک روند نزولی انتظار می رود قیمت پس از رشد و برخورد به یک خط روند فیبوناچی بادبزن، دوباره نزولی شود. اگر یک خط فیبوناچی شکسته شود، احتمالا نمودار تا خط بعدی ادامه خواهد داشت. در واقع این خطوط در روندهای صعودی بعنوان حمایت و در روندهای نزولی بعنوان مقاومت عمل می کنند.
فیبوناچی کمانی (Fibonacci Arcs)
فیبوناچی کمانی، خطوطی حلالی هستند که بر پایه فیبوناچی بازگشتی عمل می کنند. با رسم این خطوط در نمودار قیمتها سطوح بالقوه حمایت و مقاومت پیشبینی می شود. فیبوناچی کمانی با رسم یک خط ایجاد می شود. این خط از یک کف قیمتی تا یک سقف قیمتی در بازه مورد نظر رسم می شود. سپس 3 خط قوسی که نسبتهای اصلی فیبوناچی شامل 38%، 50% و 62% می باشند بر روی نمودار ظاهر می شوند. در زیر نمودار سهام یک شرکت را مشاهده می کنید که فیبوناچی کمانی بر روی آن رسم شده است.

در فیبوناچی کمانی فرض بر این است زمانیکه قیمت از این سطوح عبور می کند تصمیمات خرید و فروش می تواند اتخاذ شود. در نمودار بالا، قیمت توانسته است سطوح 38%، 50% و 62% را بشکند. پس از هر شکست، قیمت سهام نزول بیشتری داشته و انتظار بر این بوده تا روند نزولی برای روزهای دیگر نیز ادامه داشته باشد.