شاخص PPI چیست؟
PPI مخفف Producer Price Index به معنی شاخص قیمت تولیدکننده می باشد. PPI یک شاخص اقتصادی است که تغییرات قیمت تولیدکنندگان داخل یک کشور که بعنوان قیمت عمده فروشی در نظر گرفته می شود، اندازهگیری میکند.
این شاخص به اندازه گیری فشارهای تورمی در اقتصاد کمک می کند و بینشی در مورد سلامت صنایع مختلف ارائه می دهد.
شاخص PPI به اندازه شاخص CPI (شاخص قیمت مصرف کننده) به طور گسترده مورد استفاده قرار نمی گیرد. اما همچنان به عنوان یک شاخص خوب برای تورم در نظر گرفته می شود.
این شاخص نشان دهنده تغییر در هزینه های تولید کنندگان مانند هزینه مواد اولیه می باشد.
PPI که قبلاً به عنوان “شاخص قیمت عمده فروشی” شناخته می شد، سبدی از شاخص های مختلف است که طیف گسترده ای از صنایع تولید داخل را تحت تأثیر قرار می دهد.
هر ماه تقریباً 100 هزار قیمت از 30 هزار شرکت تولیدی جمع آوری می شود.
شاخص PPI در تشخیص تورم به اندازه CPI قوی نیست. اما به دلیل اینکه شامل کالاهای در حال تولید می شود، اغلب یک پیش بینی از آمار CPI در آینده است.
انواع شاخص های PPI
این گزارش از طریق یک نظرسنجی که از تعداد زیادی عمده فروشی که بهطور تصادفی انتخاب شدهاند ایجاد می شود.
در صورت امکان، قیمت های واقعی معاملات محصولات در تهیه گزارش استفاده می شود.
این گزارش، قیمت ها را بصورت درصدی و با توجه به سطح تولید ثابت، بیان می کند.
در این گزارش همچنین تغییرات شاخص از ماه به ماه و تغییر شاخص نسبت به سال قبل بیان می شود.
ارقام PPI و CPI ممکن است برای یک دوره مشابه با یکدیگر متفاوت باشند. زیرا تولیدکنندگان هم کالاهای مصرفی و هم کالاهای واسطه ای را در مراحل مختلف به سایر مشاغل می فروشند.
حتی برای کالاهای نهایی، قیمتی که تولیدکنندگان دریافت می کنند با قیمتی که خریداران نهایی می پردازند، اغلب متفاوت است. زیرا قیمتی که خریداران می پردازند شامل مالیات، یارانه و هزینه های توزیع می شود.
شاخص PPI قیمتهای فروش فعلی مربوط به یک سبد کالا و خدمات را با قیمت آنها در یک دوره پایه محاسبه می کند.
سه نوع اصلی PPI وجود دارد:
1- شاخص کالا (Commodity Index): تغییرات قیمت را در سطح کالا مانند مواد اولیه و کالاهای واسطه ای اندازه گیری می کند.
2- شاخص صنعت (Industry Index): تغییرات قیمت در صنایع خاص را ردیابی می کند و امکان تجزیه و تحلیل دقیق روندهای یک صنعت را فراهم می کند.
3- شاخص مرحله پردازش (Stage of Processing Index): تغییرات قیمت را در مراحل مختلف تولید نشان میدهد و بینشی از فشارهای تورمی در نقاط مختلف زنجیره تامین را ارائه میکند.
شاخصهای مبتنی بر صنعت و کالا بسیار گسترده هستند و هنگام جستجوی دادهها در مورد یک دارایی خاص، سطح بالایی از خصوصیات آن را ارائه می دهند.
چرا شاخص PPI مهم است؟
شاخص PPI یا شاخص قیمت تولید کننده به دلایل زیر مهم است:
1- شاخص تورم: PPI شاخص اصلی تورم قیمت مصرف کننده است. افزایش قیمتهای تولیدکننده اغلب به هزینههای بالاتر برای مصرفکنندگان تبدیل میشود. همچنین افت قیمت نشاندهنده کاهش فشارهای تورمی است.
2- برنامه ریزی کسب و کار: کسب و کارها از داده های PPI برای تنظیم استراتژی های قیمت گذاری، مدیریت هزینه ها و پیش بینی تقاضای آینده برای کالاها و خدمات خود استفاده می کنند.
3- تحلیل اقتصادی: سیاست گذاران و سرمایه گذاران، روندهای شاخص PPI را برای ارزیابی سلامت کلی اقتصاد، شناسایی ریسک های تورمی بالقوه و تصمیم گیری آگاهانه در مورد سیاست های پولی و همچنین استراتژی های سرمایه گذاری، تجزیه و تحلیل می کنند.
معامله گران عمدتا از PPI به عنوان شاخص تورم قیمت، استفاده می کنند. اگر چه شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) با عملکرد مشابه به عنوان معیار مفیدتری برای تورم فعلی در نظر گرفته می شود، اما گنجاندن کالاهای در حال تولید توسط PPI آن را به یک شاخص بالقوه پیشرو برای تورم آتی در صنایع خاص، تبدیل کرده است.
یکی از اشکالات کلیدی PPI این است که تمام دادههای مربوط به کالاهای وارداتی را حذف میکند و تشخیص تأثیر بازار یک کشور بر کشور دیگر را با توجه به قیمت ارز، دشوار میکند.
شاخص PPI توسط چه نهادی منتشر می شود؟
در ایالات متحده، PPI توسط “دفتر آمار کار (BLS)” که بخشی از وزارت کار است، منتشر می شود.
در کشورهای دیگر، آژانسها یا سازمانهای آماری مشابه، مسئول گردآوری و انتشار دادههای PPI هستند.
زمان انتشار شاخص PPI چه موقع است؟
گزارش PPI در هفته دوم هر ماه منتشر می شود که داده های ماه قبل را نشان می دهد.
برای مثال، گزارش ژوئن شامل دادههای مربوط به ماه می است.
دادههای PPI معمولاً ماهانه منتشر میشوند و برخی کشورها گزارشهای فصلی یا سالانه را نیز منتشر میکنند.
داده ها در وب سایت BLS (www.bls.gov/ppi/) و از طریق رسانه های مالی مختلف و تقویم های اقتصادی در دسترس هستند.
چگونه شاخص PPI را تفسیر کنیم؟
هنگامی که گزارش PPI منتشر می شود، در نظر گرفتن شرایط فعلی بازار و شرایط کلی اقتصاد، ضروری است.
PPI یک شاخص مهم تورم است. زیرا منعکس کننده تغییرات در هزینه های تولید می باشد که ممکن است در نهایت به مصرف کنندگان منتقل شود.
در اینجا چند فاکتور برای تفسیر گزارش PPI وجود دارد:
1- انتظارات بازار: قبل از انتشار گزارش، تحلیلگران و اقتصاددانان معمولا پیش بینی های خود را ارائه می کنند. اگر اعداد واقعی PPI به میزان قابل توجهی از انتظارات بازار انحراف باشته باشد، میتواند واکنش بازار مانند نوسانات در قیمت سهام، بازده اوراق قرضه و نرخ ارز را ایجاد کند.
2- روند تورم: دادههای PPI فعلی را با ماهها یا سالهای گذشته مقایسه کنید تا روند غالب تورم در سطح تولیدکننده را درک کنید. اگر این گزارش افزایش مداوم PPI را نشان دهد، می تواند نشان دهنده فشارهای تورمی فزاینده در مرحله تولید باشد که ممکن است در نهایت به مصرف کنندگان منتقل شود.
3- Core PPI :Core PPI اقلام ناپایدار مانند قیمت مواد غذایی و انرژی را حذف می کند و در عوض بر قیمت کالاها و خدمات دیگر تمرکز می کند. این نوع PPI به عنوان یک شاخص پایدارتر از روندهای اساسی تورم در نظر گرفته می شود. Core PPI را با PPI کلی مقایسه کنید تا مشخص شود آیا عوامل خاصی مانند تغییرات در قیمت کالاها باعث افزایش نرخ تورم می شوند یا خیر.
4- ارتباط با CPI: گزارش PPI را در ارتباط با شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) تجزیه و تحلیل کنید. اگر هر دو PPI و CPI روندهای مشابهی را نشان دهند، می تواند نشان دهنده این باشد که فشارهای تورمی در سطح تولیدکننده به مصرف کنندگان منتقل شده است.
5- عوامل اقتصادی: گزارش PPI را در چارچوب سایر شاخص ها و عوامل اقتصادی مانند بیکاری، رشد تولید ناخالص داخلی و سیاست های مالی بررسی کنید. این به شما کمک می کند تا محرک های تورم در سطح تولیدکننده را بهتر بشناسید و سلامت کلی اقتصاد را بسنجید.
6- واکنش بازار: بررسی کنید که بازارهای مالی چگونه به گزارش PPI، از جمله تغییرات قیمت سهام، بازده اوراق قرضه و نرخ تبدیل ارز، واکنش نشان می دهند. این به شما بینشی در مورد نحوه تفسیر سرمایه گذاران از داده ها و تأثیر بالقوه آن بر سیاست پولی آینده می دهد.
شاخص PPI چه تاثیری بر قیمت ارز دارد؟
هر چقدر که PPI یک کشور بالاتر باشد ارزش ارز آن کشور بیشتر می شود.