بورس تایم

بورس

بورس چیست؟

بورس اوراق بهادار یک بازار است که در آن سهام شرکت ها معامله می شوند. البته در این بازار همه شرکت ها حضور ندارند. در قانون تجارت کشورمان هفت نوع شرکت تعریف شده است. یکی از انواع این هفت نوع شرکت، شرکت سهامی می باشد. شرکتهای سهامی خود به دو دسته سهامی عام و سهامی خاص تقسیم می شوند. همه شرکت هایی که در بازار بورس حضور دارند از نوع شرکت های سهامی عام هستند. بنابراین بازار بورس شامل تعدادی از شرکت های سهامی عام است.

سهام چیست؟

همانگونه که قبلا اشاره شد در بازار بورس، سهام شرکت ها معامله می شود. همیشه سرمایه یک شرکت سهامی به قطعات ریز و مساوی تقسیم می شود که به هر قطعه از آن یک سهم گفته می شود.

راهنمای دریافت کد بورسی

اولین اقدام جهت ورود به بازار بورس، دریافت کد بورسی است. کد بورسی، یک کد منحصر به فرد است که برای هر شخص یکبار صادر می شود. جهت دریافت کد بورسی باید به ترتیب زیر عمل کنید:

1-بر روی دکمه دریافت کد بورسی کلیک کنید

2-اطلاعات هویتی، سکونتی و بانکی خود را وارد کنید

3-پس از تکمیل فرم، مراکزی طبق محل سکونت شما اعلام می شود. این مراکز ممکن است دفاتر پیشخوان دولت یا شعب کارگزاری بورس باشند

4-به یکی از مراکز پیشنهادی (در شماره 3) مراجعه کنید و مدارک هویتی شامل اصل شناسنامه و اصل کارت ملی را با خود به همراه داشته باشید

با انجام عملیات فوق، کد بورسی شما از طریق کارگزاری آگاه که یکی از معتبرترین کارگزاران بورس می باشد صادر می شود.

چند نکته!!!

  • درصورتی که هر دو گزینه دفاتر پیشخوان دولت و شعب کارگزاری در دسترس شماست، به شعب کارگزاری مراجعه کنید. بدین ترتیب در وقت و هزینه شما صرفه جویی خواهد شد.
  • کد بورسی شما به شماره همراه تان پیام خواهد شد.
  • علاوه بر کد بورسی، کد آنلاین شما نیز فعال خواهد شد و می توانید معاملات خود را بدون محدودیت مکانی از طریق اینترنت انجام دهید.

پس از دریافت کد بورسی می توانید مبلغ مورد نظرتان را به یکی از حسابهای کارگزاری واریز و معاملات خود را آغاز کنید.

دریافت کد بورسی

چگونه یک شرکت سهامی عام وارد بورس می شود؟

اگر بخواهیم بازار بورس را از نظر جایگاه بازار در قانون بیان کنیم در راس هرم، وزارت دارایی قرار دارد. پس از وزرات اقتصاد و دارایی سازمان بورس و سپس شرکت های بورس مانند شرکت بورس اوراق بهادار قرار می گیرد. زمانیکه یک شرکت تمایل دارد نام او بر روی تابلو بورس درج شود و سهام آن در بازار مورد معامله قرار گیرد، می بایستی درخواست خود را به هیئت پذیرش شرکت بورس ارائه دهد. پس از بررسی درخواست و تایید توسط شرکت بورس، نام شرکت متقاضی بر روی تابلو بورس قرار می گیرد.

فرابورس چیست؟

در بازار بورس تهران اصطلاح بورس و فرابورس تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. برای اینکه نام شرکتی در تابلو بورس درج شود و سهام آن در بازار مورد معامله قرار گیرد نیاز است که آن شرکت حداقل الزاماتی را دارا باشد. این حداقل ها ممکن است مالی باشد مانند میزان سودآوری مناسب یا عملیاتی باشد مانند سابقه فعالیت شرکت. در صورتیکه شرکت متقاضی نتواند حداقل الزمات ورود به بورس را برآورده کند، می تواند با برآورده کردن الزامات کمتری وارد بازار فرابورس شود. همانگونه که اشاره شد شرکت های بورسی و فرابورسی تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. بگونه ای که بسیاری از سرمایه گذاران در هنگام خرید سهام توجهی به این موضوع نمی کنند.

چرا باید یک شرکت سهام خود را در بازار بورس عرضه کند؟

مهمترین مزیت بورس برای شرکت ها تامین مالی آسان برای پروژه های سودآور است. زمانیکه یک شرکت بورسی موقعیت مناسبی جهت کسب سود بدست می آورد با انتشار سهام و سایر اوراق نسبت به جمع آوری سرمایه لازم اقدام می کند. از مزایای دیگر می توان به قیمت گذاری سهام شرکت توسط بازار، معافیت های مالیاتی، اعتبار و تبلیغ در سطح کشور و در سطح بین المللی اشاره کرد.

قیمت یک سهم چند تومان است؟

طبق قانون تجارت قیمت هر سهم 100 تومان است. به این قیمت، ارزش اسمی یا قیمت اسمی سهم گفته می شود. وقتی چند نفر می خواهند تجارت رسمی خود را آغاز کنند و با یکدیگر یک شرکت را به ثبت برسانند باید به اداره ثبت شرکت ها مراجعه کنند. زمانیکه شرکت به ثبت می رسد سرمایه و تعداد سهام شرکت به قیمت اسمی(یکصد تومان) محاسبه می شود. برای مثال اگر یکی از سهامداران تعداد 20،000 سهم در شرکت دارد، در واقع مبلغ دو میلیون تومان(100 تومان × 20،000 سهم) در آن شرکت سرمایه گذاری کرده است.

زمانیکه سهام شرکتی در بازار بورس معامله می شود، قیمت آن ممکن است کمتر یا بیشتر از ارزش اسمی آن باشد. به این قیمت، قیمت بازار گفته می شود. هر سهم در بازار بورس بر اساس عرضه و تقاضای حاکم بر آن سهم قیمت گذاری می شود. قیمت بازار یک سهم ممکن است هر روز یا حتی هر لحظه تغییر کند.

سرمایه گذاری هوشمندانه در بازار سهام برابر با افزایش ثروت

مکانیزم قیمت گذاری سهام در بازار بورس تهران چگونه است؟

برای درک بهتر از چگونگی قیمت گذاری سهام در بازار بورس، ابتدا باید با چند اصطلاح آشنا شویم.

قیمت پایانی سهم: یک سهم در طول ساعات معاملاتی بازار با قیمت های مختلفی معامله می شود. میانگین قیمت های معامله شده در یک روز به عنوان قیمت پایانی آن روز در نظر گرفته می شود. قیمت پایانی هر سهم نه تنها در پایان روز بلکه بلافاصله پس از هر معامله محاسبه و اعلام می شود. صبح زود که بازار باز می شود با اولین معامله، میانگین محاسبه و قیمت پایانی جدید منتشر می شود. این محاسبه تا پایان ساعات معاملاتی آن روز برای هر سهم بطور جداگانه انجام می شود.

دامنه نوسان قیمت روزانه: پس از محاسبه قیمت پایانی در یک روز برای یک سهم خاص، این قیمت به عنوان مبنایی برای محاسبه دامنه نوسان آن سهم برای روز بعد در نظر گرفته می شود. دامنه نوسان، حداکثر میزان تغییرات قیمت است که یک سهم می تواند در یک روز تجربه کند. در حال حاضر دامنه نوسان بازار بورس و فرابورس برابر با 5 درصد است. این بدان معنی است که قیمت امروز نهایتا می تواند نسبت به قیمت پایانی دیروز 5 درصد مثبت یا منفی شود.

برای مثال فرض کنید قیمت پایانی یک سهم در روز قبل برابر با 500 تومان شده است. یعنی میانگین قیمت معاملات روز قبل برابر با 500 تومان است. این قیمت به عنوان یک مبنا برای محاسبه دامنه نوسان امروز بکار گرفته می شود. بنابراین معاملات امروز این سهم می تواند در بازه قیمتی 475 تومان تا 525 تومان انجام شود. این بازه قیمتی را از کجا آوردیم؟ 5 درصد 500 تومان برابر می شود با 25 تومان. این 25 تومان را یکبار از 500 تومان کسر و یکبار به آن اضافه کرده ایم. بنابراین اگر یک معامله گر بخواهد به قیمتی خارج از این بازه، خرید یا فروشی انجام دهد سیستم معاملاتی آن قیمت را نمی پذیرد.

حجم مبنا: حجم مبنا یک ابزار کنترلی است و موجب می شود تا نوسانات قیمت ملایم تر شود. تعریف حجم مبنا کمی پیچیده است. اما پس از درک مفهوم آن درمی یابید که این موضوع بسیار ساده تر از تعریف پیچیده آن است. حجم مبنا حداقل تعداد سهامی است که یک سهم در یک روز باید مورد معامله قرار گیرد تا اینکه قیمت آن سهم نسبت به روز قبل به میزان میانگین قیمتهای معامله شده در آن روز  تغییر کند.

فرض کنید حجم مبنای یک سهم برابر با تعداد 1،000،000 سهم می باشد. اما تعداد کل سهامی که امروز مورد معامله قرار گرفته 500،000 سهم است. میانگین معاملات امروز آن سهم برابر با منفی 4 درصد است. یعنی سهم در درصد های مختلف معامله شده و میانگین آن برابر با منفی 4 شده است. حال قیمت پایانی این سهم چند درصد تغییر می کند؟ از آنجا که تعداد سهام معامله شده 50 درصد حجم مبنا می باشد، قیمت پایانی نیز به میزان 50 درصد میانگین قیمت ها تغییر می کند. در این مثال قیمت پایانی سهم 2 درصد نسبت به روز قبل تغییر خواهد کرد. یعنی منفی 4 درصد ضرب در 50 درصد شده است.

همانگونه که مشاهده کردید حجم مبنا تعداد سهم است و ارتباطی با قیمت و ارزش معاملات ندارد. همچنین حجم مبنا فقط برای شرکتهای بورسی اعمال می شود و شرکتهای فرابورسی دارای حجم مبنا نمی باشند. این امر موجب می شود تا قیمت سهام شرکت های فرابورسی نسبت به شرکتهای بورسی بسیار روان تر و سریع تر نوسان کنند.

حال که اصلاحات لازم را فرا گرفته ایم راحت تر می توانیم فرآیند قیمت گذاری سهام در بورس تهران را بیاموزیم. یک شرکت فرابورسی را در نظر بگیرید. صبح زود با اولین معامله، قیمت شروع بازار آن سهم مشخص می شود. پس از آن هر معامله ای که انجام می شود میانگین کل قیمت ها تا آن زمان محاسبه و تحت عنوان قیمت پایانی اعلام می گردد. این میانگین گیری تا جایی ادامه می یابد تا قیمت پایانی به سقف دامنه نوسان (مثبت 5 درصد) یا به کف دامنه نوسان (منفی 5 درصد) برسد. در نظر داشته باشید که قیمت یک سهم لزوما سقف یا کف دامنه نوسان را لمس نمی کند و ممکن است در بازه قیمتی کوچک تری نوسان کند.

در زمانیکه تعداد سهام معامله شده مساوی یا بیشتر از حجم مبنا باشد، فرآیند قیمت گذاری در شرکتهای بورسی همانند شرکت های فرابورسی است که در پاراگراف قبل شرح داده شد. اما قبل از اینکه تعداد سهام معامله شده به حجم مبنا برسد تغییرات قیمت، به نسبت تعداد سهام معامله شده به حجم مبنا خواهد بود.

ساعت و روزهای معاملاتی بورس تهران چگونه است؟

بازار بورس از شنبه تا چهار شنبه هر هفته باز است. روزهای پنجشنبه و جمعه و همچنین تعطیلات رسمی بازار نیز تعطیل می باشد. ساعت شروع بازار 8:30 و ساعت پایان 12:30 می باشد.

دوره حراج پیوسته و دوره حراج ناپیوسته به چه معنی است؟

از ساعت 8:30:01 که بازار فعالیت خود را آغاز می کند تا ساعت 8:59:59 دوره پیش گشایش نام دارد. در این دوره امکان سفارش گذاری، ویرایش و حذف سفارش وجود دارد اما هیچ معامله ای انجام نمی شود.

در بازارهای مالی از جمله بازار بورس، گاوها سمبل خریداران و خرس ها سمبل فروشندگان هستند.

راس ساعت 9:00:00 کشف نرخ انجام می شود. سامانه معاملاتی بر حسب سفارشات موجود در سیستم، قیمتی را کشف می کند و اکثر سفارشات موجود در سیستم با نرخ کشف شده معامله می شوند.

از ساعت 9:00:01 تا ساعت 12:30:00 معاملات بصورت حراج پیوسته صورت می گیرد. در این دوره علاوه بر امکان سفارش گذاری، حذف و ویرایش، معاملات بصورت پیوسته انجام می پذیرد.

اولویت معاملات در بورس تهران به چه صورت است؟

در یک زمان ممکن است تعداد زیادی سفارش خرید و فروش در سامانه معاملاتی موجود باشد. در این حالت، الویت معامله با قیمت است. این بدان معنی است که در سفارشات خرید، اولویت با شخصی است که قیمت پیشنهادی بالاتری جهت خرید در سیستم معاملاتی ثبت کرده است. همچنین در سفارشات فروش، اولویت معامله با شخصی است که با قیمت پایین تری حاضر به فروش سهام خود می باشد.

در زمانیکه چند سفارش با قیمت یکسان در سیستم موجود باشد، اولویت با سفارشی است که زودتر از سایر سفارشات در سیستم معاملاتی ثبت شده است.

انواع سفارشات از نظر قیمت به چه صورت است؟

اکثر سفارشات ارسالی به سیستم معاملات، دو نوع اند. یکی سفارش به قیمت بازار و دیگری سفارش به قیمت محدود می باشد. زمانیکه شما یک سفارش به قیمت بازار در سیستم معاملات ثبت می کنید، فقط تعداد سهامی را که می خواهید خرید یا فروش کنید مشخص می کنید. سیستم معاملات با بهترین قیمتهای موجود در سامانه، معامله را برای شما انجام خواهد داد. فرض کنید می خواهید تعداد 2000 سهم از سهام شرکت سایپا را به قیمت بازار خریداری کنید. در این حالت، سیستم معاملات از کمترین قیمتهای فروش شروع به خرید می کند تا زمانیکه تعداد 2000 سهمی که شما درخواست خرید داده بودید تکمیل شود. به همین ترتیب اگر یک سفارش فروش به قیمت بازار در سیستم ثبت کنید بلافاصله پس از ثبت سفارش شما، تعداد مورد نظر به بالاترین قیمت های خرید فروخته می شود.

اما در حالتی که شما یک سفارش محدود به سامانه معاملاتی ارسال می کنید هم تعداد و هم قیمت خود را اعلام می کنید. بدین صورت تنها زمانی معامله انجام خواهد شد که طرف دیگر معامله، قیمت شما را بپذیرد. پس این امکان وجود دارد که سفارش شما منجر به معامله نشود.

انواع سفارشات از نظر اعتبار زمانی چگونه اند؟

همانگونه که قبلا نیز اشاره شد زمانیکه یک سفارش محدود به بازار ارسال می شود ممکن است که معامله ای صورت نگیرد. بنابراین معامله گر می تواند انتخاب کند که سفارش او تا چه زمان اعتبار داشته باشد. سفارشات از نظر زمانی سه دسته اند.

1-اعتبار روز: زمانیکه یک سفارش با اعتبار روز در سامانه معاملاتی ثبت می شود در صورت معامله نشدن، در پایان ساعات معاملاتی بصورت خودکار از سیستم حذف می گردد.

2-معتبر تا لغو: این نوع سفارش به هیچ عنوان از سیستم معاملاتی حذف نمی گردد مگر اینکه یا معامله شود و یا از طریق کابر از سیستم حذف گردد.

3-معتبر تا تاریخ خاص: شما در این نوع سفارش مشخص می کنید که تا چه تاریخی سفارش تان معتبر خواهد بود. در صورت عدم معامله تا تاریخ مشخص شده، سفارش بصورت خودکار از سیستم حذف خواهد شد.

سن مجاز جهت ورود به بازار بورس چقدر است؟

افراد بدون محدودیت سنی می توانند در بازار بورس سرمایه گذاری کرده و سهامدار شوند. اما افراد زیر 18 سال نمی توانند بصورت مستقل معامله کنند. بلکه قیم یا وکیل قانونی آنها باید امورات مربوطه را برای آنها انجام دهند.

حداقل سرمایه لازم جهت ورود به بازار بورس چقدر است؟

شما می توانید فقط با 100 هزار تومان سهامدار شوید.

اگر این مطلب براتون مفید بود امتیاز بدین!

برای امتیاز روی ستاره ها کلیک کنید

امتیاز 4.3 / 5. تعداد آرا 4

شما اولین نفری هستید که به این پست امتیاز میدین!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *